Milli Saraylar Baþkanlýðý tarafýndan restorasyon, peyzaj ve iyileþtirme çalýþmalarý tamamlanan Beþiktaþ'taki Yýldýz Sarayý'nýn açýlýþ töreninde konuþan Cumhurbaþkaný Erdoðan, katýlýmcýlarý selamlayarak, bu anlamlý ve önemli açýlýþ merasimi vesilesiyle katýlýmcýlarla bir arada olmaktan büyük bir bahtiyarlýk duyduðunu söyledi.
Erdoðan, "Bugün þairin ifadesiyle bir semtini sevmenin bile bir ömre bedel olduðu güzel Ýstanbul'umuzun en güzel tarihi eserlerinden birinin açýlýþýný yapmak üzere bir aradayýz." ifadelerini kullandý.
Milli Saraylar Baþkanlýðýnca yürütülen 6 yýllýk titiz bir restorasyon ve tefriþ çalýþmalarýnýn neticesinde ecdat yadigarý Yýldýz Sarayý'ný ihya ettiklerini vurgulayan Erdoðan, "Þehrimizin simgelerinden olan Yýldýz Sarayý, bugünden itibaren kapýlarýný halkýmýza ve dünyanýn dört bir yanýndan gelecek ziyaretçilerine açýyor. Tekrar eski görkemine ve güzelliðine kavuþturarak milletimizin istifadesine sunduðumuz Yýldýz Sarayý'mýzýn hayýrlý uðurlu olmasýný diliyorum." diye konuþtu.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, bugün yaþadýklarý mutlulukta pek çok hocanýn ve uzmanýn alýn teri ve yürek terinin olduðunu belirterek, þöyle devam etti:
"Þayet onlarýn emeði, birikimi ve fedakarane gayretleri olmasaydý bu güzel eser tekrar eski görkemine kavuþturulamazdý. Sözlerimin hemen baþýnda bu kardeþlerime teþekkürü bir borç biliyorum. Yýllarca örselenmiþ, hýrpalanmýþ, ihmallerin kurbaný olmuþ bu eserin 6 yýllýk özverili bir çalýþmayla yeniden ülkemize kazandýrýlmasýna vesile olan Milli Saraylar Baþkanlýðýmýza, Sayýn Baþkan ve ekibine, Sayýn Bakanýmýza özellikle teþekkür ediyorum. Ayrýca projede yer alan tüm kardeþlerime teþekkür ediyorum. Milli Saraylar Bilim Kurulu Baþkaný saygýdeðer hocam Profesör Doktor Sadettin Ökten beyefendiye ve kurul üyelerine en kalbi þükranlarýmý iletiyorum. Yýldýz Sarayý'nýn yeniden ihyasýyla birlikte Ýstanbul'umuzun tarihi, kültürel ve turistik cazibesinin daha da artacaðýna inanýyorum."
Erdoðan, Milli Saraylar Baþkaný'nýn, Yýldýz Sarayý'nýn tarihi serencamýna dair bilgileri paylaþtýðýný aktararak, "Gerek mimari gerek sanatsal gerekse tarihi özellikleri bakýmýndan nadide bir eser olan sarayýn iniþli çýkýþlý geçmiþini hep beraber dinledik. Þunun öncelikle vurgulanmasý gerekiyor. Burasý asla sýradan bir eser, sýradan bir yapý deðildir. 200 yýllýk tarihiyle Yýldýz Sarayý Osmanlý'nýn en sancýlý yýllarýna bizzat þahitlik etmiþtir." þeklinde konuþtu.
Yýldýz Sarayý'nýn Sultan Ýkinci Abdülhamid'le özdeþ hale geldiðini dile getiren Erdoðan, þu tarihi bilgileri paylaþtý:
"Ancak sarayýn geçmiþi Sultan Üçüncü Selim'in Mihriþah Valide Sultan için 1805'te yaptýrdýðý kasra kadar gitmektedir. Bu kasýrdan günümüze sadece iç bahçedeki çeþme kalmýþtýr. Ýkinci Mahmud da burayý yeni ordunun askerlerinin talimlerini izlemek için kullanmýþtýr. Yýldýz Sarayý'na asýl hüviyetini kazandýran ise Abdülhamid Han olmuþtur. Sultan Abdülhamid'in tahta geçtikten kýsa süre sonra mahiyetini ve haremini Dolmabahçe Sarayý'ndan Yýldýz'a nakletmesiyle birlikte artýk burasý kasýr deðil, Yýldýz Sarayý olarak anýlmaya baþlanmýþtýr. Üstat Necip Fazýl'ýn 36 Türk hükümdarý arasýnda belki en büyüðü olarak tarif ettiði Sultan Ýkinci Abdülhamid 33 yýl boyunca, 1909 darbesine kadar devleti buradan yönetti. Osmanlý'nýn en muhataralý 33 yýlýna tanýklýk eden Yýldýz Sarayý, Devlet-i Aliyye'ye yönelen yýkma giriþimleri karþýsýnda direniþin de sembolü oldu."
Erdoðan, burasýnýn Topkapý Sarayý ve Dolmabahçe'den sonra payitahtýn idari merkezi olarak kullanýlan Ýstanbul'daki üçüncü merkezi olduðunu söyledi.
Sarayýn ayýrýcý vasfýnýn yönetim merkezi olarak kullanýlmasý olduðunu kaydeden Erdoðan, "Mimari açýdan Yýldýz Sarayý çaðdaþý olan yapýlardan ayrý özellikleri taþýr. Sahil saraylarýndan farklý olarak burasý 'þehir içinde þehir' diyebileceðimiz özgün bir mimariye sahiptir. Marangozhaneleri, mutfaklarý, ahýrlarý, eczanesi, fabrikalarý, savunma birimleri, resmi daireleri, sebze ve meyve bahçeleri, kütüphanesi, müzesi, silahhanesi ve tiyatrosuyla Yýldýz Sarayý alýþýlagelmiþ saraylardan ziyade, kendi kendine yeter bir þehri andýrýr." diye konuþtu.
Sultan 2. Abdülhamid döneminde sarayda ve mücavirinde sultanýn aile efradýyla birlikte toplam 12 bin kiþinin yaþadýðýnýn rivayet edildiðine dikkati çeken Erdoðan, "Zarafeti, sadeliði, tabiatla uyumu, birbirinden ayrý köþklerden oluþan mimarisi ve Türk saray bahçeleri geleneðinin son örneði olan Has Bahçesi'yle Yýldýz Sarayý gerçekten nadide bir eserdir." ifadelerini kullandý.
Bu sarayýn milli mücadele tarihinde de özel bir yeri bulunduðunu dile getiren Erdoðan, þöyle devam etti:
"Gazi Mustafa Kemal, Bandýrma Vapuru'yla yola çýkmadan bir gün önce buraya gelmiþ ve Sultan Vahdettin'le görüþmüþtür. Gazi Mustafa Kemal, o tarihi görüþmeyi þöyle anlatýr: 'Yýldýz Sarayý'nýn ufak bir salonunda Vahdettin'le adeta diz dize denecek kadar yakýn oturduk. Salonun Boðaziçi'ne doðru açýlan penceresinden gördüðümüz manzara þu; birbirine paralel hatlar üzerine düþman zýrhlýlarý bordalarýndaki toplar sanki Yýldýz Sarayý'na doðrulmuþ. Vahdettin hiç unutmayacaðým þu sözlerle konuþmaya baþladý. 'Paþa paþa, þimdiye kadar devlete çok hizmet ettin. Bunlarýn hepsi artýk bu kitaba girmiþtir ve tarihe geçmiþtir. Bunlarý unutun, asýl þimdi yapacaðýn hizmet hepsinden mühim olabilir. Paþa paþa, devleti kurtarabilirsin.' Bunun üzerine Gazi Mustafa Kemal, Sultan Vahdettin'e þu cevabý verir; 'Merak buyurmayýn efendimiz, noktainazarý þahanenizi anladým. Ýrade-i seniyyeniz olursa hemen hareket edeceðim.' 'Muvaffak ol' hitabýna mazhar olduktan sonra huzurdan çýktým, ayaklarýmýzýn patýrtýsýný iþittirmeden saraydan uzaklaþtýk.'"
Hazine deðerindeki eserlerinin kýymetini çok iyi bilemeyen bir millet olduklarýný söyleyen Erdoðan, "Kimi ülkeler 100-150 yýllýk tarihi varlýklarýna büyük özen gösterirken geçmiþi çok daha eski, nice kültür varlýðýmýza sahip çýkamadýk. Özellikle tarihimizin bir dönemine damgasýný vuran reddimiras anlayýþý bizlere gerçekten çok aðýr bedeller ödetti." dedi.
Bu zihniyetin gadrine uðrayan sembollerden birinin Yýldýz Sarayý olduðunu, gerilik numunesi görülen ecdat yadigarý pek çok kültür varlýðý gibi burasýnýn da yýllarca ihmal edildiðini, örselendiðini, hoyratça kullanýldýðýný kaydeden Erdoðan, saray külliyesini oluþturan binalarýn çoðunun adeta talan edildiðini, bunlarla birlikte yakýn tarihe ýþýk tutacak olan birçok eser obje ile eþyanýn da ya yakýldýðýný ya kýrýlýp döküldüðünü ya da haraç mezat satýldýðýný bildirdi.
Erdoðan, 1920'li yýllarýn sonunda Merasim Köþkü'nün bir süre kumarhane olarak iþletilmesinin, sarayýn maruz kaldýðý hoyratlýðýn örneklerinden biri olduðuna iþaret ederek, zamanýn belediye yetkililerince sýrf turistlerin ilgisine mazhar olabilmek adýna "Yýldýz Gazinolarý" projesinin hayata geçirildiðini anlattý.
Ýtalyan bir þirket tarafýndan iþletilen kumarhanenin bir yýl sonra kapatýldýðýný dile getiren Erdoðan, "Sadece Yýldýz Sarayý deðil, milletimizin tarihinde ve hafýzasýnda iz býrakan birçok obje de bu kadirbilmezlikten payýný aldý. Gazi Mustafa Kemal'in ömrünün son aylarýný geçirdiði Savarona yatýnýn hangi skandallarla gündeme geldiðini hepimiz hatýrlýyoruz. Gazetelere de yansýyan ahlaksýzlýk hadisesinden sonra süratle harekete geçtik ve Savarona yatýný devraldýk. Titiz bir çalýþmayla Savarona'yý restore ettirdik ve kýsa bir süre sonra inþallah restorasyonu bitiyor. Ardýndan olmasý gerektiði þekilde misafir devlet ve hükümet baþkanlarýný aðýrlamak için inþallah kullanmaya baþlýyoruz." ifadelerini kullandý.
Bunu bile eleþtirenlerin ve akla hayale gelmedik iddialarda bulunanlarýn çýktýðýný kaydeden Erdoðan, "Oysa lafa gelince Atatürk konusunda mangalda kül býrakmayanlarýn çürümeye terk ettiði Savarona yatýna sahip çýkan yine biz olduk. Ayný durum pek çok tarihi eser, yapý ve obje için de geçerlidir. Birileri Cumhuriyet'in arkasýna saklanýp Osmanlý karþýtlýðý yaparken biz hiçbir zaman ayrým gözetmeden tarihimizin tüm dönemlerini kucakladýk." dedi.
"Tarihe vefa geçmiþe saygý anlayýþýyla ülkemiz ve yurt dýþýndaki ecdat yadigarý eserlerimizi yeniden ayaða kaldýrdýk." diyen Erdoðan, þunlarý söyledi:
"Vakýflar Genel Müdürlüðümüz vasýtasýyla 2002'den bu yana yaklaþýk 6 bin vakýf kültür varlýðýnýn restorasyonunu veya onarýmýný gerçekleþtirdik. TÝKA aracýlýðýyla gönül coðrafyamýzýn dört bir ucunda 120'nin üzerinde restorasyon çalýþmasý yaptýk. Milli Saraylar Baþkanlýðýmýz öncülüðünde de birçok baþarýlý proje yürüttük. Beykoz Cam ve Billur Müzesi'nden Ankara Palas Müzesi'ne, Topkapý Sarayý'nda uzun yýllar kapalý kalmýþ 'Uzun Hazine Koleksiyonu', 'Kaftanlar Koleksiyonu', 'Hat Eserleri Koleksiyonu' ve Mecidiye Köþkü ile Mukaddes Emanetler Dairesi'ne varýncaya kadar birçok eseri ihya ettik."
Cumhurbaþkaný Erdoðan, mazinin, aklýnýn, ruhunun, estetik zevkinin nakþolduðu her bir deðerin, milletin ezelden ebede uzanan yolculuðunun kilometre taþlarý olduðunu, restore edilen camileri, köprüleri, çeþmeleri, hanlarý, türbeleri, medeniyetin konuþan, yaþayan canlý hafýzalarý olarak gördüklerini dile getirdi.
Bütün bu yenileme çalýþmalarýný kökleriyle baðlarý güçlendirme çerçevesinde deðerlendirdiklerini, bu yüzden de çok çok önemsediklerini vurgulayan Erdoðan, "Yýldýz Sarayý'ný yeniden ayaða kaldýrmak suretiyle de bunu yaptýk. Hafýza mekanlarýmýzdan bir tanesini daha halkýmýzýn istifadesine sunduk. Sarayýn sadece taþlarýný, duvarlarýný, kaldýrýmlarýný, mobilyalarýný aslýna rücu ettirmedik, burayý ayný zamanda asli kimliðine uygun olarak kullandýk. Cumhurbaþkanlýðýmýz döneminde onlarca görüþmeyi, kabulü, zirveyi burada düzenledik. Birçok çalýþmamýzý burada yaparak aslýnda bu tarihi mekaný tekrar hayata döndürdük. Yaklaþýk 6 yýllýk çalýþmalarýmýz neticesinde Yýldýz Sarayý, milletimizin her bir ferdinin gururla gezebileceði, gençlerimizin tarihimizin çok önemli bir bölümünü bizzat teneffüs edebileceði muhteþem bir müze olarak hizmet vermeye hazýr hale geldi." diye konuþtu.
Milli Saraylarý millete açma hamlelerinin en önemli halkasýnýn Yýldýz Sarayý'ný halkla buluþturmak olduðunu dile getiren Erdoðan, bir diðer kaderine terk edilmiþ tarihi eser olan Edirne Sarayý'yla ilgili restorasyon çalýþmalarýnýn devam ettiðini, orayý da tamamlayýp, ülkeye kazandýracaklarýný, bundan sonra da ecdadýn emanetlerine sahip çýkmayý sürdüreceklerini bildirdi.
Erdoðan, "Türkiye Yüzyýlý" hedeflerine adým adým ilerlerken ecdadýn mirasýný koruyacaklarýný, ayaklarýný binlerce yýllýk medeniyet temellerine saðlam basacaklarýný, 21. yüzyýlý Allah'ýn izniyle "Türkiye'nin Yüzyýlý" yapacaklarýný kaydetti.
Sultan 2. Abdülhamid Han'ý ve kahraman ecdatlarý rahmetle yad eden Erdoðan, restorasyonda emeði olan herkesi tebrik etti.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, "Bu vesileyle inþallah bugünden itibaren halkýmýza açtýðýmýz bu mekaný, önümüzdeki ayýn sonuna kadar, bu ay dahil, önümüzdeki ayýn da sonuna kadar, ücretsiz olarak ziyarete açmýþ olacaðýz. Hayýrlý olsun. Rabb'im milletimize, emanetine gözleriyle gezerek, görerek sahip çýkmayý da nasip etsin." dedi.
Konuþmanýn ardýndan Ýstanbul Ýl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguþ katýlýmcýlara dua ettirdi.
Erdoðan, duanýn ardýndan, "Sadece pazartesi günleri ziyarete kapalý olacak ama bunun dýþýnda sürekli halkýmýzýn ziyaretine açýk olacak." bilgisini verdi.
Büyük Çamlýca Camisi Ýmam Hatibi Ýshak Danýþ'ýn Kur'an-ý Kerim tilaveti ile baþlayan programa, Kültür ve Turizm Bakaný Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eðitim Bakaný Yusuf Tekin, Cumhurbaþkanlýðý Ýletiþim Baþkaný Fahrettin Altun, Cumhurbaþkaný Dýþ Politika ve Güvenlik Baþdanýþmaný Büyükelçi Akif Çaðatay Kýlýç, Ýstanbul Valisi Davut Gül, AK Parti Ankara Milletvekili Fuat Oktay ve eþi Hümeyra Þahin Oktay, AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, Milli Saraylar Baþkaný Yasin Yýldýz, Cumhurbaþkanlýðý Devlet Arþivleri Baþkaný Prof. Dr. Uður Ünal, AK Parti Ýstanbul Ýl Baþkaný Osman Nuri Kabaktepe, Prof. Dr. Ekmeleddin Ýhsanoðlu, yazar Ýskender Pala, Sadettin Ökten, Orhan Gencebay ve bazý davetliler katýldý.
Törende Yýldýz, Erdoðan'a Yýldýz Sarayý'nda yer alan vazonun replikasýný hediye etti.
Cumhurbaþkaný Erdoðan, daha sonra katýlýmcýlarla açýlýþ kurdelesini kesip, açýlýþý yapýlan alanlarý gezdi.