Yarým asýrdýr biriktirdiði malzemelerden oluþturdu! Özel sergi meraklýlarýyla buluþtu
ABONE OL

''Çaðdaþ Türk Düþüncesi'' ve ''Çaðdaþ Ýslam Düþüncesi'' üzerine yoðunlaþan Prof. Dr. Kara'nýn muhafaza ettiði dini, siyasi, kültürel ve toplumsal arþiv malzemelerinin yer aldýðý projenin tanýtým toplantýsý ÝZÜ Kütüphane Konferans Salonu'nda yapýldý.

Toplantýda konuþan ÝZÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Prof. Dr. Kara'ya emekleri için teþekkür etti.

Acar, "5 bin 720 adet dokümanýn dijital ortama aktarýlmasý tamamlandý, bunun daha iþlevsel olarak kullanýmýyla ilgili çalýþmalar da devam ediyor." ifadesini kullandý.

Projenin tanýtým filminin de izlendiði toplantý sonrasýnda kütüphanede sergi açýlýþý gerçekleþtirildi.

Sergi açýlýþýnýn ardýndan AA muhabirine açýklama yapan Prof. Dr. Kara, yarým asýrdýr farklý tekniklerle doküman biriktirdiðini söyledi.

Kara, "Türkiye'de kütüphanelerde, arþivlerde aradýðýnýzý bulamadýðýnýz için bunlarý biriktirmeye baþladým. Fotokopi, tarama gibi imkanlarla bir kýsmýnýn orjinallerini edinerek bunlarý temin etmeye baþladým. Görsel malzemenin bir fikri felsefi meseleyi anlatmak için bir metin kadar kýymetli olduðunu çok erken fark ettim. Sadece kitap, dergi okumakla kalmadým, görsel malzemeyle de uðraþtým." ifadelerini kullandý.

Çalýþmalarýnýn uzun hikayeleri olduðunu dile getiren Prof. Dr. Kara, "Bunlarý þahsi imkanlarýmla bugüne kadar ne tasnif edebildim ne de baþkalarýnýn hizmetine sunabildim. Kendim bile bazen bulmakta zorluk çekiyordum. Üniversitemiz böyle bir hizmeti kabul edince birlikte bu iþe baþladýk. Þimdi bunlarýn orijinallerini de üniversiteye hibe ettim. Taramalarý da herkese açýk." diye konuþtu.

Prof. Dr. Kara, daha kolay olduðu için dijital çalýþmalara gazete ve dergi kupürleriyle baþladýklarýný söyledi.

Yaklaþýk 10 bine yakýn malzeme olduðu bilgisini veren Kara, "Þu ana kadar taranýp yüklenen 5 bin 800 civarýnda, gerisi her gün yükleniyor. Bunlarýn da yarýsýnýn ancak anahtar kelimeleri ve özetleri girilebildi. Dolayýsýyla daha iþimiz var." dedi.

Ýki tür tarama yaptýklarýna dikkati çeken Kara, malzemelerin baskýya uygun þekilde yüksek çözünürlükle de tarandýðýný ve dýþarýdan isteyenlerin onlarý da görebileceðini ifade etti.