Hadrianopolis'te ''Hz. Süleyman'' keþfi: Benzer bir örneði yok
ABONE OL

Karabük'ün Eskipazar ilçesine baðlý Budaklar köyünde milattan önce 1'inci yüzyýlda kurulduðu ve milattan sonra 8'inci yüzyýla kadar yerleþim amacýyla kullanýldýðý tahmin edilen Hadrianopolis Antik Kenti'nde arkeolojik kazý çalýþmalarý sürüyor. Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öðretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaþ baþkanlýðýnda yürütülen çalýþmalarda, Hz. Süleyman'ýn at üzerinde elinde mýzrak ile þeytaný mýzrakladýðý resmedilen kolye ucu bulundu. Milattan sonra 5'inci yüzyýla ait olduðu deðerlendirilen kolyenin üzerinde 'Rabb'imiz kötülüðü yendi' yazýsýnýn yazdýðý belirtildi.

Kolye ile ilgili bilgiler veren Çelikbaþ, "Kültür Bakanlýðýmýzýn 'Geleceðe Miras Projesi' kapsamýnda çalýþmalarýmýza devam etmekteyiz. Çalýþmalar esnasýnda önemli nitelendirilebilecek buluntular da ortaya çýkýyor. Bunlardan bir tanesini SDC 3 olarak nitelendirilen yapýnýn içerisinde gerçekleþtirilen kazýlar esnasýnda ortaya çýkardýk. Anadolu arkeolojisi için önemli olduðunu düþünüyoruz. Daha önce benzerine hiç bu coðrafyada rastlanmamýþtý. Bu amulet dediðimiz, muska olarak kullanýlan bir kolye ucu. Bu objeyi önemli kýlan þeylerden bir tanesi de her iki tarafýnda yer alan yazýtlar ve üzerinde bulunan betimdir. Üzerindeki betimde Hz. Süleyman bir at üzerinde elinde mýzrak ile þeytaný mýzraklarken resmedilmiþ. Çünkü 3 kutsal dinde de Hz. Süleyman önemlidir. Yahudilikte ve Kitab-ý Mukaddes'te bir hükümdar olarak belirtilirken, Ýslam dininde ise hükümdarlýðýnýn yanýnda peygamber olarak da belirtilmektedir. Yani semavi dinler için önemli olan Hz. Süleyman'ýn bu kolye üzerinde betimlenmesi bizleri hem þaþýrttý hem de Anadolu arkeolojisi için önemli bir eser niteliðini bize gösterdi" dedi.

KOLYENÝN ÜZERÝNDE 'RABBÝMÝZ KÖTÜLÜÐÜ YENDÝ' YAZIYOR

Kolyenin üzerinde ön yüzünde 'Rabb'imiz kötülüðü yendi' yazsýnýn, arka yüzünde ise 4 meleðin isimlerinin yer aldýðýný belirten Çelikbaþ, "Bu kolye ucu muska, neden burada ele geçti? Aslýnda burada Hadrianopolis'in sahip olduðu askeri niteliðin etkisi var. Biz Hadrianopolis'te yapmýþ olduðumuz kazýlarda süvari birliðinin varlýðýný daha önceki yýllarda arkeolojik kazýlar neticesinde somut verilerle tespit etmiþtik. Hz. Süleyman'ýn atlara olan ilgisi ve baðý da bilinmektedir. Hz. Süleyman ayrýca tabii ki ordularýn komutaný olduðu da bilinmektedir. Burada var olan Roma ve Roma sonrasý Bizans dönemlerindeki süvarilerinde bir koruyucusu olarak burada resmedildiðini anlýyoruz. Hz. Süleyman'ýn tabii ki hem Ýslamiyet'te hem de Ýslamiyet öncesi dinlerde de ilim ve hikmet ile kuþandýðýný Rabb'imizin ilim ve hikmeti bahþettiðini de bilmekteyiz. Hz. Süleyman'ýn hükmü olarak bilinen çeþitli yargýlarýnýn da karar almalarýnýn da günümüzde halen daha etkili bir þekilde insanlar arasýnda deyim olarak da kullanýldýðýný görüyoruz. Bu eser gerçekten çok önemli. Ön yüzünde Hz. Süleyman ve Rabb'imizin kötülüðü yendiðinden bahsediyor. Arka yüzünde ise 4 kutsal meleðimizin isimleri yer almakta" dedi.

'ANADOLU ARKEOLOJÝSÝNDE BU ESERÝN ÖRNEÐÝ YOK'

Erken Bizans dönemine ait eserin benzer örneðinin Anadolu coðrafyasýnda bulunmadýðýný belirten Doç. Dr. Ersin Çelikbaþ, "Bir tek benzer örnek Kudüs'te ortaya çýkmýþtýr. Bu eser bu kadar uzak mesafeler arasýnda iki benzer eserin ortaya çýkmasý buranýn da yine antik dönemde önemli bir din merkezi olduðunu gösteren bir iþarettir. Eserimiz üzerindeki yazý fontlarýndan anlaþýldýðý kadar ve yapmýþ olduðumuz çalýþmalardaki elde ettiðimiz stratigrafik veriye göre milattan sonra 5'inci yüzyýl olarak tarihlendirilmektedir" ifadelerini kullandý.

  • Hadrianopolis
  • Hz. Süleyman
  • kolye