Sektörün önde gelen isimleri Boðaziçi Film Festivali jürilerinde
ABONE OL

Boðaziçi Kültür Sanat Vakfý tarafýndan bu yýl 12.'si gerçekleþtirilen Boðaziçi Film Festivali, dünyanýn dört bir yanýndan yedinci sanatýn en iyi örneklerini bir araya getirirken jürileriyle de sinemanýn en saygýn isimlerini festival takipçileriyle buluþturuyor.

18-25 Ekim tarihleri arasýnda gerçekleþtirilecek 12. Boðaziçi Film Festivali'nde jüriler de belli oldu. Yönetmen Atalay Taþdiken'in baþkanlýk edecði Ulusal Uzun Metraj Jürisi'nde yazar- yapýmcý Cemil Yavuz, görüntü yönetmeni Eyüp Boz, senarist Nuriye Bilici ve oyuncu Zeynep Çamcý yer alýyor.

Uluslararasý Yarýþma Jürisi ise yönetmen Ebu Bekir Þavkî, yapýmcý ve festival direktörü Agron Domi, programcý ve festival danýþmaný Edvinas Puksta, yapýmcý Nevena Savić ve oyuncu Sedef Asgarî'den oluþuyor.

12. BOÐAZÝÇÝ FÝLM FESTÝVALÝ ULUSAL JÜRÝSÝ

Selçuk Üniversitesi Fizik bölümünden mezun olan Atalay Taþdiken, uzun yýllar reklam sektöründe çalýþtýktan sonra 2008 yýlýnda Atyapým'ý kurup ilk uzun metraj filmi "Mommo - Kýz Kardeþim"i çekti. Ýlk filmiyle uluslararasý festivallerde pek çok ödül alan Taþdiken, daha sonra "Meryem", "Arama Moturu", "Kar Kýrmýzý"ve "Hara" adlý sinema filmlerle "Ah Yalan Dünyada" ve "Býrakýn Çocuk Oynasýn" adlý belgesellere imza attý, bazý televziyon dizilerinin yapýmcýlýðýný üstlendi. Taþdiken hem sinema sektöründe uzun metraj filmler ve belgeseller yapmaya hem de televizyon programlarý üretmeye devam ediyor.

Ýstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitiren Nuriye Bilici, yayýnevlerinde editörlük yaptý. "Yüz Temel Eser" kapsamýnda yedi eseri günümüz diline uyarladý, gazete ve dergilerde kitap eleþtirileri yazdý. Alman televizyon kanalý WDR için "Ýnsan Manzaralarý: Türkiye'den Altý Yazarýn Portresi" serisinin Türkiye koordinatörlüðünü yaptý. 2012'de Verba Film'i kuran Bilici'nin yaptýðý filmler birçok ödül aldý. Halen yapýmcýlýk ve senaryo yazarlýðý yapmakta.

"Meryem" filmiyle Altýn Portakal'da En Ýyi Kadýn Oyuncu Ödülü'nü, "Seviyor Sevmiyor" dizisiyle de Güney Kore APAN Star Awards'da APAN Özel Ödülü'nü kazanan Zeynep Çamcý, Ýstanbul Üniversitesi Ýletiþim Fakültesi Sinema bölümü mezunu. Birçok sinema ve televizyon projesinde yer alan Çamcý, Ýranlý yönetmen Behmen Kubadî'nin, çekimlerini Ýstanbul'da gerçekleþtirdiði son filminde, rejide çalýþtý. Çamcý ayrýca Serdesin Yaratýcý Reklam Ajansý'nýn onursal baþkaný.

1992'den beri televizyon ve sinema sektöründe çalýþan Cemil Yavuz; bu süreçte senaristlik, görüntü yönetmenliði, yapýmcýlýk ve yönetmenlik yaptý. TGRT, Fox TV ve TRT'de yöneticilik görevlerinde bulundu. TRT 12 Punto Senaryo Günleri'nin kurucularý arasýnda yer aldý. Yavuz'un ayrýca kaleme aldýðý yayýnlanmýþ üç kitabý bulunuyor.

Mimar Sinan Üniversitesi Sinema TV bölümü mezunu Eyüp Boz, 35 yýlý aþkýn süredir sinema sektöründe görüntü yönetmeni, yönetmen, yapýmcý ve senarist olarak çalýþýyor. 33 uzun metrajlý filmde görüntü yönetmenliði yapan Boz, 2006 Akademi Ödülleri En Ýyi Yabancý Film dalýnda Türkiye adýna aday olan "Dondurmam Gaymak" filminin de yapýmcýsý ve görüntü yönetmeni. "Leyla ile Mecnun" adlý dizinin 35 bölüm yönetmenliðini yapan Boz, ayrýca baðýmsýz film yapýmcýlýðýný desteklemek ve sinemaya gitme kültürünü teþvik etmek amacýyla kurulan ve kâr amacý gütmeyen Film Koop'un kurucu üyelerinden biri.

12. BOÐAZÝÇÝ FÝLM FESTÝVALÝ ULUSLARARASI JÜRÝSÝ

Kahire'deki siyasî bilimler eðitiminin ardýndan New York Tisch Sanat Okulu'nda film prodüksiyonu okuyan, Mýsýrlý-Avusturyalý sinemacý Ebu Bekir Þavkî, ilk filmi "Hesap Günü" (Yevmiddin) ile Cannes'da ana yarýþmaya seçildi. Burada Francois Calais ödülünü alan film, Mýsýr'ýn da Oscar adayý oldu. Forbes Magazine tarafýndan uluslararasý arenadaki en etkili 5 Arap yönetmen arasýnda gösterilen Þavkî'nin ikinci filmi "Hajjan", dünya prömiyerini Toronto Film Festivali'nde yaptý.

Avrupa Film Akademisi (EFA) üyesi olan Agron Domi, Tiran Uluslararasý Film Festivali'nin Kurucu Direktörü. Tiran Film Enstitüsü'nün yapým ve daðýtým þirketi ile Arnavutluk Film Komisyonu'nun da kuruculuðunu üstlenen Domi, Avrupa filmlerinin Arnavutluk daðýtýmýný da yapýyor. Ünlü yönetmen Milcho Manchevski'nin "Willow" ve "Capocabana'yý Terk Etmek" (Leaving Capocabana) filmlerinin de ortak yapýmcýsý olan Domi ayný zamanda Arnavutluk'un ilk tanýtým, grafik tasarým ve video prodüksiyon þirketi olan FASADA Stüdyosu'nun kurucu ortaðý. Bir yandan yapýmcýlýða devam eden Domi, 2014'ten bu yana, 240'tan fazla þehirde gerçekleþtirilen uluslararasý bir proje olan, CreativeMornings Tirana'nýn da yöneticisi.

Litvanyalý programcý ve festival danýþmaný Edvinas Puksta, sektörde 'film avcýsý' olarak biliniyor. EFA üyesi Puksta, Vilnius Uluslararasý Film Festivali için 15 yýl planlama, koordinasyon ve programlama yaptýktan sonra, 2018 yazýndan bu yana Tallinn'deki Black Night Film Festivali için danýþmanlýk yapýyor. Festival gezgini ve serbest muhabir olarak çalýþan Edvinas, 2001'den bu yana Avrupa, Asya, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika'daki uluslararasý film festivallerini düzenli olarak takip ediyor.

Belgesel ve uzun metrajlý filmlere katkýlarýyla tanýnan Sýrp film yapýmcýsý Nevena Savić, Cinnamon Films'in CEO ve yapýmcýsý. Yaratýcý yapýmcý ve ortak yapýmcý olarak görev aldýðý filmler arasýnda; Berlinale'de Cristian Puiu'ya En Ýyi Yönetmen ödülünü kazandýran "Malmkrog", Karlovy Vary'de büyük ödülü kazanan, Stefan Arsenijevic imzalý "Yürüyebildiðim Kadar" (As Far As I Can Walk) ve "Kediler Aðlar" (Cats Cry), "Güç Kulesi" (Tower of Strength), "Viyana Koridorlarý" (Vienna Hallways) ile "Ufuklar" (Horizons) yer alýyor.

Tahranlý oyuncu Sedef Asgarî, kariyerine, 18 yaþýndayken, Ali Asgarî'nin yönettiði "Kaybolma" (Disappearance) filmiyle baþladý. Pek çok saygýn festivalde gösterilen ve Venedik, Toronto, Zürih gibi festivallerde büyük ödüle aday gösterilen film, Atlanta Film Festivali'nde ise hem büyük ödülü hem de jüri özel ödülünü kucakladý. Sedef Asgarî ise bu filmdeki performansýyla Singapur Film Festivali'nde En Ýyi Performans ödülünün sahibi oldu. 2020'de ise Sonia Hadad'ýn yönettiði kýsa film "Sýnav" (Exam) ile Sundance Film Festivali'nin de aralarýnda olduðu pek çok festivalden ödülle döndü.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlýðý Sinema Genel Müdürlüðü'nün desteði, Turkcell ve Türk Hava Yollarý'nýn ana sponsorluðu, Anadolu Ajansý'nýn Global Ýletiþim Ortaklýðý ve Türkmedya'nýn ana medya sponsorluðu ile gerçekleþecek "12. Boðaziçi Film Festivali" ile ilgili tüm bilgilere www.bogazicifilmfestivali.com adresinden ve festivalin resmî sosyal medya hesaplarý üzerinden eriþilebilir.

  • Boðaziçi Film Festivali
  • Jüri
  • Atalay Taþdiken
  • Ebu Bekir Þavkî