Kýzýlay Dostluk Kýsa Film Festivali Ödülleri sahiplerini buldu
ABONE OL

'Dostluk' kavramýný, sinema yoluyla yeniden okumak, düþünmek ve hayatýmýzdaki yansýmalarýný çoðaltmak niyetiyle yola çýkan Uluslararasý Kýzýlay Dostluk Kýsa Film Festivali'nde ödüller Atlas 1948 Sinemasý'nda düzenlenen tören ile sahiplerine takdim edildi. Ödül töreni, Kýrþehir'den gelen 3 Alp grubunun konseriyle açýldý.

Açýlýþ konuþmasýný yapan Festival Baþkaný Faysal Soysal, "5. kez düzenlediðimiz festivalimizde bu yýl da bizleri yalnýz býrakmadýðýnýz için, teþrifleriniz için teþekkür ederiz. Bir hayale inanmak, bunun rüyasýný görmek ve bunu bir sanat formunda gelecek nesillere býrakmak, insanýn yaptýðý en ulvi iþlerinden biri. Sanatçýlarýmýz olmasa nasýl bir hayat yaþardýk? Ne kadar yavan, kurak ve anlamsýz bir yere sürüklenirdik. Dünya çatýþmalar, kapitalizm ve birbirini tanýmama üzerine ve yok etme üzerine þekillenmiþ. Müthiþ bir hýrs ve yarýþ var. Fakirin, mazlumun ve yardýma muhtaç olanlarýn tutunacak bir dalý yok. Sanatçýlar bunlarýn dertlerini, dünyasýný evrensel sanat formlarýyla bizlere sunuyorlar. Bu yýl dünyanýn 48 ülkesinden 522 film aldýk. Bir þeyleri düzeltme ve anlamlandýrma, empati kurarak ötekini tanýma üzerine filmlerini bize gönderdiler. Hepsine huzurlarýnýzda teþekkür etmek istiyorum. Bunlardan 48 film ve 16 belgeseli sizlere ulaþtýrmaya çalýþtýk. Festival kapsamýnda kýsa film atölyesi ve Fono Film desteðiyle post prodüksiyon atölyesi yapýldý. Ayrýca önemli panellerde kýymetli konuklarýmýz Ercan Kesal, Adnan Özer gibi sanatçýlarýmýzý misafir ettik. Açýlýþta Atalay Taþdiken'in Ah Yalan Dünyada belgesinin gösterimiyle dostluðu ve Neþet Ertaþ'ý konuþtuk. Bunlarýn arkasýnda büyük bir ekip ve altý aylýk bir emek var. Destek verenlere çok teþekkür ederiz. Bu festivalde filmleriyle olan, sinema dostluðunu pekiþtiren herkese teþekkür ediyoruz" dedi.

AHMET MÝSBAH DEMÝRCAN: FÝLMLER KÜLTÜR MÝRASIMIZIN TAÞIYICISI

Kültür ve Turizm Bakan Yardýmcýsý Ahmet Misbah Demircan; "Ýlk görevimiz somut mirasýmýz diðeri de somut olmayan mirasýmýzý korumak ve gelecek nesillere aktarmak. Bunlarý yaparken kitaplar, tiyatro, opera ama en çok sinema yardýmcý. Çünkü büyük bir emekle çekim yaparak milyonlarca milyarlarca insana taþýma konusunda bize büyük fýrsat veriyor. Türk kültürü yaptýðý eserlerle dünyanýn dört bir tarafýndan izleniyor, takip ediliyor hatta bir çok kiþi Türkçe öðreniyor. Yapýlan tüm filmler, kýsa olsun uzun olsun hepsi bizim kültürümüzün somut mirasýnýn, somut olmayan mirasýnýn bir taþýyýcýsý. Bu çerçeveden bakýldýðýnda sinema sektörünün tüm paydaþlarýna teþekkür ediyorum" dedi.

ONUR ÖDÜLLERÝ AYLA ALGAN VE YUSUF SEZGÝN'E VERÝLDÝ

Festivalin Onur Ödülleri; sinemanýn duayenlerinden Ayla Algan'a ve Türk sinemasýnýn yýldýz oyuncusu Yusuf Sezgin'e verildi. Rahatsýzlýðý nedeniyle geceye katýlamayan Ayla Algan yerine ödülü Festival Sanat Yönetmeni Lütfi Þen'in elinden Sevinç Özer aldý. Yusuf Sezgin onur ödülünü, Jüri üyesi Murat Týrpan'ýn elinden aldý.

NEÞET ERTAÞ DOSTLUK ÖDÜLÜ, DEMÝR ÖZCAN'A VERÝLDÝ

Bu yýlki festivalin anýsýna düzenlendiði Neþet Ertaþ'ýn ailesinden gelen mesaj, Jüri Üyesi Atalay Taþdiken tarafýndan iletildi. Neþet Ertaþ Dostluk Ödülü, Demir Özcan'ýn Ýstanbul Ýstanbul filmine verildi. Festivalin Fono Film Post Prodüksiyon ödülü, Emre Sefer'in Babamýn Öldüðü Gün filmine verildi.

KIZILAY ÝNSANÝ BAKIÞ ÖDÜLÜ ÝRANLI PERWÝZ ROSTEMÝ'NÝN

Festivalde bu yýl ilk kez verilen Kýzýlay Ýnsani Bakýþ Ödülü; Ýranlý Perwiz Rostemi'nin Zagros'un 7 Senfonisi (Seven Symphonies of Zagros) filmine Türk Kýzýlay Genel Baþkaný Kerem Kýnýk tarafýndan takdim edildi.

EN ÝYÝ FÝLM ÖDÜLÜ'NÜ TÜRK VE ÞÝLÝLÝ YÖNETMENLER PAYLAÞTI

Festivalin "Panorama" ve "40 Yýllýk Hatýr" seçkilerinde 10 ülkeden 14 kýsa film yarýþtý.

Mansiyon Ödülü, Agnieszka Nowosielska'nýn Ýfade (Vraj) filmine verildi. Özel Jüri Ödülü, Valentina Casadei'nin Eylül Sonu (End of September) filmine verildi. En Ýyi Film Ödülü, Jüri Baþkaný Ebru Ceylan tarafýndan açýklandý. Ödül; Þilili Yönetmen Katerina Harder'in Çöl Iþýklarý ile Kasým Ördek'in Birlikte, Yalnýz filmlerine verildi. En Ýyi Film Ödülü, Kasým Ördek'e Kültür ve Turizm Bakan Yardýmcýsý Ahmet Misbah Demircan tarafýndan takdim edildi. Þilili Yönetmen Katerina Harder, gönderdiði video mesaj ile teþekkür etti. Ödülünü Zeynep Esra Kaya; Türk Kýzýlay Genel Baþkaný Kerem Kýnýk'tan aldý.

Türk Kýzýlay çatýsý altýnda Kültür ve Turizm Bakanlýðý, Sinema Genel Müdürlüðü destekleriyle düzenlenen festivalin ana sponsorluðunu Halk Bank üstlendi. Beyoðlu Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi'nin de büyük destek saðladýðý festivalin global iletiþim ortaklýðýný Anadolu Ajansý üstlendi. Festival kapsamýnda 22- 25 Aralýk tarihleri arasýnda Ýstanbul'da beþ ayrý mekânda 27 ülkeden 48 kýsa film ve 16 belgeselin gösterimi gerçekleþtirildi. Ayrýca, Fono Film, TürkMedya, Sinefesto, TSA, Ýnterpress, Artizan Sanat ve Filmarasý gibi birçok sinema ve medya kuruluþu da festivalin destekçileri arasýnda yer aldý.

  • Kýzýlay Dostluk Kýsa Film Festivali
  • ödül
  • Türk Kýzýlay