Selçuklu Meydan Mezarlýðý'nda tarihi keþif: 6 yeni sanduka mezar ortaya çýktý
ABONE OL

UNESCO Dünya Mirasý Geçici Listesi'nde yer alan Selçuklu Meydan Mezarlýðý'nda, Kültür ve Turizm Bakanlýðýnýn izniyle yapýlan kazý ve restorasyon çalýþmalarý devam ediyor.

Van Yüzüncü Yýl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öðr. Üyesi Mehmet Kulaz'ýn bilimsel danýþmanlýðýnda yürütülen çalýþmalarda hem yeni mezarlar ortaya çýkarýlýyor hem de kýrýlan, tahrip olan mezar taþlarý restore ediliyor.

Bu yýl mezarlýðýn "Seyitler" bölümünde yapýlan kazýlarda, yüzey topraðýnýn alýnmasý sonucu 6 yeni sanduka mezar gün yüzüne çýkarýldý.

Kulaz, gazetecilere, toprak altýnda kalmýþ nitelikli sanduka mezarlarýn ortaya çýkarýlmasýnýn önemli olduðunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlýðýnýn izni ve maddi destekleriyle çalýþmalarýný sürdürdüklerini anlatan Kulaz, þu bilgileri verdi:

GELECEÐE MÝRAS PROJESÝ'NDE YENÝ KEÞÝF

"Bakanlýðýmýzýn baþlattýðý 'Geleceðe Miras Projesi' var. Bu proje kapsamýnda 'Seyitler" bölümünden baþlayarak mezarlýðýn diðer alanlarýna adým adým geçmeye devam ediyoruz. Bu çalýþmalarda yüzey topraðý alýndýktan sonra yeni mezar taþlarý ortaya çýkýyor. Zeminde bulunan mezar taþlarýna müdahale de gerçekleþtiriliyor. Bu çalýþmalar kapsamýnda tamamen toprak altýnda kalmýþ ve çok nitelikli sanduka mezarlar da bulunuyor ama þahideleri (baþ ve ayak kýsmýnda üzerinde yazý ve süslemelerin yer aldýðý dikili taþ) kýsmen kýrýlmýþ ve bozulmuþ."

YAZI KARAKTERÝ, BÝTKÝSEL VE GEOMETRÝK SÜSLEMELERÝ DÝKKAT ÇEKTÝ

Bu mezar taþlarýný toprak altýndan çýkararak özgün hallerine kavuþturduklarýný belirten Kulaz, "Yeni ortaya çýkan 6 mezarýn özellikle Selçuklu üslubunu tamamen yansýtmasý, hem yazý karakteri hem de bitkisel ve geometrik süslemeleri bizim için önemli. Çalýþmalar devam ettikçe buna benzer yeni mezar taþlarý ortaya çýkacaktýr. Özellikle Türk büyüklerine ait mezar taþlarýný, isimleri, kitabeleri ve tarihleriyle bulmayý umut ediyoruz. O tür mezar taþlarý da çýkarsa çok sevineceðiz." dedi.