Piyanist ve besteci Fazýl Say'ýn yeni albümü "Þu Dünyanýn Sýrrý" bugün dinleyiciyle buluþtu. Fazýl Say'a yeni albümünde Serenad Baðcan eþlik ediyor. Albümü dinleyenler Serenad Baðcan ile ilgili araþtýrma yapmaya koyuldu. Masa tenisinde Türkiye þampiyonu olan Serenad Baðcan, eczacýlýk fakültesi mezunu olmasýna raðmen müzikle olan bir hayatý seçti. Peki Serenad Baðcan kimdir? Serenad Baðcan, Selda Baðcan'ýn neyi oluyor?
SERENAD BAÐCAN, SELDA BAÐCAN’IN NEYÝ OLUYOR?
Serenad Baðcan, Türk Halk müziði ve Anadolu rock tarzlarýnda þarkýlar yapan usta sanatçý Selda Baðcan’ýn yeðeni oluyor. Fazýl Say, Serenad Baðcan için ‘Yýllar sonra aradýðým sesi buldum’ þeklinde bahsetmiþti. Ýþte Serenad Baðcan’ýn biyografisi…
SERENAD BAÐCAN KÝMDÝR?
Ankara’da doðan Serenad Baðcan, müzisyen bir ailede yetiþti. Ankara’da lise ve üniversite eðitimini tamamlayan Serenad Baðcan, Ankara Üniversitesi Eczacýlýk Fakültesi mezunu olmasýna karþýn mesleðini hiç yapmadý.
Solistliðe baþlamadan evvel spora ilgi gösteren Serenad Baðcan, masa tenisi Türkiye þampiyonu oldu. Küçük yaþlarda blokflüte ve mandoline ilgi gösteren Serenad Baðcan, halasý Selda Baðcan'ndan piyano dersleri aldý.
Ardýndan Ankara Çocuk Korosu’na katýlan Serenad Baðcan, Klasik Batý Müziði üzerine eðitim aldý. Devlet Çok Sesli Korosu'na alto sanatçýsý olarak giren Serenad Baðcan, 2011’de devlet korosunda Fazýl Say'a ait Nazým Hikmet Oratoryosu ve Metin Altýok Aðýtlarý'ný söyleyecek olan solistin gelmemesinin ardýndan koro þefi tarafýndan teþvik edildi. Arkasýndan da Fazýl Say ile birlikte sahne almaya baþlayan Serenad Baðcan, Yeni Þarkýlar ve Ýlk Þarkýlar albümlerinin solistliðini yaptý. Fazýl Say kendisinden ‘Yýllar sonra aradýðým sesi buldum’ þeklinde bahsediyor.
KENDÝNÝ ‘YAÞAM SANATÇISI’ OLARAK TANITIYOR
Albümünde bulunan Serter Baðcan, Fazýl Say ve Savaþ Baðcan imzalý besteleri seslendiren Serenad Baðcan, bir röportajý esnasýnda kendisine yöneltilen ‘Serenad Baðcan kimdir?’ sorusuna, varoluþu ve var oluþumu sorgulayan kendisini her alanda geliþtirmeye ve geliþtirirken de yeteneklerini, potansiyelini keþfetmeye, onlarý geliþtirmeyi ve ardýndan da birlik ve barýþ için kullanmaya hedefleyen bir ‘Yaþam sanatçýsý’ cevabýný verdi.
Halasý Selda Baðcan’ýn aldýðý piyano ve Muzaffer Arkan’ýn kurduðu Ankara Çocuk Korosu’nda þarký söyleyerek müzik yaþamýna baþlayan Serenad Baðcan, çocukluk yaþlarýnda topluluk ile þarký söylemenin büyüsüne kapýlarak, Feruzan Esmergül ve Mustafa Apaydýn’ýn çalýþtýrdýklarý TRT Ankara Çok Sesli Gençlik Korosu’nda bu büyünün daha derin bir boyutunu farketmiþ, bunu içselleþtirmiþ ve hayatýnýn en önemli olmazsa olmaz kurallarýndan biri olma yolunda hedef seçmiþtir.
Serenad Baðcan, zaman geçtikçe vazgeçmek istemediði bu tutkusunu yurt içinde ve dýþýnda baþarýlý konserler verdiði Anadolu selen oda korosu ve Orfeon oda korolarýyla pekiþtirmiþ bu esnada Kültür ve Turizm Bakanlýðý Devlet Çoksesli korosunda alto sanatçýsý olarak görev almýþtýr.
Uzun seneler klasik batý müziði tarzýnda eðitim alan Serenad Baðcan, ailesinin geniþ perspektifli müzik yapýsýndan ötürü Türk halk müziði eserlerini de oldukça baþarýlý seslendirmektedir. Bu iki türü sentezlemesi ile kendine has bir stil ortaya çýkarmýþtýr. Müziðin pek çok türünde yazýlmýþ þarkýlarý icra etmesi nedeniyle repertuarý geniþ bir yelpazeden oluþuyor.