Türkülerimizi bilen Anadolu’yu da tanır
ABONE OL

Türk Halk Müziği’nin yeni kuşak temsilcilerinden Sevcan Orhan, farklı tarzı, enerjisi ve başarılı yorumuyla dikkat çekiyor. Orhan ile türküleri ve hayatı konuştuk. 

-Halk Müziği farklılık ister. Siz kendinizi farklı buluyor musunuz?

Halk Müziği medyada da ekranlarda da hep görmezden gelinir. Türkü okuyup hem popüler olmak zor iş. Türkücüyü yıllarca bir kalıba koymuşuz. Yurttan Sesler Korosu, komedi skeçlerine malzeme olmuş. Türkücü deyince hareketsiz, ciddi, suratı asık biri gibi algılandı hep. Ama bu işi hep farklı gördüm. Şehir çocuğuyum ama çocukluğumdan beri türkü okudum. O yüzden yaşadığım coğrafyanın da farkındaydım hep.

Bence katkım oldu

-Bu farklılığın bir sonucu oldu mu?

Genç kuşağa türküleri sevdirmemde tarzımın etkisi olduğunu düşünüyorum.

-Hep sahnedeki gibi hayat dolu musunuz?

Sürekli hareket halindeyim. Karşımdakine olumlu enerji veririm. Hatta bazen morali bozuk dostlarım arar beni “Bize moral ol” diye.

-Aslında yaşantın ‘şöhret bir an önce gelsin de nasıl gelirse gelsin’ mantığına biraz ters sanki...

Türkü yanlış istemez

Kesinlikle. bir kere ailem çok kıymetlidir. Her ne yaparsam yapayım onların yüzüne bakabilmeliyim. Magazinciler beni ya yemek yaparken ya da konser verirken haber yapar. Ama size bir şey söyleyeyim... Türkü dinleyicisi size bir kere sevdi mi hep sever izler. Bu bizim avantajlı olduğumuz alandır. Ama bir yanlış da yaparsanız yüzünüze bakmaz bir daha.

-Türkü hayatı da belirliyor o vakit...

Tabii. İnanın evimde ailemle olsun güldüğüm espiriler bile o yöndedir. Gittiğim yörenin konuşma dili bile beni etkiler.

-Dizilerde birçok türkü icra edildi. Bu durum türkülerin sevilmesine katkı yaptı mı?

Bence aksine türküler dizilere yardımcı oldu. Çünkü her türkünün bir hikayesi var insanın ciğerine işleyen. Türküler dizilerle aslında varlığını kanıtladı. 

Kürtçe türkü okudum Vanlı beni bağrına bastı

Her yöreden türkü okusam da Doğu Anadolu’yu özellikle tercih ederim. Konservatuvarda iyi bir öğrenciyseniz bütün yöreleri öğrenirsiniz. Türküye geniş bir açıdan bakıyorum. Dilim döndüğünce söylüyorum. Geçenlerde Van’daydım. O konserde Kürtçe türkü okudum. Beni bağırlarına bastılar. Günlerce teşekkür mailleri aldım.

Bir alaturka albümle şaşırtabilirim

Şu sıralar yoğun bir biçimde beşinci albüm için çalışsam da enstrüman çalar, spor yaparım. Ev muhabbetini pek seviyorum. Evlenip çoluk çocuğa karışmayı da çok istiyorum. Hep türkü okudum, onun dışında bir tarzı da deneyebilirim. Çok yabancı işler yapıp izleyiciyi de yormamak lazım ama bir alaturka albüm çıkarırsam çok da şaşırmayın.

Bu müziği icra etmek bir ayrıcalıktır

Müzikte her türe saygım var, hepsinin seveni, dinleyeni var. Ama türkü söylemek bir ayrıcalıktır. Türküler size yaşadığınız coğrafyayı dile getirir. Ben size Malatya ya Erzincan’a gitmeden türkülerin anlattıklarıyla oraları size anlatabilirim. O türkülerle oraların hayat şartları ve tarihine dair bir fikir edinebilirim. Bu ülkenin farkına varmak için türküleri de bilmek gerekiyor.