Fransa'daki, 12 kişinin ölümüyle sonuçlanan Charlie Hebdo saldırısı ilk andan itibaren tüm müslümanların üzerine yıkılmaya çalışılmış, özelde de Türkiye hedef alınmak istenmişti. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun tepkileri, yine Davutoğlu'nun Paris'teki yürüyüşe katılması, Türkiye'nin böyle bir saldırıyı kesinlikle tasvip etmediğini açıkça gözler önüne sermişti.
Bugün ise, Türkiye'de sahnelenmek üzere oyunun ikinci perdesi açıldı. Charlie Hebdo'nun, saldırıdan sonraki ilk baskıda 3 milyon adet basılacağı bildirildi. Dergi, kağıt baskı olarak sadece Türkçe, Fransızca ve İtalyanca basıldı. Elektronik versiyonunda ise İngilizce, Arapça ve İspanyolca dil seçenekleri yer aldı.
SADECE İKİ GAZETEYE İZİN VAR! BİRİSİ TÜRKİYE'DEN CUMHURİYET GAZETESİ
Charlie Hebdo'nun basımı için sadece iki gazeteye izin verildi. Bu gazetelerden birisi Türkiye'den Cumhuriyet Gazetesi, diğeri ise İtalya'dan Fatto Quotidiano Gazetesi olarak belirlendi.
YENİ YAYIN YÖNETMENİNİN İLK AÇIKLAMASI: TÜRKİYE'DE LAİKLİK TEHLİKEDE
Öte yandan, provokasyonun diğer ayağında Charlie Hebdo'nun Genel Yayın Yönetmeni Gerard Biard yer aldı. Biard yaptığı açıklamada, derginin Hz. Muhammed karikatürlü sayısının Türkçe baskısının önemli olduğunu söyledi , "çünkü Türkiye’de anayasal laiklik saldırı altında" ifadelerini kullandı.
CUMHURİYET GAZETESİ ÜZERİNDEN PROVOKASYON
Türkiye'de Charlie Hebdo'yu basan Cumhuriyet Gazetesi, derginin özel sayısından 4 sayfalık bir seçkinin dağıtımını yaptı. Ancak gazete Charlie Hebdo'nun kapağını yayınlamadı. Söz konusu kapakta, Peygamberimiz Hz. Muhammed'e (S.A.V.) hakaret içeren bir karikatür bulunmaktaydı.
Gazete kurumsal olarak yayınlamasa da, gazetenin bazı yazarları kapağı köşelerinde yayınlamayı tercih ederek provokasyona alet oldular. Böylece, Cumhuriyet Gazetesi'nde o çirkin karikatür dolaylı olarak da olsa yer almış oldu.
Bunun üzerine, bazı gruplar Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik sosyal medyada kışkırtma kampanyasına girişti. Birkaç başlık altında TT olan Charlie Hebdo ve Cumhuriyet Gazetesi, hakaret dolu, kışkırtıcı twitlerle hedef haline getirildi. Gazetenin önünde bazı gruplar toplanıp eylem yapmak istese de bu kişiler kısa süre içinde polis tarafından gözaltına alındı.
Twitter'da açılan başlıklarla, Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik kışkırtmalar devam ediyor.
PARİS'TEKİ PROVOKASYONU İSTANBUL'A TAŞIMAYALIM
Yine sosyal medyada, kışkırtıcı mesajların yanısıra, sağduyu çağrılarının yapıldığı mesajlar da göze çarpıyor. Gazeteye yapılacak herhangi bir saldırının, Paris'teki provokasyonu İstanbul'a taşıyacağı, olayın yükünün tamamen Türkiye'nin üzerine yükleneceği uyarısının yapıldığı twitlerde, vatandaşların sağduyuyu elden bırakmamaları gerektiği belirtiliyor.
UTKU ÇAKIRÖZER TWİTTER'DAN AÇIKLAMA YAPTI: KARİKATÜRÜN OLDUĞU KAPAĞI YAYINLAMADIK
Diğer taraftan, her ne kadar bazı köşe yazarları derginin çirkin kapağını köşelerinde yayınlayarak provokasyonun bir maşası olmayı tercih etseler de, Cumhuriyet Gazetesi kurumsal olarak bu terbiyesizliğe imza atmadığını bildiren mesajlar yayınladı.
Cumhuriyet'in Genel Yayın Yönetmeni Utku Çakırözer, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Charlie Hebdo'nun özel sayısından 4 sayfalık bir seçki yayınladıklarını, Hz. Peygamber'e hakaret içeren kapağı yayınlamadıklarını, inanç özgürlüklerine ve dini hassasiyetlere özen gösterdiklerini belirtti.
Çakırözer Twitter'da şu mesajları paylaştı:
1.Yazarlarını terör saldırılarında yitiren Cumhuriyet, Charlie Hebdo katliamının acısını çok iyi anlamaktadır.
2.İfade özgürlüğüne yönelik bu saldırıyı en şiddetli biçimde kınadık. Dayanışmamızı haber ve yorumlarımızla gösterdik.
3.Bu dayanışmanın parçası olarak Charlie Hebdo'nun özel sayısından 4 sayfalık bir seçkiye bugün gazetemizde yer veriyoruz.
4 Bu seçkiyi hazırlarken yayın ilkelerimiz ışığında toplumların inanç özgürlükleri ve dini hassasiyetlerine özen gösterdik.
5.Cumhuriyet, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ifade özgürlüğünü savunmaya var gücüyle devam edecektir.
6.Yayınladığımız seçkide çok sayıda istişare sonrasında derginin kapak sayfasına yer vermedik.
*