Samsun Kültür Yolu Festivali 3. gününde
ABONE OL

Tütün Ýskelesi'nde Özü Sözü Emeðiyle 'Yaþayan Miras Ustalarý' ile söyleþisi gerçekleþirken, Saathane Meydaný'nda, Prof. Dr. Mustafa Karataþ'ýn kalpleri ýsýtan "Muhabbet Kapýsý" programý Samsunlularla buluþtu.

YAÞAYAN MÝRASIN USTALARI SAMSUN KÜLTÜR YOLU'NDA

Geleneksel sanatlar ve zanaat alanýnda faaliyet gösteren ulusal ve uluslararasý platformlarda kültürümüzü tanýtan, geleneðin ustalarý ile bir çatý altýnda geleceðe aktarma ve yaþatma çalýþmalarý yapan, UNESCO akreditasyonlu Anadolu El Sanatlarýný Yaþatma ve Geliþtirme Derneði (ANELSANDER), Edirne'den Mardin'e kadar birbirinden eþsiz ve deðerde zanaat ve zanaatkârý el sanatlarý sergileri, ustalarla söyleþiler ve el sanatlarý çocuk atölyeleri ile Samsun Kültür Yolu Festivali'nde buluþturuyor.

Festival ziyaretçileri, kültür ve sanatýn birleþtirici yönü ile festival coþkusunun içinde hem yerel hem uluslararasý kültürlerin buluþmasýna tanýklýk ederek, farklý coðrafyalarýn dokusuna sahip zengin sanat örneklerinin buluþtuðu zanaat sergilerinde, üreten ustalarla el sanatlarýný deneyimleme imkâný buldular. Festival süresince; Samsun Tütün Ýskelesi Festival Alaný Küçük Sahne'de Saat: 17.00 ile 18.00 arasýnda, Türkiye'nin farklý bölgelerinden ustalar ve Samsun'daki geleneksel el sanatlarýný yaþatan ustalar ile birlikte, kadim Anadolu kültürünün deðerleri, zanaata adanan üretimleri ve meslek hikâyeleri üzerine söyleþiler gerçekleþtiriliyor.

Samsun Müzesi Konferans Salonu'nda W.A. Mozart Konseri gerçekleþti. Samsun Atatürk Kültür Merkezi Zehra Yýldýz Sahnesi'nde gerçekleþen 'Yýldýray Çýnar Anýsýna Sivas Devlet Türk Halk Müziði Korosu' konseri ile Saathane Meydaný'nda gerçekleþen Grup Genç konseri Samsunlulara müzik dolu saatler yaþattý. Samsun Atatürk Kültür Merkezi Aydýn Gün Sahnesi'nde 'Yüzleþme', Samsun Büyükþehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde ise "Ay Tedirginliði 'tiyatro oyunlarý sanatseverlerle buluþtu.

Doðupark'ta kurulan "Çocuk Köyü" gün boyunca birbirinden renkli aktivitelere, atölye çalýþmalarýna, sahne gösterilerine, tiyatrolara ev sahipliði yaptý. Birçok etkinliðin yer aldýðý Doðupark Çocuk Köyü'nde 57.Alay ve Atatürk etkinliðinin yaný sýra Teleskoplar ile Gökyüzünün Keþfi, Planetaryum: Uzayýn Keþfi, Çocuklar için Bilim Atölyeleri, Gökyüzü Gözlem Sergisi, Gökyüzü Gözlem Bilgi Yarýþmasý'nýn yaný sýra Gezici Kütüphane Çocuk Þenliði de çocuklarla buluþtu. Kültürel Miras Atölyesi Yazar: Koray Avcý Çakman etkinliði Çarþamba Ýlçe Halk Kütüphanesindeydi.

Ünlü yazar Koray Avcý Çakman, yurdumuzun dört bir köþesinden derlenmiþ söylenceleri geçmiþten günümüze taþýdýðý; daðý taþý efsane Anadolu'muzun zengin kültür hazinesini keþfe çaðýrdýðý "Dere Tepe Efsane" kitabý ile çocuklarla bir araya gelerek söyleþi ve imza töreni gerçekleþtirdi. Engelsiz Sinema etkinliði kapsamýnda Atatürk 1 filmi, Paribu Cineverse gösterildi. Ayrýca Gazi Müzesi, Cerrahi El Aletleri ve Saðlýk Müzesi ile Panorama Samsun Dijital Gösterim Merkezi müzeleri festival katýlýmcýlarý tarafýndan ziyaret edildi.

Festival kapsamýnda gerçekleþen atölye çalýþmalarý da meraklýlarýn yoðun ilgisiyle gerçekleþti. Samsun Atatürk Kültür Merkezi Galeri'de "Aslýhan Turna ile Açýk Alevde Cam Þekillendirme', Tütün Ýskelesi'nde 'Bir Ýlmek de Sen At (Kilim Dokuma Atölyesi)' ve 'Yaþayan Mirasýn Ustalarý Geleneksel El Sanatlarý Atölyeleri ve Yaþayan Mirasýn Ustalarý Geleneksel El Sanatlarý Çocuk Atölye Etkinlikleri', Samsun Olgunlaþma Enstitüsü Kültür Sanat Merkezi'nde 'Mozaiklerle Atatürk' atölye çalýþmasýnýn yaný sýra seramik, tahta baský-ebru-çiçek tanzim atölye çalýþmalarý gerçekleþti.