Eti Bakýr'ýn Ýkiztepe'deki desteði sürüyor
ABONE OL

Türkiye'de cevherden son ürüne kadar üretim yapabilen tek izabe tesise sahip olan Eti Bakýr'ýn desteðiyle Samsun Bafra'da devam eden Ýkiztepe araþtýrmalarýnda, 2024 yýlý arkeolojik kazý sezonu baþlýyor. Tarih cenneti Anadolu'nun en eski kazý alanlarýndan biri olan Karadeniz'in en kapsamlý arkeolojik kazýsý Ýkiztepe Höyüðü'ndeki çalýþmalar, bu yýl da Ýstanbul Üniversitesi Öðretim Görevlisi Doç. Dr. Aslýhan Beyazýt'ýn baþkanlýðýnda gerçekleþtirilecek.

Anadolu ve Karadeniz'in binlerce yýllýk tarihine ýþýk tutan Ýkiztepe'deki çalýþmalarla ilgili bilgi veren Kazý Baþkaný ve Ýstanbul Üniversitesi Öðretim Üyesi Doç. Dr. Aslýhan Beyazýt, "Ýstanbul Üniversitesi tarafýndan 1974 yýlýnda baþlatýlan Ýkiztepe Höyüðü kazý araþtýrmalarý, Anadolu'nun kültür hazinesinin insanlýk tarihi açýsýndan büyük önem taþýyan sonuçlara ulaþmasý yönüyle, tüm dünyada arkeoloji ve tarih çevreleri tarafýndan da yakýndan takip ediliyor. Bugüne kadarki araþtýrmalarýmýz Ýlk Tunç Çaðý, Tunç Çaðý ve Geç Kalkolotik Çað kültürlerine ait keþiflerde bulunmamýzý saðladý. Eti Bakýr sponsorluðunda, 2024 yýlý kazýlarýmýzda da dört höyükten oluþan Ýkiztepe'de yeni bulgulara eriþmek için heyecanlýyýz" dedi.

BÝLÝMÝN VE ÝÞÇÝLÝÐÝN MERKEZÝ

Doç. Dr. Aslýhan Beyazýt, Hitit öncesi dönemde, Samsun Ýkiztepe bölgesinde özellikle maden ve tekstil alanlarýnýn öne çýktýðýný kaydederek þunlarý söyledi: "Mezarlarda bulduðumuz bakýr eþyalar, Ýkiztepe'nin binlerce yýllýk geçmiþinde, metali kullanma ve madencilik konusundaki teknik bilgi ve ustalýða sahip insanlarýn yaþadýðýný iþaret ediyor. Ýkiztepe'yi diðer kazý alanlarýndan ayýran bir diðer özellik ise bölgede yaþayan halkýn, maden iþçiliðinin yaný sýra tekstil ve dokumacýlýðý da ayný dönemde yaþadýklarý diðer insanlara göre çok daha iyi bilmeleri. Yine kazý alanýnda bulunan ve Ýlk Tunç Çaðý III. Zamanýna tarihlenen, 690 iskeletin yer aldýðý toplu mezarlýk, Anadolu'daki emsallerine kýyasla en büyüklerden biri olarak kayýtlara geçiyor. Bazý iskeletlerde rastladýðýmýz trepanasyon dediðimiz kafatasý ameliyatý izleri de Ýkiztepe'nin týp alanýndaki geliþmiþliðinin önemli bir göstergesi oldu."

KARADENÝZ'ÝN BÝNLERCE YILLIK BAKIR MÝRASI

Türkiye'nin arkeolojik kalýntýlarýyla dünyanýn önde gelen yerlerinden biri olduðunu ifade eden Eti Bakýr Samsun Ýzabe ve Elektroliz Tesisi Ýþletme Müdürü Ali Yýlmaz, "Samsun'un Bafra ilçesindeki Ýkiztepe kazýlarýnýn hem insanlýk hem Anadolu hem de Karadeniz için tarihe ýþýk tutacak yeni bulgulara ulaþýlmasý adýna Eti Bakýr olarak sponsorluk desteðimizi 2024 yýlý kazý sezonunda da sürdürmekten memnuniyet duyuyoruz. Arkeolojiye katkýyý, Anadolu'nun mirasýna sahip çýkmayý, üzerinde yaþadýðýmýz topraklara ve insanýmýza karþý bir borç olarak görüyoruz. Ýkiztepe kazýlarý, bakýrýn bu coðrafyada binlerce yýldýr yaþamýn merkezinde olduðunu ortaya çýkarmasý açýsýndan Eti Bakýr adýna özel bir anlam taþýyor. Biz de bu bölgenin Hitit öncesi tarihinden bugüne nesiller boyu devam eden bakýr üretimini, yeni nesil temsilcisi olarak geleceðe taþýmanýn gururunu yaþýyoruz" dedi.

  • Eti Bakýr Samsun
  • Ýkiztepe Höyüðü
  • Arkeolojik kazý