Kadýn ve Adalet Zirvesi... Emine Erdoðan: Dik duruþumuzu, tüm dünyaya anlatabilmemiz lazým
ABONE OL

Kadýn ve Demokrasi Derneði (KADEM) tarafýndan Anadolu Ajansýnýn global iletiþim ortaklýðýnda düzenlenen "Kültürel Kodlar ve Kadýn" temalý 5. Uluslararasý Kadýn ve Adalet Zirvesi'nin gala yemeði, Emine Erdoðan'ýn katýlýmýyla Bahariye Mevlevihanesi'nde gerçekleþtirildi.

Programda konuþan Emine Erdoðan, tüm katýlýmcýlarý selamlayarak, yurt dýþýndan gelen yabancý konuklara da "Hoþgeldiniz." dedi.

Zirve vesilesiyle bir araya gelmekten duyduðu memnuniyeti dile getiren Erdoðan, KADEM'in farklý temalarla her yýl düzenlediði zirvelerin, kadýnlara dair evrensel meseleleri mercek altýna aldýðýný, kördüðüm haline gelmiþ sorunlarýn çözümlerine iþaret ettiðini söyledi.

KADEM'in bugüne kadar yaptýðý çalýþmalarla, büyük bir ihtiyacý karþýladýðýna deðinen Erdoðan, derneðin kadýn çalýþmalarý alanýndaki tek sesliliðe, kendi medeniyet ve inanç dünyalarýndan yaklaþýmlarla güçlü bir cevap verdiðini, kadýnlarýn, ailenin, toplumun yanýnda durduðunu dile getirdi.

Tüm KADEM ailesine teþekkür eden Emine Erdoðan, derneðin baþarýlý çalýþmalarýnýn devamýný diledi.

"KADINLARA VADEDÝLEN ÖZGÜRLÜKLERÝN ÖN KOÞULU ÖZ KÝMLÝKLERÝNDEN VAZGEÇMELERÝ"

Kadýnlarýn tarih boyunca hep tartýþma konusu olduðunu vurgulayan Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Dünya, her dönemde kadýnlara dair yeni kodlar, yeni söylemler ve yeni roller üretmiþtir. Buna raðmen kadýnla erkeðin birbirini tamamladýðý, fýtratýn, adalet terazisi olduðu bir dünya hala kurulamadý. Maalesef, kadýný hakikatinden kopararak, yeniden þekillendirmeye çalýþan bir gündemin içindeyiz. Kadýnlar, sýnýrlarý her gün geniþleyen popüler kültürün tahakkümü altýnda büyük maðduriyetler yaþýyorlar. Çünkü kadýnlara vadedilen tüm hak, özgürlük ve baþarýlarýn ön koþulu, öz kimliklerinden vazgeçmeleri. Kadýnlar, ötekileþtirilmemek, sosyal hayattan dýþlanmamak ya da iþini kaybetmemek için bu koþulu kabul etmek zorunda kalýyorlar. O nedenle küreselleþmenin ve popüler kültürün, gözlerimizin önünde inþa ettiði yeni kodlarý, kýlý kýrk yararak irdelemeliyiz. Mesela, iþ, teknoloji ve sanat dünyasýna ait kültür kodlarýnýn, kadýnlarla ilgili neler söylediðine, kulak kabartmalýyýz."

Modern dünyanýn aileye yönelik tasarýmýnýn deþifre edilmesi gerektiðini belirten Erdoðan, son zamanlarda öne çýkarýlan rol modellere bakýldýðýnda kadýnýn bir özne olarak, ailenin dýþýnda, konumlandýrýldýðýnýn görüldüðünü vurguladý.

Kadýnýn emeði ev içinde kaldýysa, emeðinin de kendinin de görünmediðini dile getiren Erdoðan, þunlarý söyledi:

"Ýþyerlerinde kadýn baþarýlý sayýlýrken, evdeki kadýn, hakir görülen bir konumda kalýyor. Evi ve iþi arasýnda savrulan kadýnlarýn, 'Eþitlik' adý altýnda sarf ettikleri, insanüstü efor ve yaþadýklarý çeliþkiler, göz ardý ediliyor. Benzer olarak annelik, kadýnýn kendini gerçekleþtirmesinin önündeki bir bariyer olarak sunuluyor. Evdeki kadýnýn, nesil yetiþtiren, aile hayatýný organize eden, her dakikasý üretim ve sorumluluk dolu yaþamýna tepeden bakýlýyor. Ýþte tüm bunlar, kadýnlarý dar kalýplara mahkum etmektir, hayatýn zenginliklerini, terazisini ve sunduðu seçenekleri, yok etmektir."

"DÝK DURUÞUMUZU, TÜM DÜNYAYA ANLATABÝLMEMÝZ LAZIM"

Gerçek eþitlik ve özgürlüðün, kadýnlarýn fýtri hasletlerini korumalarýna imkan saðlayacak ekosistemi oluþturmakla baþladýðýný ifade eden Erdoðan, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Kadýnlarýn hayatýn tüm alanlarýnda, kendi tabiatlarýyla var olmalarýný saðladýðýmýzda, adalet ve denge ekseninde bir dünya zaten oluþacaktýr. Hükümetimiz bu anlayýþla kadýnlarýn çalýþma, sosyal ve eðitim hayatlarýna yönelik reform niteliðinde iyileþtirmeler yaptý. Kamusal yasaklarýn kaldýrýlmasý da kadýn meselelerinin en baþta bir insan haklarý mücadelesi ölçeðinde ele alýnmasýyla baþarýldý. Bu tecrübe, insanlýk adýna büyük bir kazaným olduðu gibi, evrensel bir referans noktasýdýr. O nedenle bu baþarýlar sadece bizim gündemimiz olmamalý. El birliðiyle kadýnlar adýna kazandýðýmýz haklarý ve kadýný örseleyen sistemlere karþý dik duruþumuzu tüm dünyaya anlatabilmemiz lazým. Zira bugün özgürlüðü sadece kendi deðerleriyle tanýmlayan dünyanýn en medeni sayýlan ülkelerinde bile kadýnlar, ideolojik kýyýmlarýn kurbaný olabiliyorlar. Kamusal yasaklarla, mahalle baskýsýyla, yaþamlarý görünmez prangalar içinde geçiyor.

Þu bir gerçek ki ana akým söylemler artýk geçerliliðini yitirmiþtir. Çözüm ise kadýnlarýn, hakikatlerinden koparýlmadan var olabilecekleri, reçeteler üretebilmektir. Dinimizin, kadýn ve erkek arasýnda gözettiði, hassas dengeyi unutmayalým. Bizim inancýmýzda kadýn ve erkek, bir bütünün iki yarýsýdýr. Farklý fýtratlar ve farklý kabiliyetlerle hayatta yer alýr, iþ birliði içinde var olurlar. Dinimiz, kadýnlarýn ve erkeklerin, insan onuruna yaraþýr hayatlar yaþamasýnýn yollarýný net bir þekilde ortaya koyuyor. Bu noktada bizim ödevimiz, bu prensipleri hayata aktarmaktýr."

"KADINLARIMIZIN MEDENÝYETÝMÝZ ÝÇÝNDEKÝ GÜÇLÜ VARLIÐINI HATIRLATMAMIZ GEREKÝYOR"

Dünyanýn önemli bir dönemeçten geçtiðini vurgulayan Emine Erdoðan, ailenin DNA'sýný bozmaya, kadýný aileden koparmaya çalýþanlarýn çocuklar üzerinden çok çirkin hesaplar yaptýðýný dile getirdi.

Kadýn haklarý her konuþulduðunda cinsiyet kavramýný belirsizleþtiren küresel hareketin ortaya atýldýðýna dikkati çeken Erdoðan, konuþmasýný þöyle tamamladý:

"Bizler büyük bir dayanýþma içinde, bu dayatmalarý bertaraf edecek güçlü formüller üretmek zorundayýz. En baþta da kadýnlarýmýzýn kendi medeniyetimiz içindeki güçlü varlýðýný onlara hatýrlatmamýz gerekiyor. Cesareti, azmi, rikkati ve vakarýyla temayüz eden Anadolu kadýný, zamanlar üstü bir rol modeldir. Topraklarýmýzdan geçen seyyahlarýn tarihe býraktýðý kayýtlar, Anadolu kadýnýnýn yüzyýllar öncesinde dahi sergilediði liderliðin delilleridir. Haným sultanlarýn vakýf eserleri, medeniyetimizde kadýnlarýn topluma yön veren figürler olduðunu anlatýr. Þifahaneler, imaretler, aþevleri, camiler ve külliyeler ile donattýklarý þehirler, kadýnýn dönüþtürücü gücünü gösterir. Anadolu medeniyetinde ve Ýslam medeniyetinde çok güçlü bir kadýn tarihi var. Bu tarihin güncel söylemlerle gün yüzüne çýkarýlmamasý, gerçekten çok düþündürücü. Tarihimize ve medeniyetimize, mührünü vurmuþ kadýnlarýn örnekliðini, geleceðe aktaracak projelerin, hayati olduðuna inanýyorum."

Programa Aile ve Sosyal Hizmetler Bakaný Derya Yanýk, KADEM Yönetim Kurulu Baþkaný Saliha Okur Gümrükçüoðlu, Baþkan Yardýmcýsý Sümeyye Erdoðan Bayraktar, Azerbaycan Aile, Kadýn ve Çocuk Sorunlarý Devlet Komitesi Baþkaný Bahar Muradova, Tanzanya Toplumsal Geliþim, Toplumsal Cinsiyet, Kadýn ve Özel Gruplar Bakaný Onesphoro Gwajima, Libya Sosyal Ýþler Bakaný Wafaa Abu Bakhr Mohamed Al Kilani'nin yaný sýra sivil toplum kuruluþlarýnýn temsilcileri, akademisyenler ve KADEM temsilcileri katýldý.