Begonvil çiçeği nedir ne demek
ABONE OL

Begonvil nedir ne demek Sezen Aksu Begonvil şarkı sözleri nelerdir merak ediliyor. Müzik severlerin yakından takip ettiği duayen sanatçı Sezen Aksu Begonvil şarkısının sözleri ve kelime anlamı merak edilir oldu. Sanatçı Sezen Aksu’nun daha önce başka müzisyenler tarafından seslendirilen şarkılarının kendi sesinden yer aldığı ‘Demo’ albümünden ilk şarkı paylaşıldı. 

 

Begonvil nedir? Begonvil kelimesi ne anlama geliyor?

1768 yılında Brezilya’da keşfedilen Begonvil çiçeği adını bu çiçeğin Avrupa’da tanınmasını sağlayan  Louis Antoine de Bougainville’den alır. Farklı bölgelerde ‘gelin duvağı’ ya da ‘rodos sarmaşığı’ olarak da bilinen bu çiçek güneşi sevmesi ve hastalık taşımaması ile biliniyor. Ana vatanı Güney Amerika olan Begonvil Ekvator'dan orta Brezilya'ya kadar uzanan alanda yetişir. Eski Dünyada ise Akdeniz ikliminin görüldüğü don riskinin olmadığı kıyı bölgelerinde yetişir.

 

BEGONVİL ÇİÇEĞİNİN BAKIMI NASIL YAPILIR?

Begonvilleri rüzgardan korumak gerekir. Ilıman iklim bitkisi olduğundan kışı soğuk geçiren yörelerde iç mekanda yetiştirilebilir fakat havasız kaldığı takdirde çiçeklerini dökecektir. Mekanın düzenli olarak havalanmasına dikkat edilmelidir. Süzek bahçe toprağını tercih eder. Eğer çok sulanırsa çiçeklerini döker. Üretimi vejetatiftir, anaç bitkiden alınan yarı odunsu yan sürgünlerle gerçekleştirilir. İlk dikildiği dönemlerde bol sulanması daha sonraları çiçeklenmeyi teşvik etmek amacıyla az sulanması gerekmektedir.

Transplantasyon yaparken bitkinin kökünün kesinlikle hava almaması gerekir. Transplantasyon öncesi bitkinin toprağının kuru olmasına dikkat edilmesi gerekir böylece kök, toprağıyla beraber bütün halinde çıkacaktır. Eğer kökü yerinden oynatılırsa ve kök hava alırsa, bitki anında yapraklarını ve çiçeklerini buruşturacaktır. Bu durumda derhal dikilip bolca sulanması bitkiyi kurtarabilir.

 

Sezen Aksu – Begonvil Şarkı Sözleri

 

Begonvil boy vermiştir şimdi

Yasemen basmıştır Bodrum’u

Kokusu geldi rüzgârın

Bir kelebek öptü boynumu

 

Sen şimdi gerdanını maviye

Göğsünü bir yelkenliye

Gönlünü ilk önüne çıkan

Yaz seferine bağlamışsındır

Vurunca dibine sakız rakısının

Biraz da ağlamışsındır

 

Benim yerime de sev, bekletme hayatı

Bu kadarına razıysan, yaşa gitsin

Kaç kişiyiz savunan sevdayı

 

Gözüme ilk damlası düştü

Gelecek sonbaharın

Yeni bir sayfanın öncüsü

Bakalım ne hediyesi zamanın

 

Sen şimdi gerdanını maviye

Göğsünü bir yelkenliye

Gönlünü ilk önüne çıkan

Yaz seferine bağlamışsındır

Vurunca dibine sakız rakısının

Biraz da ağlamışsındır

 

Benim yerime de sev, bekletme hayatı

Bu kadarına razıysan, yaşa gitsin

Kaç kişiyiz savunan sevdayı