Nazarbekov: Türkiye ile imzaladýðýmýz anlaþma tüm ülkelere örnek olsun
ABONE OL
Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy ile Özbekistan Cumhuriyeti Kültür Bakaný Ozodbek Nazarbekov, "Kültür Alanýnda Niyet Protokolü ve Eylem Planý"ný imzaladý.

Atatürk Kültür Merkezi'nde iki ülkenin heyetlerinin katýldýðý imza töreniyle Türkiye ve Özbekistan arasýndaki kültürel iliþkilerin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Ýmza töreninde konuþan Bakan Ersoy, ikili görüþmelerde iki ülke arasýndaki kültürel iliþkileri detaylý bir þekilde ele alma fýrsatý bulduklarýný belirterek, "Bu buluþmanýn temel amacý, ortak tarih ve kültürel geçmiþe sahip iki ülke arasýndaki iþ birliðimizi arttýracak, önümüzdeki süreçte çalýþmalarýmýza yol haritasý olacak Eylem Planý'nýn hayata geçirilmesidir." dedi.

Ersoy, imzalanacak "Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlýðý ile Özbekistan Kültür Bakanlýðý arasýnda 2024-2026 yýllarý için Kültür Alanýnda Niyet Protokolü ve Eylem Planý" ile 2 yýllýk süreçte gerçekleþtirilecek kültür ve sanat alanýndaki çalýþmalarý takvimlendirmiþ olacaklarýný söyledi.

- "TÜRKÝYE VE ÖZBEKÝSTAN KARDEÞLÝÐÝNE AYRI BÝR ÖNEM VERÝYORUZ"

Ýmzalanan protokol ile her türlü ortak ve uluslararasý etkinlikte ilgili kurumlarýn daha etkin çalýþmasýna olanak saðlayacak adýmlar atýlacaðýný vurgulayan Ersoy, þunlarý kaydetti:

"Bakanlýk olarak halihazýrda Özbekistan Kültür Bakanlýðýndan üst düzey temsilcilerle son derece verimli ve kapsamlý bir eðitim programý düzenledik. Bu hafta gerçekleþtirilen bu eðitimlerle bakanlýðýmýzýn kültür sanat birimlerinin yapýsý ve iþleyiþi ile ülkemizin bu alandaki önemli deneyimlerini paylaþtýk. Her zaman ifade ediyoruz; biz, Türkiye ve Özbekistan kardeþliðine ayrý bir önem veriyoruz. Bu çerçevede imzalayacaðýmýz bu Niyet Protokolü ve Eylem Planý ile iki ülke arasýndaki kültürel ortaklýðý daha da geliþtirmeyi hedefliyoruz. Bundan sonra ülkelerimizin pek çok ortak prodüksiyon çýkaracaðýndan da eminim. Sözlerime son verirken toplantýmýzýn ve aldýðýmýz kararlarýn ülkelerimiz, bölgemiz ve tüm Türk dünyasý için hayýrlara vesile olmasýný diliyorum."

- "BU ALANDA ORTAKLAÞA BÜYÜK BAÞARILAR ELDE EDEBÝLECEÐÝZ"

Ozodbek Nazarbekov ise özellikle son 4-5 yýlda iki ülke arasýndaki iliþkilerin kültür alaný da dahil olmak üzere tüm alanlarda hýzlýca yükseldiðini dile getirdi.

Türkiye'nin kültür ve sanat alanýndaki deneyimlerinin öðrenilmesi ve tecrübe paylaþýmýnýn önemine deðinen Nazarbekov, "Günümüzde dost kavramýyla ilgili çeþitli deðerlendirmelerin olduðu bir zamaný yaþýyoruz. Bazý ülkeler arasýnda rekabetin týrmandýðý bir zamanda, uluslararasý çapta böyle örnek bir tavrýn, iliþkilerin daha da geliþmesine ivme kazandýracaðý düþüncesindeyim. Bu alanda ortaklaþa büyük baþarýlar elde edebileceðiz." deðerlendirmesinde bulundu.

Nazarbekov, imzalanan protokolün tüm ülkelere örnek olmasýný arzu ettiðini söyleyerek, bu iþ birliðinin Özbekistan'ýn tarihteki kýymetinin tüm dünyaya gösterilmesi açýsýndan çok önemli olduðunu sözlerine ekledi.

Protokolün imzalanmasýnýn ardýndan fotoðraflarýn çekilmesi ile etkinlik sona erdi.