Türkiye'de yýl sonuna kadar 750 arkeolojik kazý ve araþtýrma yapýlacak
ABONE OL

Bakanlýktan yapýlan açýklamaya göre, Türkiye'nin tarihi zenginliklerinin gün yüzüne çýkarýlmasý hedefiyle birçok noktada arkeolojik kazý çalýþmalarý yürütülüyor.

Bu kapsamda Konya'da Neolotik dönemin izleri aranacak. Seydiþehir ilçesindeki Gökhöyük'te gelecek günlerde baþlayacak kazý çalýþmalarýyla Neolitik dönemden Demir Çaðý'na kadar olan süreç araþtýrýlacak.

Uzun vadede sürecek kazýlarýn öncelikli hedefi, Demir Çaðý'na ait olduðu öngörülen yerleþim yerinin son sakinleri hakkýnda bilgi elde edilmesi olacak.

- SOBESOS ANTÝK KENTÝ'NDE ÇALIÞMALAR YENÝDEN BAÞLIYOR

Nevþehir'in Ürgüp ilçesindeki Sobesos Antik Kenti'nde uzun süre ara verilen kazý çalýþmalarýna da bu yýl yeniden baþlanacak.

Denizli Laodikeia ve Tripolis, Antalya Olympos, Patara, Perge ve Side, Muðla, Stratonikeia, Euromos, Knidos ve Beçin Kalesi, Mersin Silifke Kalesi ve Uzuncaburç gibi alanlarda ise restorasyon aðýrlýklý çalýþmalara devam edilecek.

Taþtepeler Projesi kapsamýnda Þanlýurfa'da baþlatýlan ve 12 farklý alanda yürütülen Neolitik Çað Araþtýrma Projesi de farklý ülkelerden bilim insanlarýnýn katýlýmýyla sürdürülecek.

Türkiye'nin birçok antik kentindeki kazý çalýþmalarýnýn yaný sýra kentlerin ayaða kaldýrýlmasý amacýyla restorasyon çalýþmalarý eþ zamanlý yürütülecek.

Ülkede yýl sonuna kadar bilimsel heyetler ve müze müdürlüklerince yapýlacak tüm arkeolojik kazý ve araþtýrmalarýn sayýsý 750'ye ulaþacak.

- KAZI ÇALIÞMALARI ÝÇÝN 200 MÝLYON LÝRA ÖDENEK AKTARILDI

2023 için planlanan, Türk ve yabancý bilim insanlarý ile müze müdürlükleri baþkanlýðýndaki yaklaþýk 240 bilimsel kazý çalýþmasýnýn tamamýna yakýný bu ay baþladý.

Bakanlýkça arkeolojik kazý çalýþmalarýnda kullanýlmak üzere yaklaþýk 200 milyon lira ödenek aktarýldý. Ödenek desteði yýl sonuna kadar 500 milyon lirayý aþacak.

Türkiye'de, bu yýl 12 aylýk sürdürülecek arkeolojik kazý ve restorasyon çalýþmalarýnýn sayýsý 144 olacak. Yerli ve yabancý bilim insanlarý tarafýndan da 140'a yakýn arkeolojik yüzey araþtýrmasý yapýlacak.

Ülke genelinde sürdürülecek çalýþmalar ile 39 arkeolojik kazý ve yüzey araþtýrmasý, yabancý bilim insanlarýnýn baþkanlýðýnda Türk bilim insanlarýnýn katýlýmýyla gerçekleþtirilecek.

Bu yýl kazý ve yüzey araþtýrmalarýna 20'nin üzerinde ülkeden yaklaþýk 250 yabancý bilim insaný, bilimsel iþbirliði çerçevesinde katýlacak.

Bu sene baþlatýlacak Anadolu'nun Kaya Anýtlarý ve Yazýtlarý Projesi kapsamýnda Türkiye'deki kaya anýtlarý ve yazýtlarý kataloglanarak, 3D taramalarý yapýlýp kayýt altýna alýnacak.

Türkiye'deki Türk-Ýslam Dönemi'ne ait mezarlýk, mezar taþlarý, kitabeler ve yazýtlarýn kataloglamasý, 3D taramasý ve kayýt altýna alýnarak belgelenmesine yönelik baþlatýlan çalýþmalar devam edecek.