Sultan Abdülhamit Han'ýn yaptýrdýðý tarihi eser tehdit altýnda
ABONE OL

Sivas'ýn Kangal ilçesi Mancýlýk köyünde 19. Yüzyýlýn sonunda Sultan Abdülhamit Han tarafýndan inþa ettirilen Mancýnýk Köprüsü koruma altýnda olmasýna raðmen üzerinden geçen yüksek tonajlý araçlarýn tehdidi ile karþý karþýya, 2011-2018 yýllarý arasýnda Karayollarý Genel Müdürlüðü tarafýndan restore edilerek güçlendirilen köprü 2 tonun üzerindeki araçlarýn geçiþi yasaklanarak trafiðe açýldý. Köprünün her iki giriþine asýlan tabelalarda 2 tondan daha aðýr araçlarýn geçiþinin yasak olduðunun belirtilmesine raðmen denetim yapýlamadýðý için köprünün üzerinden 40 tona varan aðýrlýktaki kamyonlarda geçiyor.

"KÖPRÜ KORUNMALI"

Köy sakinlerinden Rafet Özdemir, alternatif bir güzergah oluþturup köprünün korunmasý gerektiðini belirtip, "Bu köprü bizim çocukluk dönemimizde çok güzeldi. Dört tarafýndan dikme taþ vardý. Tonajlý yüklerde geçerdi. Zaman içeriþinde aþýma maruz kaldý. Yanýlmýyorsam karayollarý el attý. Restore ettiler. Akabinde üzerinden iki ton yük geçmemesini söylüyorlar. Restoreden sonra verilen tonaj bizi rahatsýz etti. Ben yetkililere þunu söylüyorum, bizim ilerde bir hamal köyü yolumuz var. O yolu yaparlarsa yükümüz oradan götürmemiz daha uygun olur. Bu güzelliði bozmamak lazým. Neredeyse buradan 30-40 ton yük gidiyor. Buda üzücü" dedi.

"ALTERNATÝF YOL YAPILMALI"

Köy Muhtarý Yalçýn Dallýkavak, köprünün saðlamlaþtýrýlmasý ya da alternatif yolun yapýlmasý gerektiðine deðinerek, "Daha önce buradan yüklü madenler taþýrlardý, tonajlý arabalarda buradan geçerdi. Köprü restoreden geçtikten sonra 2 ton tabelasý koydular. 2 tonluk tonajlý araçlar buradan geçince diðer tonajý yüksek araçlar nereden geçecek. Köprümüzü þeklini bozmadan tadilat yapsýnlar, diðer alternatif yolu yapsýnlar ama yaparlar mý bilmiyorum. Bizi bu dertten kurtarmalarý lazým. Yýkýlacak diye endiþemiz var" diye konuþtu.

  • Kangal Köprüsü
  • Tarihi Köprü
  • Sivas
  • Abdulhamid Han