Zonguldak'ýn Çaycuma ilçesine baðlý Çayýr köyünde yer alan maðarasý, doðal güzellikleriyle de dikkatleri üzerine çekiyor. M.Ö. 6'ncý yüzyýlda kurulan ve M.S. 13'üncü yüzyýla kadar yerleþim alaný olarak kullanýldýðý deðerlendirilen Teion Antik Kenti'ne su saðladýðý düþünülen maðara, yerli ve yabancý turistlerin ilgisini çeken önemli bir tarihi miras olarak ön plana çýkýyor.
Roma döneminde inþa edilen su yolu; Filyos beldesinde yer alan Tios-Tieion antik þehrinin su ihtiyacýný karþýlamak üzere Çayýr Maðarasý'ndan çýkan suyun taþýnmasýnda rol aldý. Uzunluðu 25 kilometre olan hat boyunca suyu iletimi için yapýlan kemer, sarnýç, kanal gibi yapýlardan bazýlarý halen varlýðýný sürdürürken ziyaretçiler tarafýndan da ilgi görüyor.
Maðara ve çevresi turizme kazandýrýlmak amacýyla Zonguldak Jeoparký tarafýndan düzenlendi. Maðara, bin 300 metre uzunluðunda ve botla gezilebilecek geniþlikteki yer altý nehirlerini de barýndýrýyor. Altý çeþit yarasa türü bulunduðu bilinen maðaradaki sarkýtlar da yer alýyor.
Köy sakinlerinden Muammer Aytaþ (40), Türkiye'nin dört bir yanýndan maðaraya ziyaretçilerin geldiðini ifade etti. Maðaraya ulaþým yollarýnda düzenlemeler yapýlýrken ýþýklandýrma da yapýlmasý gerektiðini söyleyen Aytaþ, "Burasý Roma dönemine ait Çayýr köyü maðarasý. Buraya yaz günleri yabancý ve yerli turistler geliyor. Buranýn daha güzel bakýma ihtiyacý var. Bakým yapýlmasýný istiyoruz. Maðara hiç boþ kalmýyor sürekli ziyaretçi geliyor. Türkiye'nin dört bir yanýndan misafirler geliyor. Çok güzel maðaramýz var. Daha çok yatýrým yapýlmasýný istiyoruz. Ormanlýk bir alanýn içinde burasý. Iþýklandýrma olsa daha güzel olur. Daha dikkat çeker" diye konuþtu.