Prof. Dr. Nevzat Tarhan: Batý, Mevlana'yý pozitif psikoloji dersi olarak okutuyor
ABONE OL

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Harward Üniversitesi, insanlarýn mutluluðu yakalamasý için pozitif psikoloji dersi koymuþ. Burada iyi insan nasýl olur, o öðretiliyor. Bu aslýnda Anadolu kültürü. Mevlana'yý almýþlar, pozitif psikoloji dersi diye okutuyorlar. Biz bu deðerleri unuttuk ama onlar bunu yeniden keþfettiler." dedi.

Tarhan, Kocaeli Büyükþehir Belediyesince Uluslararasý Fuar Merkezi'nde bu yýl 11.'si düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarý kapsamýnda gerçekleþtirilen "Mutluluðun Önündeki Engeller" konulu söyleþiye katýldý. 

Bazý insanlarýn mutluluðu sanal ortamlarda aradýðýný, sosyal medyada birçok arkadaþýnýn olduðunu ancak gerçekte sýfýr dostunun bulunduðunu belirten Tarhan, "Daha çok insan, daha az insanlýk, daha büyük televizyon, daha az kitap, maalesef günümüzün gerçeði bu. Günümüzde insanlar daha doygun, daha çok seye sahip ama daha mutlu deðil. Bu bütün dünyanýn sorunu. Dünyada kapitalizm, önce hasta ediyor sonra tedavi ediyor." deðerlendirmesinde bulundu.

Tarhan, günümüzde artýk paraya, makineye sahip olanýn deðil, büyük veriye sahip olanlarýn dünyaya hükmettiklerine dikkati çekerek, "Aðýr sanayi ve yüksek teknolojiyi kaçýrdýk ama þu anda bilgi teknolojileri dönemini kazanabiliriz. Bunu kaçýrmýþ deðiliz. Bunun için bazý olaylara bakýþ açýlarýný yakalamamýz gerekiyor." diye konuþtu.

Mutluluk biliminin temelinin, ABD'de çocuklara yönelik hazýrlanan bir rapor sonucu ortaya çýktýðýný, 2005'te baþlayan araþtýrmalarýn 2008'de sona erdiðini, 2009'da ise ilk defa sosyal psikoloji kongresi düzenlendiðini aktaran Tarhan, þöyle devam etti:

"Harward Üniversitesi, insanlarýn mutluluðu yakalamasý için pozitif psikoloji dersi koymuþ. Burada iyi insan nasýl olur, o öðretiliyor. Bu aslýnda Anadolu kültürü. Mevlana'yý almýþlar, pozitif psikoloji dersi diye okutuyorlar. Biz bu deðerleri unuttuk ama onlar bunu yeniden keþfettiler. Biz bu dersi Üsküdar Üniversitesi olarak Harward'dan önce koyduk. Mevlana'yý kullanýyorlar ama adýný vermiyorlar. Batý bunu her zaman yapýyor. Hikmet, Doðu'dan Batý'ya gitti. Þimdi bunu kullanýyorlar. Hikmet, Anadolu irfanýdýr, bizim malýmýz. Bizi biz yapan o deðerleri tekrar alacaðýz. Bunu tekrar hayata geçirmemiz gerekir. Bunlarda ne var? Ýyi insan olmak var, sözünde durmak var, yardýmsever olmak var. Batýdaki mutluluk anlayýþý, 'Kendini mutlu et, mutluluk budur.' diyor ama bizde ne diyor? 'Baþkasýný mutlu edersen, sen de mutlu olursun.' diyor."

"6 AY SONRA BUHARLAÞIYOR AÞK"

Tarhan, evlilikte mutluluðun temelinin güven oluþturmak olduðunu, güven olmasý için de sevginin bulunmasý gerektiðini vurgulayarak, þunlarý kaydetti:

"Sevgi olursa korku azalýyor. Korku azalýnca güven artýyor. Sevgiyle birlikte iyi iþ birliði kurmak gerekiyor. Aþýk oluyor ama aþk yeterli deðil. Ýnsanlar aþýk oluyor, evleniyor, 6 ay sonra buharlaþýyor aþk. Neden? Aþk iyi evliliðin sebebi deðil, sonucudur. Aþýk olanlar evlenirler ama iyi iþ birliði kuramýyorlarsa o aþk buharlaþýr gider. Ýyi iþ birliði kurmak için de güven iliþkisi lazým. Bunun için de yalan söylememek lazým. Ýçinde yalan olan iliþki güven oluþturmuyor. Erkek, eþini seviyor ama dýþarýda da evlilik sadakatýna aykýrý iþler yapýyor. Böyle bir sevgi ideal bir sevgi deðil. Güvenli iliþki kurabilmek mutluluðun temel kavramýdýr." 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, konuþmasýnýn ardýndan kitaplarýný imzaladý.