Tendürek Daðý'ndaki ''gizemli kale'' kalýntýsý ''Arap Zengi Kalesi'' adýyla tescillendi
ABONE OL

Aðrý'nýn Doðubayazýt ile Van'ýn Çaldýran ilçeleri arasýnda bulunan ve güvenlik güçlerinin yürüttüðü çalýþmalar sayesinde terörden arýndýrýlan Tendürek Daðý bölgesindeki kale kalýntýsýnýn tescili için Van Kültür Varlýklarýný Koruma Bölge Kurulunca baþlatýlan çalýþma tamamlandý.

Çaldýran ilçesine 20 kilometre mesafede lav taþlarýnýn (volkanik tüf kayalarý) ortasýnda düzleþtirilen bazalt taþlarýndan inþa edilen kalenin bulunduðu bölgede inceleme yapan uzmanlar, birbiriyle baðlantýlý 11 oda, sarnýç, sur duvarlarý ve gözetleme kulesi bulunan yapýnýn olduðu bölgeyi "tarihi sit alaný" olarak belirledi.

Koordinatlarý, üzerindeki tarihi kalýntýlarý, mimari yapýsý ve bulunduðu konum dronla fotoðraflanarak Ýl Kültür Envanterine kaydedilen kale, bölgede yaþayanlarýn verdiði "Arap Zengi Kalesi" ismiyle tescillendi.

- "YAPTIÐIMIZ ÖN ÇALIÞMADA ORTA ÇAÐ'DA KULLANILDIÐINI TESPÝT ETTÝK"

Van Kültür Varlýklarýný Koruma Bölge Kurulu Baþkaný ve Van Yüzüncü Yýl Üniversitesi (Van YYÜ) Edebiyat Fakültesi Dekaný Prof. Dr. Rafet Çavuþoðlu, AA muhabirine, kalede teknik incelemenin tamamlandýðýný söyledi.

Daha önce envantere kayýtlý olmadýðý belirlenen kalenin tescillendiðini belirten Çavuþoðlu, "Gizemli kalede tescil iþlemleriyle beraber bütün bulgular kayýt altýna alýnmýþ oldu. Mimari dokusuyla ilgili bütün görüntüler kayýt altýna alýnarak burasý koruma altýna alýndý. Bundan sonraki aþamada kaleyle ilgili araþtýrmalar daha titizlikle yürütülecek. Kalenin hangi döneme ait olduðu noktasýndaki çalýþmalar bilim insanlarý tarafýndan sürdürülecek. Tescille bunun ön çalýþmasýný yapmýþ olduk." dedi.

Kalenin tescil iþlemiyle turizme hizmet edeceðini belirten Çavuþoðlu, þunlarý kaydetti:

"Daha önce bu yapýyla ilgili bir tescil kaydý bulunmamaktaydý. Þimdi tescillenen bir eser haline geldi. Bu çalýþma hem bölgeye hem de turizme katkýlar saðlayacak. Lav taþlarýnýn tam ortasýnda yer alýyor. Çok önemli bir noktada çünkü burasý ayný zamanda tarihi Ýpekyolu güzergahý. Çaldýran Ovasý'nýn baþlangýcýný oluþturuyor. Herhangi bir saldýrý esnasýnda rahatlýkla sýðýnabilecekleri bir noktada. Sýðýnak gibi gözüküyor. Özel kurulmuþ bir kale. Uzun süre yaþanabilir bir yer çünkü içinde depolarý ve sarnýç var. Bu kaleyi düþürmek çok zor. Lav kayalarýnýn üzerinden ulaþmak çok zor bir iþ. Atlý birlikle gitmek zor. Bu nedenle sýðýnma kalesi olarak kullanýlmýþ. Yaptýðýmýz ön çalýþmada 11 odasýnýn olduðunu ve Orta Çað'da kullanýldýðýný tespit ettik."

  • Tendürek Daðý
  • Arap Zengi Kalesi
  • kale