Osmanlý’dan mimarlýk dersleri
ABONE OL

Hayatýný Osmanlý mimarlýk kültürünün yaþatýlmasý ve korunmasýna adayan restoratör, koleksiyoner ve mimarlýk tarihçisi Yüksek Mimar Mühendis Ekrem Hakký Ayverdi’nin anýsý “Ekrem Hakký Ayverdi’nin Hâtýrasýna Osmanlý Mimarlýk Kültürü” kitabýyla yaþatýlacak. 

Kubbealtý Akademisi Kültür ve Sanat Vakfý ile Ýstanbul Teknik Üniversitesi’nin desteðiyle Ayverdi’nin vefatýnýn 30’uncu yýlýnda düzenlenen Uluslararasý Osmanlý Mimarlýk Kültürü Sempozyumu’nda sunulan bildiriler, makale haline getirilerek kitaplaþtýrýldý. Her biri Osmanlý mimarlýðýnýn farklý yönlerine temas eden toplam 12 makalenin yer aldýðý kitabý, Ýstanbul Þehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hatice Aynur ile Ýstanbul Teknik Üniversitesi’nden Dr. A. Hilal Uðurlu yayýna hazýrladý.  Üç bölümden oluþan kitabýn ,‘Osmanlý’da Mimarlýk Kültürü ve Âdâbýný Yeniden Düþünmek’ baþlýklý ilk bölümünde Gülru Necipoðlu, Ezgi Dikici ve Hakký Önkal’ýn kaleme aldýðý üç makale yer alýyor. ‘Yazýlý ve Görsel Kaynaklarda Mimarinin Ýzini Sürmek’ baþlýklý ikinci bölümde ise Tülay Artan, Selen Morkoç, Hatice Aynur ve Baha Tanman tarafýndan kaleme alýnan dört makale okurun beðenisine sunuluyor. 

Üçüncü ve son bölümde ise Binalar ve Bânîler Üstüne Çeþitli Okumalar baþlýðý altýnda A. Hilâl Uðurlu, Nina Ergin, Maximillian Hartmuth, Machiel Kiel ve Suna Çaðaptay’ýn makaleleri yer alýyor.

Portre: Ekrem Hakký Ayverdi

22 Aralýk 1899’da Ýstanbul’da doðan Ekrem Hakký Ayverdi 1920’de Mühendis Mektebi’nden (ÝTÜ) mezun oldu. Bir süre Ýstanbul Belediyesi’nde çalýþtýktan sonra serbest meslek hayatýna atýldý ve 1950’ye dek müteahhit ve restoratör olarak çalýþtý. 1950’lerde bütün iþlerini býrakarak fikir ve yazý hayatýna baþladý. Uzun yýllar balkanlardaki Türk eserlerini tetkikin dýþýnda 1950’den itibaren Anadolu’nun her tarafýna seyahatler gerçekleþtirdi. Mimarlýk tarihi araþtýrýcýsý olarak yeri kolay doldurulmayacak eserler veren Ayverdi, 24 Nisan 1984 tarihinde Ýstanbul’da vefat etti. 

ONUN SAYESÝNDE AYAKTA...

Ekrem Hakký Ayverdi ülkemizin yetiþtirdiði en önemli kültür insanlarýndan biriydi. Sekiz ciltlik mimarlýk tarihi kitabý baþlý baþýna bir kültür hazinesi. Ayverdi, Topkapý Sarayý baþta olmak üzere, Ýstanbul, Edirne ve Bursa’da 1940’lý-50’li yýllarda yaptýðý restorasyonlarla pek çok eserin ayakta kalmasýný saðladý.