Ýstanbul'un sinema buluþmasý baþladý!
ABONE OL

Boðaziçi Kültür Sanat Vakfý tarafýndan gerçekleþtirilen 12. Boðaziçi Film Festivali, Atlas 1948 Sinemasý'nda Türk ve dünya sinemasýnýn önde gelen isimlerinin de katýldýðý bir açýlýþ töreniyle sinemaseverlere 'merhaba' dedi. Törene; Kültür ve Turizm Bakanlýðý Sinema Genel Müdür Yardýmcýsý Kemal Uysal, Beyoðlu kaymakamý Can Aksoy ve Ýstanbul vali yardýmcýsý Þevket Atlý da katýldý. Sunuculuðunu Merve Aydýn'ýn üstlendiði törende davetlileri ilk olarak Boðaziçi Kültür Sanat Vakfý Yönetim Kurulu Baþkaný ve Festival Baþkaný Ogün Þanlýer selamladý.

Boðaziçi Film Festivali'nin, baþlangýcýndan itibaren, ülke ve dünya çapýnda yaþanan pek çok olumsuzluða raðmen ara vermeden, istikrarla bugüne ulaþtýðýna dikkat çeken Þanlýer, þunlarý söyledi: "Sinemamýzý desteklemek ve uluslararasý alanda önemli bir festival organize etmek adýna çýktýðýmýz yolculukta 12'nci yýlýmýza ulaþtýk. Sinema camiasýnýn, ulusal ve uluslararasý alanda en seçkin isimlerine Ýstanbul'da ev sahipliði yapmaktan gurur duyuyoruz. Bu yolculukta bizi destekleyen Kültür ve Turizm Bakanlýðý Sinema Genel Müdürlüðü'ne, Turkcell ve TvPlus'a, Türk Hava Yollarý'na, Anadolu Ajansý ve TürkMedya'ya, kurumsal ortaklarýmýza, jüri üyelerimize ve emeði geçen herkese teþekkür ederim"

Þanlýer'in ardýndan sahneye gelen, 12. Boðaziçi Film Festivali Artistik Direktörü Enes Erbay ise sinemaseverlere unutulmaz bir deneyim yaþatmayý hedefiyle yola çýktýklarýný dile getirerek "Ülkemizden ve farklý coðrafyalardan pek çok deðerli filmi sinemaseverlerle buluþturuyoruz. Festivalin kalbi, sinemanýn tarihine tanýklýk eden Ýstiklal Caddesi'ndeki salonlarda atacak" diye konuþtu.

Törende; festivalin büyük ödülü Altýn Yunus için farklý kategorilerde yarýþan filmleri deðerlendirecek jüri üyeleri de tanýtýldý. Bu yýl Belgesel Yarýþma jürisi; yönetmen Sevinç Yeþiltaþ, yönetmen ve akademisyen Prof. Dr. Cenk Demirkýran ve UnderhillFest programcýsý Vuk Perovic'ten oluþuyor. Kýsa Film Jürisi'nde ise yönetmen Miraç Atabey, oyuncu Hakan Atalay ve River Film Festivali Direktörü Romina Zanon görev alacak. 11 filmin yer aldýðý Uluslararasý Yarýþma'nýn Jürisi ise Mýsýrlý yönetmen Ebu Bekir Þavkî, Tiran Film Festivali Direktörü Agron Domi, Ýranlý oyuncu Sedef Asgarî, Talin Film Festivali Programcýsý Edvinas Puksta ve Sýrp yapýmcý Nevena Savic'ten oluþuyor. Yönetmen Atalay Taþdiken baþkanlýðýndaki Ulusal Jüri'de ise senarist Nuriye Bilici, yapýmcý Cemil Yavuz, oyuncu Zeynep Çamcý ve görüntü yönetmeni Eyüp Boz var.

Ulusal Yarýþma filmlerini ayrýca; Halil Kardaþ, Kerem Ayyýldýz ve Meryem Beyza Er'den oluþan jüri tarafýndan Film Yapýmcýlarý Birliði (FÝYAB) Ödülü için deðerlendirecek. Bu yýl Ulusal Uzun Metraj Yarýþmasý'nda biri, dünya prömiyerini; ikisi de Türkiye prömiyerini yapacak toplam 10 film yer alýyor. Festivalin Yarýþma Dýþý Seçkisi ise aðýrlýklý olarak, baþta Filistin olmak üzere, dünyanýn sessiz kalmayý tercih ettiði coðrafyalara ses veren filmlerden oluþuyor. Yerli ve yabancý toplam beþ filmin yer aldýðý seçkide efsanevî Fransýz yeni dalga yönetmenlerinden Andre Techine'in son filmi de var.

12. Boðaziçi Film Festivali'nde yedinci sanatýn en seçkin örneklerinin yaný sýra Bosphorus Talks baþlýðý altýnda özel sunumlar da gerçekleþecek. Sinemaseverlere, film yapmanýn farklý alanlarýyla ilgili yeni pencereler açmayý amaçlayan Bosphorus Talks'un konuklarý; festival kapsamýnda gösterilen "Kanýt" belgeselinin yapýmcýsý Abdülkadir Karakelle ve yine festivalde gösterilecek "Hesap Günü" (Yevmiddin) filminin yönetmeni Ebu Bekir Þavkî. Abdülkadir Karakelle, Atakan Kerküklü'nün yönettiði "Kanýt" belgeselinin, 24 Ekim saat 18:00'de Atlas 1948 sinemasýndaki gösteriminin ardýndan "Belgeselde Sýnýrlarý Zorlamak" baþlýðýyla seyircilerle buluþacak. Ebu Bekir Þavkî ise filminin, 19 Ekim saat 14:00'te Atlas 1948 sinemasýndaki gösteriminin ardýndan "Odaktaki Yönetmen" baþlýðý altýnda seyircilerin karþýsýnda olacak.

18-25 Ekim tarihleri arasýnda bir hafta boyu Ýstanbul'a sinema büyüsünü, en yeni ve en seçkin filmlerle taþýyacak olan festivalin açýlýþ töreni, Altýn Ayý adayý "Böyle Küçük Þeyler"in / Small Things Like These (Yön: Tim Mielants) gösterimiyle sona erdi. Filmin baþrollerini; Oscarlý oyuncu Cillian Murphy, popüler "Taht Oyunlarý" (Game of Thrones) dizisiyle tanýnan Michelle Fairley, 2 Oscar adaylýðý bulunan Emily Watson ve baþarýlý oyuncu Clare Dunne paylaþýyor.

Festival filmleri; Atlas 1948 Sinemasý, AKM Yeþilçam Sinemasý ve Cinema Pink'te izlenebilecek. mobilet.com'da satýþa sunulan biletlerin fiyatý ise kýsa metraj filmler için 75, uzun metraj filmler içinse 125 TL olarak belirlendi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlýðý Sinema Genel Müdürlüðü'nün desteði, Turkcell ve Türk Hava Yollarý'nýn ana sponsorluðu, Anadolu Ajansý'nýn Global Ýletiþim Ortaklýðý ve TürkMedya'nýn ana medya sponsorluðu ile gerçekleþecek "12. Boðaziçi Film Festivali" ile ilgili tüm bilgilere www.bogazicifilmfestivali.com adresinden ve festivalin resmî sosyal medya hesaplarý üzerinden eriþilebilir.

Facebook – Instagram ve Twitter: @bogaziciff