'Türk destanları sahneye çıkmalı'
ABONE OL

45 yıllık sanat hayatı boyunca 150 eseri sahneye taşıdı... Devlet Tiyatrolarının (DT) sahnesi bulunan tüm bölgelerde yönetmenlik yaptı... Gelecek ay DT’den emekli olmaya hazırlanan Işıl Kasapoğlu, son olarak Cimri oyununu sahneliyor. Kasapoğlu, şubatta DT’den emekli olacağını belirterek, “İlk maaş bordromu aldığım günün 45’inci yılı doluyor. 45 yıldır hayatımda yönetmenlik dışında bir iş yapmadım” dedi.      

Meslek hayatı boyunca 150-160 oyuna imza attığını, DT’de çalışmaya başladığı 1993’te Diyarbakır Devlet Tiyatrosunda William Shakespeare’in “Macbeth” isimli oyununu sahnelediğini söyleyen Kasapoğlu, DT’de yönetmenliğini yaptığı son oyunun da yine bir klasik eser olan Moliere’in “Cimri”si olduğunu belirtti.   

KLASİK OYUNLAR ESKİMEZ

Kasapoğlu, “Klasik oyunlar öyle hoş şeyler ki yüzyıllar boyunca kalmalarının tek nedeni her an ve her güne hitap edebilmeleri. Yani yazılıp hiçbir şekilde bitmemeleri. 100 yıl sonra yine Shakespeare’in oyunları sahnelenecek, yine Moliere’in, yine Çehov’un oyunları sahnelenecek. Tabii bizim de klasik tiyatromuz var. Klasik tiyatro, uzağa ve ileriye kalabilen, sadece günü işlemeyen ama 100 yıl sonrasını öngörebilen edebi eserler.” diye konuştu.      

Paris’te de uzun yıllar tiyatro yönetmenliği yapan Kasapoğlu,tiyatronun son yıllarda mesafe katettiğini ve izleyici sayısının arttığını vurguladı.

DİZİDEN KAÇAN GELİYOR

Kasapoğlu, insanların çoğunluğunun dizi sektöründen bıktığını, sokağa çıkmak istedikleri için tiyatroya yöneldiklerini belirterek, şöyle devam etti: “Tiyatro çok canlı bir sanat. Dizilerden bıkıldığında gidilecek yer tiyatro oldu. İki bin yıldır var tiyatro. Herkes dedi ki ‘Bu batacak.’  Televizyon, sinema gelecek. Hiçbir şey olmadı. Tam tersi tiyatro yeniden bir ivme kazandı.” 

Durmak yok tiyatroya devam 

Genç oyunculara ve yönetmen koltuğuna oturmak isteyenlere tavsiyelerde  bulunan Işıl Kasapoğlu, genç tiyatrocuların 5-10 yıl tanıdıkları, sevdikleri insanların yanında çalışmaları önerisinde bulundu.  DT’den emekli olduktan sonra da tiyatroya devam edeceğini kaydeden Kasapoğlu, “Haldun Taner’in oyunları uzun süredir çalışılmadı. Sahneye koymak istiyorum. Türk Destanları ile uğraşmak istiyorum. Çok az uğraşıldı onlarla. Henüz işleyemediğimiz güzel destanlarımız var. Onların şöyle bir tozunu almak, sahneye uyarlamak tiyatroya da hareket getirir’’ sözlerine yer verdi.