Su Kasidesi akşamı
ABONE OL

Bir Türk şairi olan Fuzuli’nin 32 beyitlik ‘Su Kasidesi’ Nat-ı Şerif’i ilk kez oratoryo olarak bu akşam Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sahnelenecek. Oratoryo, Doğu edebiyatının bilinen pek çok eserlerini kaleme alan 16. yüzyıl şairi Fuzuli’nin “Nat-ı Şerif” olarak bilinen Hz. Muhammed’i öven şiirlerinden ilham alarak hazırlandı. Eserin metin, mana ve muhtevaya uygun olarak yapılabilmesi için bir yıllık hazırlık süreci yapıldı. Su Kasidesi Oratoryosu hem Türk hem de Batı sazları ile icra edilecek. 

İBB Kültür Daire Başkanlığı ve CRR Genel Sanat Yönetmenliği tarafından, Pike Axundova’ya bestesi hazırlatılan oratoryo, Şef Rengim Gökmen yönetimindeki CRR Senfoni Orkestrası,CRR Türk Müziği Saz Heyeti ve Volkan Akkoç yönetimindeki koronun icrasıyla dinleyicilerle buluşacak.      

Çok sesli müzik tekniğinin sağladığı imkanların kullanılmasının yanı sıra makamsal müzikten de yararlanılarak hazırlanan gecede tenor Caner Akın, soprano Bengisu Çimen ve Zabite Aliyeva ise solist olarak yer alacak.      

EBRU SERGİSİ DE VAR 

Konser öncesinde CRR fuaye alanında açılacak “AB-RU’larda Su Kasidesi” sergisinde, Fuzuli’nin Peygamber Efendimiz’e olan sevgisi anlatılacak. Meşhur ‘Ebru’ sanatçısı Hikmet Barutçugil’in Su Kasidesi’nin 32 beyitini, su üzerine ebru sanatıyla yorumladığı sergi, 30 Mart’a kadar ziyarete açık kalacak.

SU KASİDESİ NEDİR? 

Fuzuli’nin “su” redifli na’t-ı şerifi, Hz. Muhammed için söylenen en mümtaz naatların başında geliyor. Üstün lirik söyleyişi ve sanatlı anlatımıyla Türk Edebiyatı’nın bir söz şaheseri olarak nitelendirilen kaside, tüm zamanlara hitap ediyor.