Türkiye'den 15 yayýnevi Frankfurt Kitap Fuarýna katýldý
ABONE OL

Etkinlikte, Kültür ve Turizm Bakanlýðý ile Ýstanbul Ticaret Odasý (ÝTO) iþ birliðinde organizasyonu yapýlan Türkiye bölümünde 15 yayýnevi yer alýyor.

Bu yýlki temasý "Dünyalarý Birleþtiren Kelimeler" olarak belirlenen fuarda 85 ülkeden, yayýncýlýk sektörünün önde gelen temsilcileri katýlým saðlýyor.

Fuara katýlan ÝTO Baþkan Yardýmcýsý Ýsrafil Kuralay, Türkiye'deki yayýnevlerini Frankfurt ve Londra Kitap Fuarý ile Bakü, Paris, Pekin, Selanik, Seul ve Tiflis'teki fuarlara taþýdýklarýný dile getirdi.

Uluslararasý kitap ticaretinin yapýldýðý fuarlarda çok baþarýlý bir yýl geçirdiklerini vurgulayan Kuralay, Bakü ve Tiflis Kitap Fuarý'nda Türkiye'nin "Onur Konuðu" olduðunu belirtti.

Kuralay, kültür ekonomisinin ekonomideki payýnýn her gün arttýðýný, Ýstanbul'un dünyanýn fikir ve kitap baþkentlerinden biri olduðunu kaydetti.

- "KÝTAP FUARLARI, GELÝÞEN VE DÖNÜÞEN YAYINCILIK SEKTÖRÜNÜN KUTUP YILDIZI"

Kitap fuarlarýnýn geliþen ve dönüþen yayýncýlýk sektörünün kutup yýldýzý olduðunu vurgulayan Kuralay, þu bilgileri verdi:

"Bizler de burada yenilikleri görüyor, uluslararasý köprüler inþa ediyoruz. Frankfurt Kitap Fuarý'nda kitabýn teknolojiyle birlikte deðiþen serüvenine þahitlik ediyoruz. Basýlý ve elektronik ortamdaki kitap yayýncýlýðýnýn geleceði, alanýnda dünyanýn en büyüðü olan Frankfurt Kitap Fuarý'nda þekilleniyor."

Ýsrafil Kuralay, fuarda Türk yayýncýlýk sektörünün kapýlarýný dünyaya açtýklarýnýn altýný çizerek, "Türkiye'de genç ve dinamik bir kitap pazarý var. Ayrýca çeviri kitaplarla da kültürlerarasý iletiþim için önemli bir zeminiz. Ýþte bu imkanlarý taþýyan Türk yayýncýlýk sektörünün sesini biz buradan dünyaya duyuruyor, yayýncýlýðýmýzýn gücünü gösteriyoruz. Frankfurt Kitap Fuarý'nda küresel yayýncýlýðýn yarýnlarýna uzanýyoruz. Baþarý hikayelerinin sayfalarýný birlikte açýyoruz." dedi.

- "TÜRKÝYE ÝLK 10'DA YER ALIYOR"

Türkiye'nin kitap üretimi ve sektörün büyüklüðü bakýmýndan Uluslararasý Yayýncýlar Birliði içinde ilk 10'da yer aldýðýný vurgulayan Kuralay, "20 yýlda Türkiye'nin kat ettiði mesafeyi, sadece þu rakamlar bile ortaya koyuyor. 2000'de ISBN numarasý verilen kitap sayýsý 9 bin iken, bu rakam 2021'de 10 kattan fazla artarak 87 binin üzerine çýktý. Yine 2010'da bandrol sayýsý 215 milyon iken 2021'de 440 milyon sýnýrýna dayanmýþtýr." deðerlendirmesinde bulundu.

Kuralay, salgýn dolayýsýyla sektörde ciddi deðiþimler yaþandýðýna dikkati çekerek, þöyle devam etti:

"Ýnsanlarýn kitap ve kültür alanýnda tüketim alýþkanlýklarý deðiþti. Biz bunu dikkate alarak, e-kitaptan e-ticarete bütün yenilikleri 1okurlara ulaþtýrmalýyýz. Böylece sadece yurt içindeki okurlarý deðil yurt dýþýndaki okurlarý da hedeflememiz gerekiyor. Frankfurt Kitap Fuarý da bu açýdan önemli bir platformdur. Bireysel katýlýmlarla birlikte 40 Türk yayýnevi, bu fuar aracýlýðýyla dünyanýn okuruyla buluþuyor." diye konuþtu.

- ÝSTANBUL MUTFAÐINDA AHENK VE LEZZET KÝTABI DA FUARDA TANITILIYOR

Uluslararasý hak ve lisans ticaretinin merkezi konumundaki etkinlik, roman ve çocuk kitaplarýndan bilimsel veri tabanlarýna her tür yayýn ve içerik için önemli uluslararasý ticaret fuarý olma özelliði de taþýyor.

Türkiye stant alanlarýna ek olarak hazýrlanan etkinlik alanýnda, Türk yayýncýlar fuara katýlan diðer firmalarla bire bir toplantýlar yapabilecek.

Fuara Türkiye'den ABM Yayýnevi, Destek Yapým, Erkam Yayýn, Hiperlink Eðitim, Informascope Biliþim, Ýz Yayýncýlýk, Metamorfoz Yayýncýlýk, Multibem, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Nemesis Yayýncýlýk, Sev Yayýncýlýk, Timaþ Yayýnlarý, Tudem Eðitim Hizmetleri, Yedipýnar Basým Yayýn ve Yumurcak Yayýnlarý katýldý.

ÝTO'nun yayýnladýðý "Ýstanbul Mutfaðýnda Ahenk ve Lezzet" kitabý da fuar ziyaretçilerine tanýtýlýyor. Kitapta Ýstanbul mutfaðýnýn lezzetleri ve sunum þekilleri, kültürel ve tarihi arka planýyla aktarýlýyor.

Frankfurt Kitap Fuarý 23 Ekim'e kadar ziyarete açýk olacak.