Kudüs devrimcisi Nuri Pakdil vefatýnýn 5'inci yýl dönümünde anýlýyor
ABONE OL

"Yürü kardeþim/ Ayaklarýna bir Kudüs gücü gelsin" mýsralarýyla Kudüs sevgisini dile getiren usta edebiyatçý, hayatý boyunca Ýslam dünyasýnýn kurtuluþunun Türkiye'nin ayaða kalkmasýyla mümkün olacaðýný savundu.

"Ben Kudüs'ü kol saati gibi taþýyorum/Ayarlanmadan Kudüs'e/ Boþuna vakit geçirirsin/ Buz tutar/ Gözün görmez olur" dizelerinin sahibi Pakdil, Hacý Mehmet Emin Pakdil'in oðlu Mehmet Emin Ziyai ile Þeyh Muhyiddin Efendi'nin kýzý Hatice Vecihe Haným'ýn çocuðu olarak 1934'te Kahramanmaraþ'ta dünyaya geldi.

Ýlkokul yýllarýnda yazýya ilgisi baþlayan Pakdil'in düþünce ve yazý macerasý ortaokulda tanýþtýðý "Büyük Doðu" dergisiyle ivme kazandý.

Pakdil'in Maraþ Lisesinde okuduðu 1954-1955'te, birlikte eðitim gördüðü iki arkadaþýyla çýkardýðý edebiyat dergisi "Hamle", lise sýnýrlarýný aþarak Ankara'dan Ýstanbul'a birçok yazar ve þairin dikkatini çekti.

ÜNÝVERSÝTE YILLARINDA USTA EDEBÝYATÇILARLA TANIÞTI

Sezai Karakoç ve Necip Fazýl Kýsakürek'in de aralarýnda bulunduðu edebiyatçý ve sanatçý düþünürlerle üniversite yýllarýnda bir araya gelen Pakdil, Ýstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi.

Kahramanmaraþ'ta çýkan "Demokrasiye Hizmet" ve "Gençlik" gazetelerinde yazýlarýný okuyucuyla buluþturan Pakdil, bir süre "Yeni Ýstiklal" gazetesinde sanat sayfalarýyla ilgilendi.

Askerliðini Bitlis'te tamamlayan usta yazar, 1965'te hukuk müþaviri olarak baþladýðý görevini, Devlet Planlama Teþkilatýnda sürdürdü. Bu görevinden de ayrýlarak yazarlýða devam eden Pakdil, hayatý boyunca "Büyük Doðu" ve "Diriliþ" dergileriyle güçlü baðlar kurdu.

"EDEBÝYAT" DERGÝSÝNDE YENÝ ÞAÝR VE YAZARLAR YETÝÞTÝRDÝ

Rasim Özdenören, Erdem Bayazýt ve Akif Ýnan'ýn da aralarýnda olduðu isimlerle "Edebiyat" dergisini yayýnlayan Pakdil, dergi çevresinde çok sayýda yeni þair ve yazarý okurla buluþturdu.

Pakdil, 1972'de kurduðu Edebiyat Dergisi Yayýnlarý'nda, 1984'e kadar kendisinin yaný sýra diðer yazarlarýn 45 kitabýný yayýnladý.

"Biat", "Batý Notlarý", "Bir Yazarýn Notlarý", "Anneler ve Kudüsler", "Klas Duruþ", "Edebiyat Kulesi", "Baðlanma" ve "Sükut Suretinde" eserlerini okurun beðenisine sunan yazar, 1988'de döndüðü Devlet Planlama Teþkilatýndan 1999'da emekli oldu.

Nuri Pakdil, Paris izlenimlerinden oluþan, Batý insanýný yeni bir yaklaþým ve söylem ile anlattýðý ilk kitabý Batý Notlarý'yla da büyük ilgi gördü. Bu eserini izleyen "Biat", "Bir Yazarýn Notlarý" ve diðer kitaplarýyla deneme türünün ustalarý arasýnda yer aldý.

Yazarýn "Baðlanma" adlý kitabý da birçok açýdan onun ve Edebiyat Dergisi'nin edebiyat ve düþünsel baðlamýnýn anlaþýlabilmesi için manifesto niteliðindeydi.

"ÝNSAN! SENÝ SAVUNUYORUM; SANA KARÞI!"

Hem Orta Doðu hem Batý edebiyatýndan yaptýðý þiir ve düþünce yazýsý çevirileriyle edebiyat dünyasýnda farkýný ortaya koyan Pakdil, "Bir Yazarýn Notlarý" adlý eserinde amacýný "Ýnsan! Seni savunuyorum; sana karþý!" cümlesiyle özetlemiþti.

"Otel Gören Defterler" baþlýklý 6 kitaplýk deneme serisini 1997'de okuyucuyla buluþturmaya baþlayan usta edebiyatçý, seride inzivaya çekilmiþ bir yazarýn tahlilleri, sorgulamalarý ve kendisiyle hesaplaþmasýný ele aldý.

Nuri Pakdil, kendisini "Ben, antikapitalist, antifaþist, antinazist, antisiyonist, antisosyalist ve en önemlisi de Türkiye özelinde olmak üzere antifiravunist bir bilince ve iradeye sahip devrimci bir yazarým." sözleriyle tanýmlýyordu.

Usta kalem yaptýðý açýklamalardan birinde, devrimciliðinin temelini Ýslam'a olan sarsýlmaz baðlýlýðýnýn oluþturduðuna dikkati çekerek, Ýslam dininin kýyamete kadar sürecek, sürekli devrim anlayýþýný öngördüðünü vurgulamýþtý.

- Müslümanlarýn devrimci mücadelesinin sürmesi gerektiðini savundu

Zulüm, haksýzlýk ve adaletsizlik var olduðu sürece bunlarýn kaynaðý olan egemen güçlerin yok edilmesi için Müslümanlarýn devrimci mücadelesinin sürmesi gerektiðini savunan þair, insanýn yalnýzca emeðinin karþýlýðýný yiyebileceðini savunuyordu.

Pakdil, hayatý, inanç ve düþünce dünyasý, bir protesto olarak oluþturduðu kendine özgü edebiyatý, yerliliðini bozmadan yakaladýðý evrenselliði ve bu eksendeki anlayýþýyla Türk edebiyatýnda ve düþünce tarihinde önemli izler býraktý.

CUMHURBAÞKANLIÐI KÜLTÜR VE SANAT BÜYÜK ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLDÜ

Unutulmaz edebiyatçý, yerli düþüncenin egemenliði adýna ürettiði özgün eserler, Türk edebiyatýna kattýðý kelime tercihleriyle dolu estetik anlatým dili ve insaný kalbinden tutmayý öneren fikirlerinden dolayý, "edebiyat" dalýnda 2019 Cumhurbaþkanlýðý Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne deðer görüldü.

"Kültür ve Turizm Bakanlýðý Kültür Sanat Büyük Ödülü"nü 2013'te, "Necip Fazýl Saygý Ödülü"nü ise 2014'te alan Pakdil, "Anneler ve Kudüsler" þiirinde þu dizeleri kaðýda aktarmýþtý:

"Tur Daðýný yaþa/ Ki bilesin nerde Kudüs/ Ben Kudüs'ü kol saati gibi taþýyorum/ Ayarlanmadan Kudüs'e/ Boþuna vakit geçirirsin/ Buz tutar/ Gözün görmez olur/ Gel/ Anne ol/ Çünkü anne/ Bir çocuktan bir Kudüs yapar/ Adam baba olunca/ Ýçinde bir Kudüs canlanýr/ Yürü kardeþim/ Ayaklarýna bir Kudüs gücü gelsin."

Kudüs için "Yüreðimin yarýsý Mekke'dir, geri kalaný da Medine'dir. Üstünde bir tül gibi Kudüs vardýr." sözlerini kaleme alan yazar, ömrünün son yýllarýnda, 81 yaþýndayken þiirler yazdýðý Kudüs'e giderek Mescid-i Aksa'da cuma namazý kýldý.

TÜRKÝYE'DEKÝ ÝSLAMÝ UYANIÞA BÜYÜK ÖNEM VERDÝ

Pakdil, Ýslam dünyasýnýn Kudüs'e tavrýný çok trajik bulduðunu belirterek, þunlarý kaydetmiþti:

"Ýslam dünyasýnýn kurtuluþu ancak ve ancak Türkiye'nin ayaða kalkmasýyla mümkün olacaktýr. Ben yeryüzündeki Ýslami hareketin Türkiye'den baþlayacaðýna inanýyorum. Bu inancý içimde her zaman capcanlý tutuyorum. Türkiye'deki Ýslami uyanýþa büyük önem veriyorum."

Baþarýlý edebiyatçý Nuri Pakdil, 18 Ekim 2019'da 85 yaþýndayken vefat ederek, Taceddin Dergahý'na defnedildi.

Hakkýnda sempozyum düzenlenen, tez, dergi, kitap ve belgesel çalýþmalarý yapýlan yazarýn kaleme aldýðý 42 eserden bazýlarý þöyle:

"Umut" (oyun) 1974, "Harikalar Tablosu" (çeviri) 1974, "Ay Operasý" (çeviri) 1975, "Baðlanma" (deneme) 1979, "Put Yapýmevleri" (oyun) 1980, "Bir Yazarýn Notlarý-I" (deneme) 1980, "Bir Yazarýn Notlarý-II" (deneme) 1981, "Edebiyat Kulesi" (deneme) 1984, "Derviþ Hüneri" (deneme) 1997, "Arap Saati" (deneme) 1997, "Klas Duruþ" (deneme) 1997, "Osmanlý Simitçiler Kasidesi" (þiir) 1999", "Bakýr Dönemi" (oyun) 2014