Şair Hakan Arslanbenzer’in son kitabı “Neo-Epik Şiir” Okur Kitaplığı’ndan çıktı. Arslanbenzer’in 90’lı yıllardan bu yana üzerinde çalıştığı, savunduğu şiir anlayışının, ‘Neo-Epik şiir’ in kitaplaşmış hali olan bu eser 20 yıllık bir sürecin ve emeğin ürünü. Modern epik şiirin olabileceğinin iddiası olarak çıkan bu kitaptaki fikirlerin oluşumu ise Arslanbenzer’in ortaokul yıllarına kadar uzanıyor. Şair, önsözde yirmi yıllık yazı ve tefekkür sürecinin kısa bir özetini okuyucuya sunuyor.
Neo-Epik nedir, ne değildir?
‘İmge, lirik şiir, dramatik şiir’ gibi kavramların derinlemesine incelendiği kitabın ilk bölümünde ‘Neo-Epik şiir’in çerçevesi çizilmeye çalışılıyor. ‘Neo-Epik şiirin amacı nedir, nerede durur, lirik şiire neden karşı çıkar, epik şiir imkansız mıdır’ gibi sorulara cevaplar verilirken yapılan şu tanım oldukça açıklayıcı: “Saf şiirin amacı dünyayı bir bütün olarak, içli-dışı bir bütün, doğrusu-yanlışı güzeli çirkiniyle, zulüm ve adaletiyle bir bütün olarak görmekten sarfınazar ederek güzelleştirmektir. Neo-Epikse dünyayı mümkün olduğu kadar süslerinden arındırılmış, çıplak hatta bazen bir şeyi iyice vurgulayabilmek için olduğundan bile çirkin görme çabası demektir.” Arslanbenzer’e göre epik şairin güzelliği ve başarısı, kuru bir hükme varmak değil, yapılmamasını şart koştuklarından yola çıkarak (ama mutlaka yola çıkarak) yapılması gerekenleri konuşulur, en azından hissedilir hale getirmekten geçiyor.
Mehmet Akif’ten Ezra Pound’a...
Arslanbenzer, kitabın ‘Lonca’ bölümünde Mehmet Akif, Sezai Karakoç, İsmet Özel, Eren Safi, Melek Arslanbenzer, Ezra Pound şiiri hakkında değerlendirmelerde bulunuyor. Arslanbenzer, aynı zamanda verdiği şiir örnekleriyle saf lirik şiir, siyasi-Neo-Epik şiir ayrımını -hem konu işleyişi hem de biçim bakımından- netleştiriyor. Arslanbenzer kitabın son okumaları esnasında tahammül edemediği bazı fikirleri bugünkü fikirleriyle değiştirme yoluna gitmiş. Bunun nedeni ise yazıların hemen hepsinin atölye çalışmaları olması. Arslanbenzer’ e göre “Kitap, atölye çalışmalarının kesin sonucu değil, sürecin devamından ibaret.”
Ödenmiş bedeller ve kader kitabı
“Neo-Epik Şiir” i ‘bir kader kitabı bu benim için’ diye tanımlayan Ars-
lanbenzer, “Yirmi yıllık kaderim, bu kitabın bölümleri tek tek yazılar olarak dergilerde çıktığında bana ödetilen bedelde saklı. Ağır şeyler yaşadım ama ortaya çıkan sonuçtan memnunum” diyor.