Kurduðu baðý böyle dile getirdi: Türkiye ile aramýzda gizemli bir iletiþim var
ABONE OL

Kolombiya'nýn Ankara Büyükelçiliði ve Ankara Üniversitesi iþbirliðinde düzenlenen "Kurmacanýn Yeri" baþlýklý konferansa katýlmak üzere Ankara'yý ziyaret eden Ödüllü Kolombiyalý yazar Juan Gabriel Vasquez, AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.

Konferans genelinde "gerçekte olmadýðý halde varmýþ gibi tasarlanan þey" olarak tanýmlanan kurmacanýn toplumlardaki yerini tartýþmaya çalýþtýðýný belirten Vasquez, "Bence kurmaca, son zamanlarda sosyal medya veya deneyimlerimizi anlatmanýn farklý yollarý haline gelen olgular tarafýndan yerinden edildi." dedi.

"TÜRKÝYE ÝLE ARAMIZDA GÝZEMLÝ BÝR ÝLETÝÞÝM VAR"

Vasquez, romanlara olan ilginin yavaþ yavaþ azaldýðýný ifade ederek, "Romanlarýn anlatacaklarýna, romanlarýn taþýyabileceði hakikate olan güvenimizi kaybettik. Bu yüzden biraz bunu tartýþmaya çalýþtým." diye konuþtu.

Türk edebiyatýyla güçlü bir iliþkisi olduðunu vurgulayan Vasquez, "Her zaman ülkemle daha doðrusu genel olarak Latin Amerika kültürü ile Türkiye arasýnda açýklayamadýðým gizemli nedenlerden dolayý bir tür iletiþim olduðunu hissettim." görüþünü paylaþtý.

Vasquez, kendi ülkesi ve Türkiye'ye iliþkin, "Hayat hakkýnda sorduðumuz sorularýn bir yansýmasý olan roman yazmada da benzer yollarýmýz var. Yani Türk ve Kolombiya toplumu, edebiyatlarýyla, gelenekleriyle ve yazdýðýmýz romanlarla benzerliklere sahip." ifadelerini kullandý.

Türk edebiyatýndan Orhan Pamuk'un kitaplarýný okumayý sevdiðini belirten Vasquez, "Türk geleneðinde bu tür ruhlarý bulmak gerçekten çok eðlenceli." diye konuþtu.

Vasquez, "Düþen Þeylerin Gürültüsü" kitabýnýn Uluslararasý Alfaguara Edebiyat Ödülü'ne layýk görülmesine iliþkin, aldýðý diðer ödüllerle birlikte bu ödülün de kariyerinde olumlu deðiþimlere neden olduðunu belirtti.

"Yine de hiçbir ödül, hiçbir takdir, bir yazarýn yalnýzlýk içinde roman yazmaya oturduðunda, var olmayan bir hikaye ve var olmayan karakterlerle yüzleþtiðinde yaþadýðý temel sorunlarý deðiþtirmez." þeklinde konuþan Vasquez, takdirler ve ödüllerin belli bir okur kitlesiyle olan iliþkiyi deðiþtirdiðini söyledi.

Vasquez, aldýðý ödüllerin okuyucu kitlesini geniþlettiðini vurgulayarak, "Ben hiçbir zaman kendim için yazmadým. Romanlarý olabildiðince geniþ bir okur kitlesi için çok karmaþýk mektuplar olarak yazýyorum. Dolayýsýyla eskisinden daha fazla okuyucuya sahip olmak her zaman iyi olmuþtur." deðerlendirmesini yaptý.