Kültür ve Turizm Bakanlýðý himayesinde bu yýl 5'.si gerçekleþtirilecek olan Uluslararasý Siirt Kýsa Film Festivali baþladý!
ABONE OL

Ortak kültür ve zenginlikler yumaðý olan festivalin, birlik ve beraberliðe, birlikte yaþama kültürünün güçlendirilmesine çok önemli katkýlar sunacaðýný dile getiren Hacýbektaþoðlu, þöyle konuþtu:

"Kadim Siirt, 12 bin yýllýk tarihi geçmiþi ile Mezopotamya ve Anadolu uygarlýklarýnýn izlerini taþýyan ve sayýsýz uygarlýða ev sahipliði yapmýþ, zengin tarihsel birikimi, doðal güzellikleri ve turizmiyle çok zengin bir medeniyet dokusuna sahiptir. Medeniyet ve kültür dünyasýna büyük katkýlarý olan kent, ayný zamanda hoþgörünün ve sevginin barýþla yoðrulduðu, içinde farklý kültür ve dillerin konuþulduðu bir kardeþlik þehridir. Geçmiþte Siirt'te yapýlan birçok film çalýþmasý bu þehrin topraklarýnda filizlenmiþ olan birer tomurcuktur."

Festivalin Onursal Baþkaný ve AK Parti Genel Baþkan Danýþmaný Prof. Dr. Yasin Aktay da festivalin düzenlenmesinde emeði geçenlere, katýlým gösteren tüm yarýþmacý ve sanatçýlara teþekkür etti.

Bu yýl da festivalin vatandaþlarý bir araya getireceðini dile getiren Aktay, "Siirt son 6-7 yýldýr çok güzel kültürel etkinliklere tanýk oluyor. Siirt artýk kitapla daha sýk bir araya geliyor. Geçen hafta ilimizde güzel bir kitap fuarý tertiplendi. Ondan önce de Siirt Üniversitesinde dünyanýn pek çok üniversitesinden bilim adamlarýnýn katýlýmýyla Uluslararasý Oksidentalizm Sempozyumu düzenlendi. Bu kadar güzel kültürel etkinliklere tanýk olmaktan mutluluk duyuyorum." ifadelerini kullandý.

Anadolu Kültür ve Sanat Meclisi Derneði Baþkaný Baran Mayda da geleneksel hale gelen festivali Siirtlilerle buluþturmaktan memnuniyet duyduklarýný kaydetti.

Açýlýþ töreni, Altan Erkekli ve Veysel Diker'in rol aldýðý "Þifa Niyetine" oyununun sahnelenmesiyle sona erdi.

FESTÝVAL 18 KASIM'A KADAR SÜRECEK

Film gösterimleri, söyleþiler ve atölyelerle devam edecek festival, ödül töreninde Grup Ýmera'nýn vereceði konserle sona erecek. Bu yýl 10 ülkeden 182 film baþvurusunun yapýldýðý festivalde, finale kalan 30 film "Jüri Özel Ödülü" ve "Ýbrahim Hakký Özel Ödülü" için de yarýþacak.

Anadolu Kültür ve Sanat Meclisi Derneði tarafýndan düzenlenen ve ilki 2018 yýlýnda gerçekleþen 5. Siirt Uluslararasý Kýsa Film Festivali'nin jüri üyeleri arasýnda Yapýmcý Mehmet Canpolat, Yönetmen Faysal Soysal, Dicle Üniversitesi Ýletiþim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Bölüm Baþkan Doç. Dr. Zuhal Akmeþe Demir, yönetmen Mehmet Güneri ve tv4 Kanal Koordinatörü Filiz Zengin yer alýyor.

Baþvurularýn 30 Ekim'de tamamlandýðý 5. Siirt Uluslararasý Kýsa Film Festivali'nde birinciye 10 bin, ikinciye 5 bin, üçüncüye ise 3 bin 500 lira ödül takdim edilecek.

TEVFÝK ÝLERÝ BELGESELÝ

Festivaldeki söyleþide yer alacak isimler arasýnda oyuncu Boðaç Aksoy, Nazlý Tosunoðlu, Mahmut Cevher, Melih Özkaya ve Burak Sarýmola yer alýyor. Festivalde ayrýca 17 Kasým'da "Ustalarýn Buluþmasý" programýna yönetmen Nazif Tunç ile Ahmet Edebali konuk olacak.

Festivalin üçüncü gününde çekimleri yakýn zamanda biten "Tevfik Ýleri Belgeseli" izleyiciyle buluþacak. Belgeselde Bayýndýrlýk ve Milli Eðitim Bakanlýðý yapan, 60 darbesinde Kayseri Cezaevi'ne konulan ve kötü cezaevi koþullarý içinde hayatýný kaybeden Tevfik Ýleri'nin hayatý anlatýlýyor.

"5. Siirt Uluslararasý Kýsa Film Festivali" ödül töreni ve kapanýþ programý, 18 Kasým'da Kýzlar Tepesi Amfi Tiyatro'da gerçekleþtirilecek.

Festivalin onursal baþkanlýðýný Prof. Dr. Yasin Aktay, direktörlüðünü ise akademisyen ve yönetmen Ahmet Bikiç yapýyor.