Sepetçiler Kasrý'nda gerçekleþtirilen toplantý öncesinde AA muhabirine açýklama yapan Kaçan, yaklaþýk bir buçuk aydýr sosyal medya platformlarýnda deneme yayýný yaptýklarýný söyledi.
Toplantýnýn ardýndan çok daha yoðun bir þekilde yol alacaklarýný dile getiren Kaçan, "Sözlü kültürümüzde 'cuk oturmak' diye bir ifade vardýr. Yani sözü yeri geldiðinde etkili bir þekilde söylemek, aslýnda cuk oturmak o demek." dedi.
Karikatürün sayfalar dolusu yazýyla anlatýlacak bir þeyi birkaç çizgiyle çok etkili bir þekilde anlatabildiðine iþaret eden Kaçan, þunlarý kaydetti:
"Mesela rahmetli Naci el-Ali, Hanzala'nýn çizeri, vefatýnýn üzerinden 37 yýl geçmesine raðmen biz o çizgiyi gördüðümüz anda masumlarý ve mazlumlarý sembolize ettiðini anlýyoruz. Dolayýsýyla mizah tabii ki tebessümle birlikte olmalý ama muhakkak içi dolu olmalý. Masumun ve mazlumun yanýnda muhakkak yer almalý. Biz bu kýsa bir buçuk aylýk pilot yayýnýmýzda karikatürlerin, çizgilerin aþaðý yukarý yüzde 90'ýný hep Gazze üzerine kurduk. Tabii ki bu ayný zamanda Filistin hadisesiyle de örtüþüyor. Biz de çizgiyle, yazýyla, mizahla Filistin ve Gazze hadisesini canlý tutmaya gayret ediyoruz. Çünkü orada bir soykýrým var."
- "BÝNLERCE YILLIK BÝR GELENEKTEN GELÝYORUZ"
Çizginin her zaman güldürmek zorunda olmadýðýný bazen uyandýrýcý bir etkiye de sahip olabileceðini vurgulayan Kaçan, "Genç çizer arkadaþlarýmýz elbette çiziyorlar, biz de o yaþlarda hep çizdik. Ama þunu çok araþtýrmadýk, aslýnda binlerce yýllýk bir gelenekten geliyoruz. Bütün tarihimizde mizah bir yana ve mizahý olmayan daha doðrusu tebessümü olmayan, daha doðrusu latifesi olmayan hiçbir insan iliþkisi bile neredeyse yok. Biz de bunu ayný zamanda bir þekilde izleyiciyle paylaþmak, yazarak, çizerek bir þekilde onu vücuda getirerek paylaþmak istiyoruz. Tebessüm ettirelim ama gerektiði zaman da diþleri sýktýralým ve yapýlan kötülükleri unutturmayalým ama iyilikleri de tabii unutmayalým." diye konuþtu.
Kaçan, mizah dergilerinin 2000'li yýllarýn baþýndan itibaren birbirinin ardý sýra kapanmaya baþladýðýný belirterek, "Biz bu peþ peþe kapanan dergilerin, çizerlerinin, yazarlarýnýn hala son derece usta bir þekilde ve canlý bir þekilde bulunduklarýný biliyoruz. Herkes bir mecra arýyor. Biz de o kýymetleri Cukk! mecrasýnýn içerisinde tekrardan hep beraber deðerlendirelim ve güzel mizahý, iyi mizahý, tatlý ve hilesiz mizahý. Onlarla birlikte yazýp çizip paylaþalým." ifadesini kullandý.
- "UMARIZ KÝ KÜLTÜR DÜNYASINA BÝR KATKIMIZ OLUR"
GENAR Baþkaný ve Ýnsanlýk Ýçin Kayýt Altýnda Ýnisiyatifi Kurucusu Ýhsan Aktaþ, kültür çalýþmalarýnýn zorluðuna deðinerek, mizah platformunun kendi mecrasýný bulmasý için medya kuruluþlarýndan katýlýmcýlarla mizah platformunun konuþulmasý için bir araya geldiklerini kaydetti.
Aktaþ, Cukk! projesinin Ýnsanlýk Ýçin Kayýt Altýnda Ýnisiyatifi ve Yeni Sanat Vakfý tarafýndan da desteklendiðine iþaret ederek, "Umarýz ki kültür dünyasýna bir katkýmýz olur. Hasan Kaçan önemli bir birikim. Bu birikimin kamuoyunda duyurulmasýnýn da çok hoþ bir katký olacaðýný düþünüyorum." deðerlendirmesinde bulundu.
Hasan Kaçan'ýn son zamanlarda daha çok Gazze ile ilgili çizimler yaptýklarýný söylediðini aktaran Aktaþ, hazýrlanan görsellerde dönemin ruhuna da uygun olarak Filistinli karikatürist Naci el-Ali'nin ünlü çizgi karakteri Hanzala'nýn farklý görüntülerinin de yer aldýðýný söyledi.
Çizgilerin önemini vurgulayan Aktaþ, "Çizginin birçok meseleyi ölümsüz hale getirmesi bakýmýndan da Hanzala resminin bugün burada gösterilmesinin kýymetli olduðunu düþünüyorum." diye konuþtu.
- "KALÝTELÝ MÝZAH ÜRETMEYÝ HEDEFLEYEN BÝR PLATFORM"
Toplantýya Gazeteci Murat Çiçek, Erol Erdoðan, Fatih Kaçan, Hüseyin Likoðlu, Star Gazetesi Yazarý Esra Elönü, Bünyamin Yýlmaz, Aslan Özdemir, Ýbrahim Karagül, Oylum Talu'nun da aralarýnda bulunduðu davetliler katýldý.
Kaçan ve Aktaþ toplantýda kürsüye gelerek proje hakkýnda bilgiler paylaþtý. Daha sonra toplantýya katýlanlarýn yorum ve önerilerini sunduðu etkinlikte projesinin detaylarýný konuþuldu.
"Ne olduysa oldu! Biz buradayýz." sloganýyla yola çýkan mizah projesinin duyuru metninde "Cukk! bu ülkenin kültür ikliminin her bir renginden beslenen, hakaret etmeden küfretmeden aþaðýlamadan tebessümle kaliteli mizah üretmeyi hedefleyen bir platformdur." ifadesine yer verildi.
Tanýtým görsellerinde Naci el-Ali'nin çizdiði sýrtý dönük, elleri arkasýndan baðlý, yalýn ayaklý, elbisesi yamalý 10 yaþýndaki Hanzala ile benzer þekilde resmedilmiþ baþka milletleri simgeleyen çocuk çizimleri de dikkati çekti.