Vakýflar Genel Müdürlüðünce yürütülen kapsamlý restorasyonu devam eden, Mimar Sinan'ýn "ustalýk eseri" Selimiye Camisi'nin asýrlýk kapýlarý elden geçirildi.
Restorasyon kapsamýnda, kündekari yapým tekniði ve büyüklüðüyle dikkati çeken 2 cümle ve 3 avlu kapýsýnýn bakýmý yapýldý.
Bir kanadý yaklaþýk 4 metre yüksekliðinde ve 250 kilogram aðýrlýðýndaki kapýlar, menteþelerinden sökülüp dýþ avluda oluþturulan marangozhaneye taþýndý.
TUTKAL VE ÇÝVÝ KULLANILMADAN YENÝLENDÝBurada tarihi kapýlar, kündekari tekniðiyle tutkal ve çivi kullanýlmadan yenilendi.
Edirne Vakýflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, AA muhabirine, Vakýflar Genel Müdürlüðünce Kasým 2021'de baþlanan restorasyon çalýþmalarýnýn titiz bir þekilde devam ettiðini söyledi.
Tüm vakýf eserlerinde olduðu gibi Selimiye Camisi'nde de akademisyenlerden oluþan bilim kuruluyla çalýþmalarý sürdürdüklerini belirten Saraç, amaçlarýnýn yapýyý en az müdahaleyle gelecek kuþaklara güvenle aktarmak olduðunu ifade etti.
Caminin önemli mimari elemanlarýndan olan giriþ kapýlarý ve kepenklerin aslýna uygun onarýldýðýný anlatan Saraç, þöyle konuþtu:
"Kündekari, sekizgen, beþgen ve yýldýz gibi geometrik motiflerde kesilen ahþap parçalarýnýn, çivi ve tutkal kullanýlmadan geçme tekniðiyle birbirbirine sabitlenmesiyle uygulanan bir teknik. Özellikle camimizin cümle kapýlarý nadide kündekari örneklerden. Zamanla bunlarda da bozulma ve aþýnma oldu. Cami bahçesinde kurulan atölyelerde uzman ekipler tarafýndan uzun yýllar restorasyon istemeyecek þekilde bu kapýlar onarýldý."