Kent merkezine 30, Ayanis Kalesi'ne ise 3 kilometre mesafedeki Garibin Tepe'de önceki yýl kurtarma kazýsý sýrasýnda tespit edilen tarihi alandaki kazý çalýþmalarý sürüyor.
Kültür ve Turizm Bakanlýðý izniyle Van Müzesi baþkanlýðýnda Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öðretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Iþýklý'nýn bilimsel danýþmanlýðýnda yürütülen kazý, bu yýl tepenin güney kýsmýnda yoðunlaþtýrýldý.
Daha önce anýtsal yapý grubunun gün yüzüne çýkarýldýðý alanda kazý yapan akademisyenler, 2 metre uzunluðunda ve 1 metre geniþliðinde bazalt taþtan yapýlan bir heykelle karþýlaþtý.
Boyun bölgesi kýrýk olan ve anýtsal olduðu deðerlendirilen yaklaþýk bir ton aðýrlýðýndaki heykel, restore edilmek üzere Van Müzesi'ne taþýndý.
Ankara'dan gelecek ekibin yapacaðý detaylý incelemenin ardýndan bazalt heykelin sýrrýnýn çözülmesi bekleniyor.
- "URARTU'NUN PLASTÝK SANATINA DAÝR ÇOK ÇARPICI BÝR ÖRNEK"
Prof. Dr. Iþýklý, AA muhabirine, alanda yürütülen kazýlarda arkeolojik olarak çok çarpýcý ve dikkat çekici buluntularýn ortaya çýktýðýný söyledi.
Bu yýl, tepenin güney bölümünde çalýþmalarýný sürdürdüklerini anlatan Iþýklý, alanda 1995'te yapýlan kurtarma kazýsý sýrasýnda aslan heykelinin bulunduðunu anýmsattý.
Urartu arkeolojisinde en az bilgi sahibi olduklarý alanlardan birinin heykel ürünleri olduðunu ifade eden Iþýklý, "Urartularda plastik sanatlar yani heykel ürünleriyle ilgili çok sýnýrlý eser var. Birkaç örnek üzerinden konuþuyoruz. Metal olsun, taþ olsun heykel sanatý konusunda elimizde çok veri yok. Bu anlamda kazý yürütülen bölgede daha önce aslan heykeline ait obje parçalarý bulunmuþtu. Bu seneki kazýlarda ise bizi çok þaþýrtan bir buluntuyla karþýlaþtýk. Bazalttan iþlenmiþ ve Urartu'nun plastik sanatýna dair çok çarpýcý bir örnek ele geçti." dedi.
- "ÇOK HEYECANLIYIZ"
Heykelin ne anlama geldiði ve neye benzediðine iliþkin sorularýn müzedeki detaylý çalýþmanýn ardýndan cevap bulacaðýný belirten Iþýklý, þu deðerlendirmelerde bulundu:
"Masif blok halinde iþlenmiþ bir heykel ile karþý karþýyayýz. Ne olduðu konusunda þu an net bir þey söyleyemiyoruz. Çünkü çok stilize iþlenmiþ, yaklaþýk 2 metre uzunluðunda ve 1 metre geniþliðinde anýtsal bir heykel. Heykeli Van Müzesi'ne taþýyoruz. Orada gerekli ön çalýþmalar, müdahaleler yapýlacak. Restore edildikten sonra hakkýnda bilgi sahibi olabileceðiz. Urartu'nun çok az ünik eserle temsil edildiði bir alanda ve çok çarpýcý bir buluntu."
Garibin Tepe'nin bu nedenle heyecan verici bir yer olduðunu vurgulayan Iþýklý, "Böyle anýtsal, üç boyutlu bir heykel ilk kez karþýmýza çýkýyor. Çok heyecanlýyýz, ön çalýþmalarý yapýldýktan sonra hakkýnda daha detaylý bilgi sahibi olacaðýmýzý umuyoruz. Ayak kýsmý iþlenmiþ, baþ kýsmý daha stilize olarak verilen, gövdesi kare prizma þeklinde olan, baþ kýsmý ve yüz hatlarý beli olmayan bir figüre benziyor. Anýtsal bir figüre benziyor. Tanrýsal ya da krali bir figür mü, çözmek çok zor. Hatta postmodern bir heykel gibi düþündük. Bu açýdan enteresan ve bizi çok heyecanlandýrdý. Sonuçlarýný hep birlikte göreceðiz." ifadelerini kullandý.