Norveç'te, runik alfabesinin kullanýldýðý en eski taþlar olduðu sanýlan yazýt bulundu
ABONE OL

Norveç'in baþkenti Oslo'nun batýsýndaki Tyrifjord Gölü yakýnlarýnda 2021'in sonbahar aylarýnda yapýlan kazý çalýþmalarýnda, Göktürk yazýtlarýnda kullanýlan yazý sistemi olan "runik"in yer aldýðý yazýt bulundu.

Yazýtýn ön kýsmýnda yer alan "idiberug" ifadesinin kadýn veya erkek adý olabileceði gibi bir aileyi de niteleyebileceði açýklandý.

Oslo'da bulunan Kültür Tarihi Müzesi'nden yapýlan açýklamada, yassý ve kare þeklindeki kahverengimsi kum taþýnýn Ýskandinavya'da yazýlmýþ en eski yazý örneði olabileceði belirtildi.

Açýklamada, eserin "þimdiye kadar bulunan en eski runik yazýtlardan" ve "dünyada tarihi saptanabilen en eski runik taþ" olduðu ifade edildi.

Oslo Üniversitesi'nde görevli Prof. Kristel Zilmer, yazýtýn incelenmesi ve yazýldýðý tarihin belirlenmesi için keþfi, aylar sonra duyurduklarýný belirtti.

Zilmer, yazýtýn Erken Demir Çaðý'nda runik alfabesinin kullanýmý hakkýnda bilgi saðlayacak nitelikte olduðunu açýkladý.

Yazýtýn, Norveç ve Ýskandinavya'da runik alfabesinin kullanýmýna iliþkin ilk denemelerden biri olabileceðini kaydeden Zilmer, eserde, dilsel anlamý olmayan baþka ifadelerin de olduðunu söyledi.

Yazýt, 21 Ocak'tan itibaren 1 ay boyunca Kültür Tarihi Müzesi'nde sergilenecek.