Ýlçe merkezine 20 kilometre uzaklýktaki Kale köyünde tepelik alana kurulan tarihi kale, turistik açýdan kente canlýlýk katýyor.
Kalenin üst kýsýmlarda duvara iþlenmiþ çivi yazýsý ve süslemeler, kaya mezarlarý, merdiven kalýntýlarý ve oyularak yapýlan 3 oda yer alýrken tabanýnda ise yaklaþýk 30 metrelik dehliz bulunuyor.
Yýlýn belirli dönemlerinde bölgeye gelen ziyaretçiler kalede gezinti yaparak fotoðraf çekiyor.
Ýl Kültür ve Turizm Müdürü Ýsmet Hakan Ulaþoðlu, AA muhabirine, Kale köyündeki kalenin milattan önce 7'nci yüzyýla tarihlendiðini söyledi.
Kalenin Urartular döneminden izler taþýdýðýný ifade eden Ulaþoðlu, "Kalemizde merdivenler, sarnýç ve kaya mezarlarý gibi yapýlara rastlamaktayýz. Özellikle haziran ve ekim ayý aralýðýnda kale ve çevresi turistler tarafýndan sýkça ziyaret ediliyor. Ýlimiz genelinde 150 tescilli varlýðýn 25'i Mazgirt'te yer alýyor." dedi.
Ulaþoðlu, kentin tarihi ve kültürel varlýklarýný tanýtmak amacýyla Kültür ve Turizm Bakanlýðý koordinesinde çalýþmalar yürüttüklerini anlattý.
Tunceli'nin güzelliklerini resmi sosyal medya hesaplarý aracýlýðýyla çok sayýda kiþiye ulaþtýrdýklarýný iþaret eden Ulaþoðlu þunlarý kaydetti:
"Ancak kentimizde konaklama konusunda sorunlar var ve tesislerdeki oda ile yatak sayýlarýnýn azlýðý turizmde bizi olumsuz etkiliyor. Son yýllarda huzur þehrine dönüþen Tunceli'ye gelen yerli ve yabancý turist sayýsýnda büyük artýþ yaþanýyor. Bu artýþý karþýlayabilmemiz için konaklama tesislerine ihtiyacýmýz var ve yatýrýmcýlarýmýzý Tunceli'ye bekliyoruz."
Kale köyünde yaþayan Rýza Gündoðdu da il merkezi ve çevre ilçelerden kaleye ziyaretçilerin gelmesinin kendilerini mutlu ettiðini dile getirdi.