Now Haber'de Merve Yýldýrým'ýn sunduðu "Çalar Saat" programýna konuk olan Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Ersoy, Türkiye Ýstatistik Kurumu (TÜÝK) grafikleri eþliðinde önceki yýllarýn ve bu senenin turizm rakamlarýna iliþkin bilgiler verdi.
Turizm gelirlerinde dolar bazýnda kiþi baþý gecelik harcamada hýzlý bir artýþ olduðunu dile getiren Ersoy, "Bu rakamýn 2024'ün ilk altý ayýnda 73 dolarlardan 98 dolara geldiðini görüyoruz. Yýl sonu hedefimiz 103 dolar. Veriler, buna yakýn bir rakamda yýl sonunu kapatacaðýmýzý gösteriyor." ifadesini kullandý.
Ersoy, Türkiye'nin Kovid-19 sonrasý normalleþme döneminde en hýzlý toparlanan ülkelerden biri olduðuna dikkati çekerek, "Kiþi baþý gecelik gelirdeki olumlu etkinin toplam gelire yansýmasýný görüyorsunuz. 2019'da toplam turizm gelirinde bir rekor kýrmýþtýk. 2022 ve 2023'te de rekor kýrdýk, bundan sonra hep rekor kararak gideceðiz demiþtik. Geçen sene 56 milyar dolar hedefimiz vardý, 55,9 milyar dolarla kapattýk. Yani aslýnda hedefe uygun bir þekilde geçen seneyi kapatmayý baþardýk, yine bir rekor kýrýldý. Bu seneki hedefimiz 60 milyar dolar." bilgisini verdi.
Turizm gelirlerindeki artýþý 2019'da Turizm Geliþtirme Ajansý'nýn kurulmasý ve pazar çeþitliliðinin arttýrýlmasýna baðlayan Ersoy, Türkiye'nin tanýtýlmasý konusunda "Devletten deðil, devletle beraber" stratejisinin uygulandýðýný belirtti.
- "GECE MÜZECÝLÝÐÝ TURÝZM GELÝRÝNÝN TABANA YAYILMASI ÝÇÝN ÖNEMLÝ"
Ersoy, turizmi çeþitlendirmek için bu yýl baþlatýlan gece müzeciliði uygulamasýna iliþkin ise þunlarý söyledi:
"Ziyaretçiler özellikle Antalya bölgesinde her þey dahil kampanyasýndan dolayý otellerde kalýyor. Bunun yaný sýra yazýn çok sýcak oluyor, 40-45 derece bazen gündüz 50 dereceyi görüyorlar. Tabii turist doðal olarak havuzun baþýndan, denizin baþýndan dýþarýya çýkýp esnafý görmüyor, gitmiyor ve oradaki arkeolojik noktalarý gezmiyor. Onlar da önemli deðerler, cazibe noktalarý. O yüzden bu sene böyle bir pilot proje baþlattýk. Efes'te, Hierapolis'te, Galata Kulesi'nde ve diðer birkaç noktada bu pilot projeyi baþlattýk. Þimdi uygulamayý görüyoruz. Uygulamadaki düzenlemelerin tekrar ayarlarýný yapýp geliþtireceðiz. Þu an 15 Haziran ile 15 Eylül arasýnda, yani havalarýn çok sýcak olduðu dönemde projeyi çalýþtýrmak çok mantýklý gözüküyor, 21.30'a kadar giriþleri serbest býrakýyoruz, 22.30'a kadar açýyoruz. Bu alanlarý çok iyi aydýnlattýk. Ziyaretçilerimiz gün batýmýndan sonra müzelere gelmeye devam ediyorlar. Arkeolojik noktalarý gezdikten sonra öncesinde veya sonrasýnda da esnafla buluþma fýrsatý buluyorlar. Turizm gelirinin tabana yayýlmasý stratejisi baðlamýnda gece müzeciliði çok etkili oldu."
Türkiye genelindeki arkeolojik kazý çalýþmalarýnda büyük ilerleme saðlandýðýnýn altýný çizen Ersoy, kazý baþkanlýðý sayýsýnýn 2018'den bu yana 147'den 247'ye yükseldiðini, kazý baþkanlýklarýna kaynak aktarýmlarýnýn 36 milyon liradan 1,2 milyar liraya çýktýðýný kaydetti.
Bakan Ersoy, bu yýl sonuna kadar kazý baþkanlýklarýna aktarýlan bütçe miktarýnýn 6 milyar lirayý bulmasýný öngördüklerini söyledi.
- "EYLÜL AYINDA ÇOK DEÐERLÝ ESERLER TÜRKÝYE'YE GELECEK"
Tarihi eser kaçakçýlýðýyla mücadeleye iliþkin Ersoy, 2002'den bu yana yaklaþýk 12 bin 800 tarihi eserin yurt dýþýndan Türkiye'ye getirildiðini belirterek, "Bunlarýn yüzde 60'lýk bir kýsmý, 8 bine yakýný son 6 yýlda ülkemize getirilmiþ olanlar. Biz tarihi eser kaçakçýlýðýnda da stratejik bir deðiþikliðe gittik. Orasý bir daireydi, biz daire baþkanlýðý seviyesine getirdik, rütbeleri yükselttik. Ayrýca oradaki uzman eleman sayýsýný üç katýna çýkarttýk." dedi.
Yüksek rütbeli ekiplerin karþý ülkede de ayný rütbedeki insanlarla muhatap olduklarýný böylece süreçlerin daha hýzlý ilerlediðini vurgulayan Ersoy, þunlarý kaydetti:
"Ýkinci aþamada da uluslararasý iade protokolü sayýsýný arttýrdýk. Þu anda 12 ülkeye çýktý, birçok ülkeyi de protokol yapmasý için zorluyoruz. Uluslararasý iade protokolü sayesinde, normalde 8-10 yýl süren hukuki süreçler 7-8 ayda bitiyor. Milyonlarca dolar tutacak olan hukuki süreç harcamalarý birkaç yüz bin dolarla bitiyor. Süreci çok hýzlandýrdýk, meyvelerini toplamaya baþladýk. Þimdi ülkesini vermeyeyim ama eylül ayýnda çok deðerli eserler ülkemize gelmeye baþlayacak."
- "BU COÐRAFYADA YAÞIYORSANIZ KRÝZ OLACAK"
Bakan Ersoy, Instagram'a getirilen eriþim yasaðýnýn turizme etkilerine yönelik soruya, "Görüþmeler devam ediyor, karþýlýklý anlayýþa ihtiyacýmýz var. Hýzlý bir þekilde çözülür diye düþünüyorum. Biz her yerde olumlu haber olsun isteriz. Ne kadar olumlu haber bizim için o kadar faydalý." ifadeleriyle cevap verdi.
Pazar ve sezon çeþitliliðinin, bölgedeki olasý krizlerin turizme olumsuz etkilerini hafifletme konusunda önemli olduðunu kaydeden Ersoy, "Bu coðrafyada yaþýyorsanýz geçmiþte de krizlerle karþýlaþtýnýz, günümüzde de krizler olacak ve maalesef gelecekte de olacak. Önemli olan sektörlerinizi buna baðýþýklýk kazanmýþ hale getirmektir." deðerlendirmesinde bulundu.
Ersoy, geçen yýlki 6 Þubat depremleri sonrasý hasar gören kültür varlýklarýnýn onarýlmasý ve yeniden inþasýna iliþkin ise, "Yaklaþýk 2,5 milyar liralýk bir bütçe ile Hatay Müzesi yeniden yapýlandýrýlýyor. Ýnþallah onu da 2025 sonuna kadar tamamlayýp açmak istiyoruz. Bunun dýþýnda Antakya'da kamu binalarý dýþýnda vatandaþa ve özel sektöre ait olan binalar da var. Bunlarýn da yeniden inþasý gerekiyor. Orada da bir hibe programý baþlattýk. Hibe desteklerimizde proje desteðini 5 katýna, yatýrým desteðini 10 katýna çýkarttýk. Þu ana kadar hibe programýna 1300'ün üzerinde baþvuru var, 78'i hariç tamamý onaylandý. Hepsinin çalýþmalarý baþladý. Tamamýna yakýn proje onaylarý çýktý. Uygulama destekleri açýlmaya baþlandý." bilgisini paylaþtý.
- "PASAPORTLARDA YETERÝNCE SAYFA VAR"
Yurt dýþý çýkýþlarý için harç pulu ücretinin artýrýlmasý, pasaport sayfalarýnýn az olmasýna yönelik þikayetlere de deðinen Ersoy, "Pasaportlar için benim tavsiyem þöyle, çýkýþ yaparken 'Kaþe vurmayýn' derseniz vurmuyorlar. Aklýnýzda olsun. Yurt dýþý polisi de vurmuyor, çýkarken de vurmayabilirsiniz. Sistemden okuttuðu zaman siz uyarýrsanýz kaþeyi vurmadan geçersiniz. Yani pasaportlarda yeterince sayfa var aslýnda." ifadesini kullandý.
Schengen vizesi baþvurularýndaki sýkýntýlara iliþkin soru üzerine Ersoy, vize konusunun bütün dünyada büyük bir sorun olduðunu belirterek, "Özellikle Kovid-19'dan sonra. Çok ciddi bir gecikmiþ talep kaymasý da oldu. Ülkeler bununla ilgili birçok baþvuru sistemlerini özelleþtiriyorlar, geliþtiriyorlar. Ýnþallah kýsa bir þekilde çözülür. Dýþiþleri Bakanlýðý yoðun bir temas içinde. Ülke bazýnda konuþuyorlar en çok talebin olduðu ülkelerle ilgili. Mesela Yunanistan bir adým attý. Bu, ülke için de faydalý oluyor. Bizden turist akýþýnda ciddi bir artýþ oldu. Ne kadar pratikleþirse, ne kadar kolaylaþýrsa Türkiye'den turist akýþýnda da o kadar ciddi bir artýþ olur." diye konuþtu.