Olba Antik Kenti'nde M.Ö. 5 bin 500 yýlýna kadar ulaþýldý
ABONE OL

Helenistik dönemin önemli yerleþim yerlerinden Olba Antik Kenti'nde, kazýlar yýlýn 12 ayýný kapsayacak þekilde Türk Tarih Kurumu'nun desteði ile sürüyor. Olba Krallýðý'nýn merkezi ve önemli ticaret merkezi olarak bilinen antik kentte çalýþmalar, Ardahan Üniversitesi Ýnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öðretim Üyesi Yavuz Yeðin baþkanlýðýndaki geniþ bir ekip tarafýndan yürütülüyor. Görkemli su kemeri, çeþmesi, antik tiyatrosu, manastýrý, tapýnak planlý görkemli mezar tipleri ile dikkat çeken antik kent, Helenistik Roma ve erken Hristiyanlýk dönemlerinde daðlýk Kilikya'nýn en önemli yaþam merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor.

'M.Ö. 5500 YILINI ULAÞTIK'

Kazý Baþkaný Dr. Yavuz Yeðin, Olba Antik Kenti'nin, Kilikya'nýn önemli kentlerinden biri olduðunu belirterek, "Burada yaptýðýmýz arkeolojik çalýþmalarda çok eski çaðlardan yerleþim izlerini bulabiliyoruz. Olba'ya ilgi, 19'üncü yüzyýlýn sonlarýna doðru baþlýyor fakat yabancýlarýn ilgisi daha çok görsel belgeleme üzerine yoðunlaþýyor. Öte yandan Türk araþtýrmacýlarýnýn ilgisi de 2001 yýlýnda þu an Hacý Bayram-ý Veli Üniversitesi'nde görevli olan hocam Prof. Dr. Ayþe Emel Erten'ýn baþkanlýðýnda baþlayan yüzey araþtýrmalarý ve 2010 yýlýnda baþlayan arkeolojik kazýlarla sürüyor. Bu kazýlar, 2020 yýlýna kadar aralýksýz devam etti ve Olba'da tarihi ve geçmiþi ile alakalý çok önemli sonuçlara ulaþtýk. Söz konusu kentin tarihini özellikle elimizdeki arkeolojik verilere göre, günümüzden M.Ö. 5 bin 500 yýllarýna kadar götürme olanaðýna sahip olduk. Bu sonuçlar, Kilikya bölgesinde kazýsý yapýlan bir kent için çok önemli ve yeni aslýnda. Çalýþmalarýmýz þu anda hýz kesmeden devam etmektedir" dedi.

'OLBA BÝR ROMA EYALETÝ'

Olba'nýn bir Roma eyaleti olduðunu hatýrlatan Yeðin, "Olba, Roma merkezi yönetiminin eyaletlere gösterdiði ilginin çok bariz ve somut bir örneðini temsil ediyor. Daðlýk Kilikya'nýn daðlýk kesiminde yer alan ve geçmiþi çok eskilere dayanan, sürekli yerleþimin izlerini takip edebildiðimiz, kendine has faunasý ve florasý olan bir antik kent. Kentte erken yerleþimin izlerini takip edebildiðimiz, arkeolojik küçük eserlerin ötesinde burada Helenistik Roma ve erken Hristiyanlýk dönemlerinin çok kuvvetli olduðunu takip ediyoruz. Bunun da en güçlü kanýtlarý su kemeri, çeþme binasý, tiyatro, yeni vadi içerisinde izlerini takip edebildiðimiz çeþitli form ve özelliklerdeki tapýnak planlý mezar tipleri, erken Hristiyanlýk dönemini yansýtan bir manastýr. Bu manastýr ile birlikte çok sayýda erken Hristiyanlýk kilisesi, Olba'nýn temel arkeolojik eserleri arasýnda yer alýyor" diye konuþtu.

'HAK ETTÝÐÝ DEÐERE ULAÞMASI EN BÜYÜK AMACIMIZ'

Bu yýlki kazýlarýn akrepolis ve manastýrda yapýldýðýný söyleyen Yeðin, "Çalýþmalar kapsamýnda Kilikya bölgesi için önemli sonuçlara ulaþtýðýmýzý söyleyebilirim. Bugüne kadar yeni yapý, yeni mezar tipleri ile kentin hidrolik su sistemi hakkýnda çok önemli bilgilere ulaþtýk. Olba ile diðer kentler arasýndaki ekonomi, ticari ve siyasi hayat ve dini iliþkiler arasýnda önemli sonuçlara ulaþtýk. Olba Manastýrý, Alahan Manastýrý dýþýnda kazýsý yapýlan tek manastýrdýr. Kilikya bölgesinde kazýsý yapýlan ve sonuçlarý bir fiil yayýnlanan tek manastýr olma özelliðini de taþýyor. Olba Antik Kenti'nin Kilikya kentleri arasýnda hak ettiði deðere ulaþmasý en büyük amacýmýz. Bunun için de kentteki yapýlarýn, özellikle kazýsýný gerçekleþtirdiðimiz ve ileriki zamanlar da açýða çýkacak mekanlarýn, kalýntýlarýn, önemli yapýlarýn, büyük anýtlarýn restorasyon projelerini gerçekleþtirmek en büyük projelerimiz arasýnda yer alýyor" ifadelerini kullandý.