Laleli'de yer alan türbenin açýlýþýna Kültür ve Turizm Bakaný Yardýmcýsý Gökhan Yazgý, Ýstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ýsmail Koyuncu ve Ýl Kültür ve Turizm Müdürü Coþkun Yýlmaz'ýn yaný sýra çok sayýda vatandaþ katýldý.
Açýlýþta konuþan Yazgý, türbenin Türk-Ýslam mimarisinin mihenk taþlarýndan olduðuna dikkati çekerek, "Selçuklu ve Osmanlý'nýn elinin deðdiði her yerde türbelerimizi görüyoruz. Ýstanbul da türbe noktasýnda bizim için en önemli illerimizin baþýnda geliyor." dedi.
Türbe restorasyonlarýnýn ecdada bir borç olduðunun altýný çizen Yazgý, türbelerin mimari yapýlarý, kalem iþleri ve statik çalýþmalarýyla nadide eserler olduðunu söyledi.
Yazgý, "Ecdada Saygý, Sanatý Ýhya" projesiyle Ýstanbul'un çeþitli yerlerinde metruk halde bulunan türbeleri tespit etme imkaný bulduklarýný belirterek, þunlarý kaydetti:
"Restorasyonda emeði geçen teknik arkadaþlarýmýzý da tebrik ediyorum. Hepsi kendi eviymiþ gibi görüp çalýþmalarýný yaptýlar. Burada bir müþtemilat kompleksi vardý. Orayý da buranýn ruhuna uygun sanatsal ve kültürel çalýþmalarla renklendirmeyi deneyeceðiz. 3. Mustafa, Süveyþ Kanalý'ný hayal eden padiþahýmýzdý. Kültür ve Turizm Bakanlýðý olarak þu anda 124 türbe uhdemizde ve 2026'nýn sonuna kadar hepsinin bakým, onarým ve konservasyon çalýþmalarýný bitirmeyi amaçlýyoruz."
Ýl Kültür ve Turizm Müdürü Coþkun Yýlmaz ise Sultan 3. Mustafa'nýn Osmanlý yenileþmesinde özel gayretleri olan bir padiþah olduðuna iþaret ederek, "Oðlunu Yavuz Sultan Selim gibi yetiþtirmek isteyen bir adam. Oðlu doðunca Selim ismini vermesinin sebebi de Yavuz Sultan Selim'e olan hayranlýðýdýr. 3. Selim de gerçekten çok iyi yetiþmiþ, gayretli bir padiþahtý. Tarihimizde kendi yönettiði insanlar tarafýndan ihanete ve zulme uðrayan nadir isimlerden birisidir." diye konuþtu.
Açýlýþ konuþmalarýnýn ardýndan türbe içinde Kur'an-ý Kerim tilaveti ve dualar edildi.