Mardin Artuklu Üniversitesi Kudüs ve Filistin Çalýþmalarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezi tarafýndan Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen programýn açýlýþýnda konuþan Rektör Prof. Dr. Ýbrahim Özcoþar, Dünya Müslüman Alimler Birliðinin 96 yaþýnda vefat eden kurucu baþkaný Mýsýrlý alim Yusuf el-Karadavi'ye Allah'tan rahmet diledi.
Üniversite olarak ilim ve irfan denkleminde akademi ve bilimi yeniden okumaya yönelik bir strateji belirlemek istediklerini aktaran Özcoþar, "Kendimizi 3 kavram üzerinden tanýmýyoruz. Ahlak, bilgi ve üretim. Hayatýn bütün aþamalarýnda ahlak ve bilimin hayatýn merkezinde olmasý gereken bir stratejinin bütün insanlar için önemli olduðu söylüyoruz." ifadelerini kullandý.
Mýsýr Uluslararasý Ýslam Peygamberine Destek Birliði Baþkaný Muhammed Es-Saðir ise Yusuf el-Karadavi'nin çok bereketli bir hayat yaþadýðýný, kýsýtlý imkanlarla büyük eserler meydana getirdiðini söyledi.
Bir yandan hayatýný ilme ve akademik çalýþmalara adarken bir yandan da meydanlarda dünyada mazlum insanlarýn haklarýyla ilgili çalýþmalarda bulunduðunu aktaran Es-Saðir, "Ümmetin derdiyle dertlenen birisi, bu dertlerinden birisi de Mescid-i Aksa'nýn özgürlüðü. Üstat el-Karadavi bu dünyadan büyük bir miras býrakarak gitti. Böyle alimlerin yerini doldurmamýz gerekiyor." dedi.
Libya Alimler Birliði Genel Baþkaný Þeyh Sami El Saidi de Mescid-i Aksa için teoriden pratiðe yönlenmesi gerektiðini söyledi.
Son günlerde Mescid-i Aksa ve Kudüs'te baskýnlarýn baþladýðýný söyleyen Saidi, "Bizim buna karþý harekete geçmemiz gerekiyor, duyarlý olmamýz ve sessiz kalmamamýz gerekiyor. Söz ve fikir ile duruþumuzu netleþtirmemiz gerekiyor." diye konuþtu.
Irak Davetçiler ve Ýmamlar Birliði Baþkaný Dr. Said Lafi ise Ýslam ülkelerindeki karýþýklýklarýn, ülkeleri iç meseleleriyle ilgilendirerek Filistin davasýnýn dýþýna itmeyi amaçladýðýný kaydetti. Lafi, þöyle konuþtu:
"Ýslam topraklarýnda birçok ülkede yapýlan bu iþgaller, aslýnda Filistin topraklarýný iþgal etme projesidir. Türkiye'de 15 Temmuz'da yapýlan bu darbe giriþimi de ayný zamanda bu projenin bir parçasýdýr. Çünkü onlara karþý duracak bir yönetim ve lider istemiyorlar. O yüzden 15 Temmuz darbe giriþimini yapmak istediler. Filistin þerefimiz ve onurumuzdur."
Sudan Alimler Birliði Baþkaný Dr. Abdulhey Yusuf, farký Ýslam ülkelerinden hocalarla Türkiye'ye geldiklerini, burada çok sýcak karýþlandýklarýný aktardý.
Ýslam ümmetinin birliðine dikkati çeken Yusuf, "Türkiye'nin tarihi boyunca, tarihi kökenleri günümüze kadar hep Ýslam ümmetinin birliðini savunmaya çalýþmýþtýr. Gelecekte de bunu sürdürmesini diliyoruz." deðerlendirmesinde bulundu.
Filistin Alimler Heyeti Baþkaný Nevvaf Tekruri de Mescid-i Aksa'da son günlerde baskýnýn arttýðýný ve önümüzdeki süreçte bunun devam edeceðine inandýklarýný kaydetti.
Ümmetin en mukaddes yerleri iþgal edilirken bir Müslümanýn tepki göstermemesinin ve duyarsýz kalmasýnýn kabul edilir bir durum olmadýðýný belirten Tekruri, þöyle devam etti:
"Bunun için neler yapýlmasý gerekir. Birincisi Kudüs'ün bütün yönleriyle ilgili ciddi bir ilme ve akademik derinliðe sahip olmamýz gerekiyor. Hayatýmýzda Mescid-i Aksa'nýn yerini, tarihini, coðrafyasýný iyi bilmemiz geriyor. Bildikten sonra neler yapabilirizi sorgulamamýz gerekiyor. Bu davaya sahip çýkmak için çalýþtaylar yapýn. Her bir kiþi kendi çapýnda çok þeyler yapabilir. En az duadýr ama dua tek baþýna yetmez. Dua ve eyleme geçilmesi gerekir."
Konuþmalarýn ardýndan Rektör Özcoþar, davetlilere plaket verdi.