Ýstanbul'un sinema buluþmasý Oscarlý oyuncu Cýllýan Murphy'nin filmi ile baþlýyor!
ABONE OL

Boðaziçi Kültür Sanat Vakfý tarafýndan gerçekleþtirilen 12. Boðaziçi Film Festivali; dünyanýn dört bir yanýndan filmler ve özel etkinliklerle zenginleþtirdiði programýyla baþlýyor. 18-25 Ekim tarihleri arasýnda bir hafta boyu Ýstanbul'a sinema büyüsünü, en yeni ve en seçkin filmlerle taþýyacak olan festival, seyirciyi, Altýn Ayý adayý "Böyle Küçük Þeyler"le / Small Things Like These (Yön: Tim Mielants) selamlayacak. Geçen yýl "Ýrade" (Wil) ile izlediðimiz Mielants, festival gösterimiyle Türkiye prömiyerini yapacak olan yeni filminde yine zorlu bir vicdan muhasebesi resmi çiziyor. Filmin baþrollerini; Oscarlý oyuncu Cillian Murphy, popüler "Taht Oyunlarý" (Game of Thrones) dizisiyle tanýnan Michelle Fairley, 2 Oscar adaylýðý bulunan Emily Watson ve baþarýlý oyuncu Clare Dunne paylaþýyor.

Bir hafta boyunca gösterilecek filmler arasýndan; ulusal kategoride 10, uluslararasý kategoride ise 11 film, festivalin büyük ödülü Altýn Yunus için yarýþacak. Yönetmen Atalay Taþdiken'in baþkanlýk edeceði Ulusal Uzun Metraj Jürisi'nde; yazar- yönetmen- yapýmcý Cemil Yavuz, görüntü yönetmeni Eyüp Boz, yapýmcý- senarist Nuriye Bilici ve oyuncu Zeynep Çamcý yer alýyor. Film Yapýmcýlarý Meslek Birliði (FÝYAB) Jürisi'nde ise yapýmcýlar Halil Kardaþ ve Kerim Ayyýldýz ve yönetmen-yapýmcý Meryem Beyza Er var. Jürinin deðerlendirmesi sonucu En Ýyi Film, 300 bin TL; En Ýyi Senaryo, En Ýyi Kadýn Oyuncu, En Ýyi Erkek Oyuncu, En Ýyi Görüntü Yönetmenliði ve En Ýyi Kurgu ödülüne layýk görülen isimler, 50 bin TL para ödülünün sahibi olacak.

Ulusal Uzun Metraj Yarýþma filmleri:

- Aðustos Düþleri (Yön: Halil Can Akbulut)

- Derun (Yön: Müge Uðurlar)

- Döngü (Yön: Erkan Tahhuþoðlu)

- Fidan (Yön: Ayçýl Yeltan)

- Gülizar (Yön: Belkýs Bayrak)

- Kayýtsýz (Özlem Çýngýrlar)

- Köpekle Kurt Arasýnda (Yön: Murat Düzgünoðlu)

- Mukadderat (Yön: Nadim Güç)

- Parmaklýklar Ardýnda Ýki Kadýn (Yön: Mehmet Eryýlmaz)

- Savrulan Zaman (Yön: Selim Evci)

Her sinemaseveri heyecanlandýracak Uluslararasý Uzun Metraj Yarýþma bölümü ise dünyanýn en prestijli festivallerinde gösterilmiþ, bu festivallerden ödüllerle dönmüþ, yedinci sanatýn en yeni ve en baþarýlý örnekleriyle dolu. Bunlarýn arasýnda usta yönetmen Marco Belocchio'nun bu kez yapýmcý koltuðunda oturduðu "Geçip Giden Zaman"; görüntü yönetmenliði kariyeri boyunca Altýn Palmiye ödüllü Abbas Kiyarüstemi, Asghar Ferhadi, Daryuþ Mehcuri, Muhsin Mahmelbaf, Oscar'a aday gösterilen Mecid Mecidi ve Naser Hemir gibi efsanelerle çalýþan Mahmud Kalari'nin yazýp yönettiði "Bir Yaz Mevsimi" gibi çok özel örnekler de var. Uluslararasý Yarýþma Jürisi; yönetmen Ebu Bekir Þavkî, yapýmcý ve festival direktörü Agron Domi, programcý ve festival danýþmaný Edvinas Puksta, yapýmcý Nevena Savić ve oyuncu Sedef Asgarî'den oluþuyor. Bu kategoride de En Ýyi Film, 100 bin TL, En Ýyi Yönetmen, 50 bin TL, En Ýyi Kadýn Oyuncu, En Ýyi Erkek Oyuncu ve Jüri Özel Ödülü sahibi olan isimler 30 bin TL para ödülüyle desteklenecek.

Uluslararasý Uzun Metraj Yarýþma filmleri:

- Aile Terapisi/ Family Therapy (Yön: Sonja Prosenc)

- Bir Yaz Mevsimi/ Summertime (Yön: Mahmud Kalari)

- Çobanlar/ Shepherd (Yön: Sophie Deraspe)

- Geçip Giden Zaman/ The Time It Takes (Yön: Francesca Comencini)

- Majör Tonlar/ The Major Tones (Yön: Ingrid Pokropek)

- Marttan Mayýsa/ March to May (Yön: Martin Pavol Repka)

- Sonsuz Kýþ/ Endless Winter (Yön: Nikolai Larionov)

- Þambala/ Shambhala (Yön: Min Bahadur Bham)

- Taþlara ve Bulutlara Dair/ Through Rocks and Clouds (Yön: Franco García Becerra)

- Yapay Çocuk/ Electric Child (Yön: Simon Jaquemet)

- 2 Ocak/ January 2 (Yön: Zsófia Szilágyi)

Bu yýl kýsa ve belgesel film dallarýnda da, yerli ve yabancý, toplam 32 yapým festival kapsamýnda seyirciyle buluþacak. Jürinin deðerlendirmesi sonucu belgesel dalda En Ýyi Film seçilen yapým, 50 bin; Jüri Özel Ödülü'ne layýk görülen yapýmsa 30 bin TL para ödülünün sahibi olacak. Kýsa film dalýnda da ulusal ve uluslararasý kategorilerde En Ýyi Film seçilen yapýmlara 30'ar bin TL ödül verilirken yönetmen Ahmet Uluçay anýsýna verilen Büyük Ödül'ün sahibi ise 50 bin TL ile ödüllendirilecek. Festivalin Kýsa Film Jürisi'nde oyuncu Hakan Atalay ve yönetmen Miraç Atabey ile fotoðraf sanatçýsý- akademisyen Romina Zanon yer alýyor.

Ulusal Kýsa Film Yarýþmasý filmleri:

- Cerrahý Ararken (Yön: Ahmed Said Aðaoðlu)

- Dünyada Öyle Þeyler Olmuyor (Yön: Ali Emre Ceylan)

- Günaydýn Anne (Yön: Oben Yýlmaz)

- Hypnotic (Yön: Ramazan Yýldýrým)

- Kabuk (Yön: Sema Güler)

- Kafamdaki Polis (Yön: Erdal Baran Þahin)

- Raci (Yön: Mustafa Adak)

- Rehber (Yön: Mert Erez)

- Rüyada Olduðunu Fark Ediyor Ýnsan (Yön: Baturay Tunçat)

- Zarafet ve Þiddet Arasýnda (Yön: Þirin Bahar Demirel)

Uluslararasý Kýsa Film Yarýþmasý Filmleri:

- Bahisçi /Punter (Yön: Jason Adam Maselle -Güney Afrika & Amerika)

- Bekçi /Keep (Yön: Lewis Rose- Fransa & Birleþik Krallýk)

- Eggregores'in Teorisi / The Eggregores's Theory (Yön: Andrea Gatopoulos- Ýtalya)

- Far (Yön: Gunnur Martinsdottir Schlüter- Ýzlanda)

- Geçit /Hatch (Yön: Alirýza Kazemipur & Panta Mosleh- Kanada)

- Hücum /Lunge (Yön: Nigar Hasanzade- Ýran)

- Nada De Todo Esto (Yön: Patricio Martínez & Francisco Cantón- Arjantin-Ýspanya-Amerika)

- Omurga /Spine (Yön: Kristina Panova- Rusya Federasyonu)

- Üç Aðýt /Three Keenings (Yön: Oliver McGoldrick- Birleþik Krallýk)

- Yabancý /Stranger (Yön: Milorad Milatović- Hýrvatistan)

Festivale baþvuran belgeselleri bu yýl; yapýmcý- yönetmen Sevinç Yeþiltaþ, Underhillfest Sanat Yönetmeni Vuk Perovicve Ýzmir Katip Çelebi Üniversitesi Medya ve Ýletiþim Bölümü öðretim üyesi Prof. Dr. Cenk Demirkýran'dan oluþan jüri deðerlendirecek.

Belgesel Seçkisi:

- Ada (Yön: Mahmut Taþ)

- Baþka Bir Roman (Yön: Murat Ocak)

- Deliler: Alabaþ Gecesi (Yön: Selimcan Tatý)

- Gidebildiðim Kadar Uzaða (Yön: Evrim Ýnci & Nurullah Dinçer)

- Gök Kubbenin Sedalarý (Yön: Mesut Tufan)

- Iþýðýn Hasadý (Yön: Esin Özalp Öztürk)

- Ýyi Ölüm (Yön: Hasan Ete)

- Sýnýrdaki Kanatlar (Yön: Didem Tütüncü)

- Spirit of The Ice (Yön: Kadir Can Arabacý)

- Yediden Yetmiþe (Yön: Ömür Gürgen)

- Zamanýn Terk Ettiði (Yön: Yalçýn Yalýn)

- 30 Yaþýnda Öðrendiðim Þeyler (Yön: Sezer Aðgez)

12. Boðaziçi Film Festivali Yarýþma Dýþý Özel Gösterim seçkisi ise aðýrlýklý olarak, baþta Filistin olmak üzere, dünyanýn sessiz kalmayý tercih ettiði coðrafyalara ses veren filmlerden oluþuyor. Yerli ve yabancý toplam beþ filmin yer aldýðý seçkide efsanevî Fransýz yeni dalga yönetmenlerinden Andre Techine'in son filmi de var.

Yarýþma Dýþý Özel Gösterim Seçkisi filmleri:

- Hesap Günü / Yevmiddin (Yön: Ebu Bekir Þavkî)

- Hoþça Kal Taberiye / Bye Bye Tiberias (Yön: Lina Soualem)

- Kanýt / The Evidence (Yön: Atakan Kerküklü)

- Ölümsüz Olan Sadece Sevgidir / Only Love is Immortal (Yön: Zeynep Bayraktutan& Gökhan Kasapoðlu)

- Yeni Arkadaþlarým / My New Friends (Yön: Andre Techine)

12. Boðaziçi Film Festivali'nde film gösterimlerinin yaný sýra Bosphorus Talks baþlýðý altýnda sunumlar da gerçekleþecek. Sinemaseverlere, film yapmanýn farklý alanlarýyla ilgili yeni pencereler açmayý amaçlayan Bosphorus Talks'un konuklarý; festival kapsamýnda gösterilen "Kanýt" belgeselinin yapýmcýsý Abdülkadir Karakelle ve yine festivalde gösterilecek "Hesap Günü" (Yevmiddin) filminin yönetmeni Ebu Bekir Þavkî. Abdülkadir Karakelle, Atakan Kerküklü'nün yönettiði "Kanýt" belgeselinin, 24 Ekim saat 18:00'de Atlas 1948 sinemasýndaki gösteriminin ardýndan "Belgeselde Sýnýrlarý Zorlamak" baþlýðýyla seyircilerle buluþacak. Ebu Bekir Þavkî ise filminin, 19 Ekim saat 14:00'te Atlas 1948 sinemasýndaki gösteriminin ardýndan "Odaktaki Yönetmen" baþlýðý altýnda seyircilerin karþýsýnda olacak. Ücretsiz olarak gerçekleþtirilecek ancak kontenjan sýnýrý olan etkinliklere katýlmak için linkteki formu doldurmak gerekiyor.

Festival filmleri; Atlas 1948 Sinemasý, AKM Yeþilçam Sinemasý ve Cinema Pink'te izlenebilecek. Biletlerse mobilet.com'da satýþa sunuldu. 12. Boðaziçi Film Festivali'nde kýsa metraj film bilet fiyatý 75, uzun metraj film bilet fiyatý ise 125 TL.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlýðý Sinema Genel Müdürlüðü'nün desteði, Turkcell ve Türk Hava Yollarý'nýn ana sponsorluðu, Anadolu Ajansý'nýn Global Ýletiþim Ortaklýðý ve Türkmedya'nýn ana medya sponsorluðu ile gerçekleþecek "12. Boðaziçi Film Festivali" ile ilgili tüm bilgilere www.bogazicifilmfestivali.com adresinden ve festivalin resmî sosyal medya hesaplarý üzerinden eriþilebilir.