Türk dünyasý beyaz perdede buluþuyor: 2. Korkut Ata Türk Dünyasý Film Festivali baþladý
ABONE OL

Türk dünyasýnýn atasý Korkut Ata'nýn aziz hatýrasýna armaðan edilen 2. Korkut Ata Türk Dünyasý Film Festivali, 10 ülke ve yedi özerk bölge olmak üzere 17 coðrafyadan 52 filmi sinemaseverlerle buluþturmaya baþladý.

Kültür ve Turizm Bakanlýðýnýn çatýsý altýnda Sinema Genel Müdürlüðü ve Uluslararasý Sinema Derneði iþ birliðiyle Bursa Valiliði, Bursa Büyükþehir Belediyesi, TÜRKSOY, TRT, Türk Hava Yollarý, Türk Dünyasý Belediyeler Birliði, Telif Haklarý Genel Müdürlüðü ve Bursa Uludað Üniversitesi'nin katkýlarýyla gerçekleþtirilen festival için Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde açýlýþ töreni gerçekleþtirildi. Kültür ve Turizm Bakan Yardýmcýsý Ahmet Misbah Demircan, Bursa Valisi Yakup Canbolat ve Bursa Büyükþehir Belediye Baþkaný Alinur Aktaþ'ýn da katýldýðý açýlýþta, Azerbaycan, Özbekistan, Kýrgýzistan, Kazakistan, Türkmenistan ve özerk cumhuriyetlerden Bursa'ya gelen sinema sektörünün önemli yapýmcý, yönetmen, senarist ve oyuncularý ile Türk sinemasýnýn önde gelen isimleri buluþtu.

"FESTÝVAL SAYESÝNDE BÝRBÝRÝMÝZÝ DAHA YAKINDAN TANIYORUZ"

Bora Talat Oyacý'nýn sunuculuðunu üstlendiði gecede hem festivalde yarýþacak filmler hem de jüri heyeti tanýtýldý. Açýlýþta katýlýmcýlara hitaben kýsa bir konuþma yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardýmcýsý Ahmet Misbah Demircan, þunlarý söyledi:

"Kültür deyince somut ve soyut olarak çok geniþ bir alan var. Bunlarý genç nesiller için aktarmaya, komþularýmýz için bölüþmeye ve tüm dünyaya duyurmaya ihtiyacýmýz var. Bunu çok deðiþik yollarla yapýyoruz. Ama yedinci sanat dediðimiz sinema en etkili ve kýymetli mecra olarak karþýmýzda duruyor. TÜRKSOY'un etkin bir þekilde bu coðrafyada hizmet ettiði bir süreçte, Korkut Ata Türk Dünyasý Film Festivali, adý film festivali de olsa aslýnda Türk kardeþ ülkelerle kurduðumuz güçlü, kültürel baðýn adý aslýnda. Dede Korkut abidevi bir þahsiyet. Onun ismine atfettiðimiz festival sayesinde de aslýnda birbirimizi daha yakýndan tanýyoruz. Tam 157 sinemacý ve 34 gazeteci Türk dünyasýndan buraya geldi. Yaklaþýk 200 kiþi. Bir 200 kiþi de sinema zirvesi ve ödül gecesi için Türkiye'den katýlacak. Türk dünyasýnýn kültürünü dünyaya ve birbirine anlatan ve aktaran 400 kiþiyle ülkelerin birbirine yakýnlaþmasýna hizmet ediyoruz."

"MÝRASIMIZI KORUYOR VE GELECEÐE TAÞIYORUZ"

Bursa Büyükþehir Belediye Baþkaný Alinur Aktaþ da konuþmasýnda, "Ecdadýmýz bize muhteþem bir miras býraktý, bize düþen bu mirasý korumak ve geleceðe taþýmak. Ýnanýyorum ki kadim þehir Bursa'da icra edilen Korkut Ata Film Festivali de bu geliþim sürecine katký sunacaktýr" diye konuþtu. Festival Yönetmeni Ýhsan Kabil ise "filmlerin ortak kültürel deðerleri ve geniþ coðrafyanýn insani deðerlerini bir araya getiren adeta görsel ansiklopedi deðerinde olacaðýný" ifade etti.

Konuþmalarýn ardýndan, açýlýþa katýlanlar Kýrgýz yönetmen Sadyk Sher-Niyaz'ýn imzasýný taþýyan "Kurmancan Datka-Daðlarýn Kraliçesi" filmini izledi. Kýrgýzlarýn, Çarlýk Rusya'sýna karþý verdikleri baðýmsýzlýk mücadelesine öncülük eden efsanevi lider Kurmancan Datka'nýn hikâyesini konu edinen film, 2015 yýlýnda Kýrgýzistan tarafýndan Oscar'a aday gösterilmiþti.

HANGÝ FÝLMLER YARIÞIYOR?

Festival kapsamýnda kurmaca film türünde 10, belgesel film türünde ise 14 film yarýþýyor. Kurmaca filmlerde Türkiye'den Semih Kaplanoðlu'nun 'Baðlýlýk Hasan' filmi, belgesel bölümünde ise Ýsmet Arasan'ýn yönettiði "Balkanlarýn Türkçe Hafýzasý" filmleri yarýþýyor. Festivalin kurmaca film yarýþma kategorisinde, Azerbaycan'dan yönetmenliðini Vagif Mustafayev'in yaptýðý "Hayat Galiba Güzeldir", Kazakistan'dan Begars Elubayev'in yönettiði "Issýz Yurt", Kýrgýz Cumhuriyeti'nden Taalaibek Kulmendeev'in yönettiði "Satýlýk Ev", Özbekistan'dan Dilmurad Masaidov'un yönettiði "Kadýnýn Kýsmeti", Türkmenistan'dan Arslan Eyeberdiyev'in yönettiði "Ýsterin", Ýran'dan Behman ve Behram Ark kardeþlerin yönettikleri "Post", Tataristan'dan Yulia Zaharova'nýn yönettiði "Tarlan", Hakasya'dan Yury Kuroçka'nýn yönettiði "Elsa'nýn Beyaz Yolu" ve Tuva'dan Roland Oorzhak'ýn yönettiði "Çelik Rüzgârlar" filmleri yer alýyor. Festivalin belgesel film yarýþmasý bölümünde ise Ýran'dan "Tebriz'in Ýþgalinden Hatýralar", Azerbaycan'dan "Dalan", Türkmenistan'dan "Dutarýn Avazý", Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti'nden "Göçün Hikâyesi Arpalýk", Ukrayna'dan "Tercüman", Gagavuz Yeri'nden "Beþalma", Kazakistan'dan "Avrasya'nýn Hükümranlarý", Tataristan'dan "Tatarlar Yolda", Saha Cumhuriyeti'nden "Gelecek Bizimdir", Daðýstan'dan "Suliyeta", Çuvaþistan'dan "Eski Volga'nýn Sýrrý", Özbekistan'dan "Ýnsan Karanlýðýn Ardýndaki Iþýk" ve Kýrgýzistan'dan "Kýrgýz'ýn Yiðit Kýzlarý" filmleri yarýþýyor.

Festival filmleri Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi, Tayyare Kültür Merkezi, Zafer Plaza Cinetech Sinemalarý ve Prof. Dr. M. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde ücretsiz olarak seyirciyle buluþuyor. Festivalle ilgili detaylý bilgilere https://korkutatafilmfestivali.com/ adresinden ulaþmak mümkün.