Ahlat Ağacı filmi konusu nedir oyuncuları kimler
ABONE OL

AHLAT AĞACI KONUSU NEDİR?

Üniversiteyi bitirip memletine geri dönen 20’li yaşlarındaki Sinan, kitabını basabilecek bir sponsor ararken hem ailesiyle ilgili sorunlarla yüzleşiyor hem de bir dönem tanıdığı insanlarla yeniden buluşuyor. Geçmiş muhasebeleriyle birlikte gelen bu karşılaşmalar en temelde Sinan’ın kendisiyle yüzleşmesiyle sonuçlanıyor. Doğu Demirkol’un başarılı performansıyla sivrildiği Ahlat Ağacı, özellikle ilk yarısında mizahı bolca kullanıyor. Öğretmen, yazar, asker, imam ve inşaatçı gibi karakterler üzerinden günümüz Türkiyesine dair geniş bir portre çizen film dede, baba ve oğulu kapsayan üç jenerasyonun arasındaki güç savaşlarını, özünde ne denli benzer olduklarını gözler önüne sererek işliyor.

 

AHLAT AĞACI OYUNCULARI

Doğu Demirkol

1985 doğumlu Doğu Demirkol bilgisayar mühendisliği mezunudur. İnternete koyduğu videolarla oyunculuğa başladı ve ardından bazı TV programlarına katılarak  profesyonel deneyimlerini yaşadı. İlk sinema deneyimini Ölümlü Dünya filmiyle yaşadı. Ardından Ahlat Ağacı oyuncu kadrosunda kendine yer edindi.

 

Murat Cemcir

Ahmet Kural’la ikili olarak oynadıkları filmleriyle ünlenen Murat Cemcir, Ahlat Ağacı filminde İdris rolüyle sahnelere çıkıyor.

 

Bennu Yıldırımlar

24 yıllık deneyime sahip oyuncu dizilerde ve filmlerde oyunculuğuyla tüm dikkatleri üzerine toplamayı başardı. Bu filmde ise Asuman karakterine hayat verdi.

 

NURİ BİLGE CEYLAN KİMDİR?

Nuri Bilge Ceylan 1959 yılında İstanbul’un Bakırköy ilçesinde dünyaya gelmiştir. Zirai Araştırma Enstitüsü’nde çalışmakta olan Ziraat mühendisi babası tayinini memleketine istediği için çocukluğunu baba memleketi olan Çanakkale, Yenice’de geçirmiştir. Bir süre sonra ablası ile İstanbul’a gelerek eğitim hayatına başlamıştır. İlkokul, ortaokul ve liseyi Bakırköy’de okuyan Ceylan 1976 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü kazanır. Ülkenin içinde bulunduğu bunalım ve ülkedeki siyasi kutuplaşmaları sebebiyle eğitim hayatına bir süre ara vermek zorunda kalır. 1978 yılında tekrar ünviersite sınavına girerek Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölünmünü kazanarak akabinde bu bölümden mezun olmuştur.

Lise yıllarında ilgi duyduğu fotoğraf merakı üniversite hayatında artarak devam etmiştir. Okul kulübünün de katkısıyla geliştirdiği görsel algısını seçmeli ders olarak seçtiği sinema dersleri ile desteklemiştir. Fotoğraf kulübu, satranç kulübü, dağcılık kulübü ve benzeri birçok farklı kulüpte aktif rol almıştır. 1985 yılında okuldan mezun olarak bir süre batı ve doğu seyahatleri yapmıştır. Bu seyahatlerden döndükten sonra Ankara Mamak’ta vatani görevini yerine getirmiştir. Geçimini sağlamak için çalıştığı sonraki dönemlerde bir taraftan da Mimar Sinan Üniversitesi’nde 2 yıl sinema eğitimi görmüştür.

Eğitiminin ardından yaptığı 4 filmde de yönetmenliği, senaristliği ve yapımcılığı üstlenen Nuri Bilge Ceylan, sinemaya “Koza” filmi ile adım attı. 1997'de "Kasaba" filmini, 1999 yılında da "Mayıs Sıkıntısı"nı filmini çekerek dünya çapında bir ün elde etmiş oldu.

56. Cannes Film Festivali’nde yarışan ve favori filmler arasında yer alan 2002 yapımı “Uzak” filmi önce Altın Palmiye Ödülünü ardından Büyük Jüri Ödülü’nü (‘Grand Prix’) aldı.

2003 yılı sonlarında ‘İklimler’ filmininde eşi Ebru Ceylan ile başrol oynarlar. Bu film Nuri Bilge Ceylan’ın görüntü yönetmenliği yapmadığı tek filmidir. Bu filminde 2006 Cannes Film Festivali’nde FIPRESCI ödülünü almıştır.

2008 tarihindeki ‘Üç Maymun‘ filmi 61.Cannes Film Festival’inde yarışır ve En İyi Yönetmen Ödülü’ne layık görülür. Ayrıca ‘Üç Maymun’ filmi Oscar yarışında ilk dokuza kalmayı başaran ilk Türk filmi olmuştur.

2009 yılında Cannes Film Festival’inde jüri üyesi olarak yer almıştır.

2011 yılında “ Bir Zamanlar Anadolu’da filmi ile, 64. Cannes Film Festivalin’de Büyük jüri ödülünü kazanır.

2014 yılında “ Kış Uykusu” ile Altın Palmiye Ödülünü kazanmıştır.

 

Filmleri :

1995 – Koza

1997 – Kasaba

1999 – Mayıs Sıkıntısı

2002 – Uzak

2006 – İklimler

2008 – Üç Maymun

2011 – Bir Zamanlar Anadolu’da

2014- Kış uykusu

2018- Ahlat Ağacı