Ýzmir'de 'gece müzeciliði' tanýtým toplantýsýnýn ardýndan vatandaþlar antik kenti gezdi
ABONE OL

Efes Antik Kenti'ndeki büyük tiyatroda düzenlenen toplantýda konuþan Vali Süleyman Elban, "gece müzeciliði"nin kentte bu yýl ilk kez uygulandýðýný ve uygulamaya Efes Müzesi ile baþlandýðýný söyledi.

Elban, Efes Antik Kenti'nin en çok ziyaretçi çeken merkezlerden biri olduðunu ifade ederek, "Efes gibi bazý tarihi alanlarýmýza çok fazla talep var. Hem ülkemizden hem de yurt dýþýndan birçok insan bu alanlarý görmek istiyor ama bu alanlarýn da maalesef kapasitesi sýnýrlý. Dolayýsýyla buradaki ziyaret saatlerini daha da ileri saatlere almak gerekiyor ancak gün ýþýðý yetersizdi." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlýðýnýn Efes Antik Kenti'nde aydýnlatma projesini hazýrlayarak uygulamaya koyduðunu ve artýk saat 24.00'e kadar da ziyaretçilere açýk olacaðýný belirten Elban, þunlarý söyledi:

"Efes'imizde gece müzeciliði ile ziyaret saatlerini uzatmýþ olduk. Bu ziyaret saatlerinin uzamýþ olmasý ayný zamanda özellikle tarihi kentlerimizin bulunduðu alanlar Ege ve Akdeniz'de özellikle yýlýn 6 ayýnda çok sýcak dönemlere denk geliyor. Dolayýsýyla bu sýcak dönemlerde insanlar gündüz bu alanlarý gezmekte ciddi manada zorlanýyor. Bu zorluðu yaþamasýnlar, bu alanlarý daha kolay gezsinler diye gece serin saatlerde bu ziyarete açýlmasý, ziyaretçiler için bir kolaylýk ve konfor saðlamýþ oluyor. Ayrýca bir diðer faydasý da gece deneyimini de yaþamanýn farklý bir duygu oluþturacaðýný düþünüyoruz. Dolayýsýyla inþallah bu gece deneyimi de tarihi alanlarda insanlara ayrý bir haz, ayrý bir keyif verir diye düþünüyorum."

Elban, projenin hayýrlý olmasý temennisinde bulundu.

Proje yürütücüsü SICPA Türkiye CEO'su Sami Çebi de, Türkiye'de 8 ayrý lokasyonda gece müzeciliði uygulamasýnýn hayata geçirildiðini ve ilk çalýþmanýn Efes Antik Kenti'nde yapýldýðýný söyledi.

Projenin turizme katký saðlayacaðýný anlatan Çebi, "Türkiye, dünyada en çok ziyaret edilen ülke oluncaya kadar devam edecek. SICPA Türkiye olarak bunda üzerimize düþen ne varsa yapmaya devam edeceðiz." dedi.

Programa Ege Ordusu ve Garnizon Komutaný Orgeneral Kemal Yeni, Kaymakam Oðuz Alp Çaðlar, kurum müdürleri ve vatandaþlar katýldý.