Fatih Altaylý, anketle algý operasyonuna kalkýþtý! Ýstediði sonuç çýkmayýnca sildi
ABONE OL

Baþýboþ sokak köpekleri ile ilgili düzenleme için Meclis'te harekete geçilirken AK Parti, bu hafta Meclis'te grubu bulunan partilerle bir araya gelecek. Ortak bir karar alýnmasý için çalýþma yapýlacak. Üniversiteler ve sivil toplum kuruluþlarýndan da görüþ ve öneri alýnacak. Meclis'te bu çalýþmalar yürütülürken bazý isimler ise toplumu provoke etmek için algý operasyonlarýna baþladý.

FATÝH ALTAYLI, ANKETLE ALGI OPERASYONUNA KALKIÞTI! ÝSTEDÝÐÝ SONUÇ ÇIKMAYINCA SÝLDÝ

Yandaþ gazeteci Fatih Altaylý, sokak köpekleriyle ilgili X adlý sosyal medya platformunda bir anket yayýmladý. Altaylý, "Sokak hayvanlarýnýn öldürülebilmesini yasallaþtýran yasa teklifini onaylýyor musunuz, onaylamýyor musunuz?" sorusunu sordu. Yaklaþýk 73 bin kiþinin katýldýðý oylamada yüzde 57 oranýnda "Onaylýyorum", yüzde 43 oranýnda "Onaylamýyorum" cevabý verildi. Sözde demokrat geçinen Fatih Altaylý, istediði gibi çýkmayan anket sonucunu dakikalar sonra apar topar sildi.

"AKLINCA HÜKÜMET ALEYHÝNE ALGI YAPACAKTI"

Vatandaþlar Fatih Altaylý'nýn bu hareketine tepki gösterdi. Yapýlan yorumlarda, "Ýþte bunlarýn gazeteciliði bu kadar", "Aklýnca hükümet aleyhine algý yapacaktý", "Ýþine gelmeyince sildi" ifadeleri kullandý.

CUMHURBAÞKANI ERDOÐAN: SAHÝPSÝZ KÖPEK SAYISI HER YIL KATLANARAK ARTIYOR

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Türkiye'de 4 milyon civarýnda sahipsiz köpek olduðunun tahmin edildiðini, resmi rakamýn 2 milyon olduðunu, ancak bu konuda saðlýklý bir sayým yapýlamadýðý için rakamýn en az iki kat olduðunun var sayýldýðýný belirtti.

Sahipsiz köpek sayýsýnýn "asimetrik bir þekilde" her yýl katlanarak arttýðýna dikkati çeken Erdoðan, "Son 20 yýlda, 4 milyonu aþkýn kuduz riskli temas, 30 kuduz vakasý tespit edildi. 2018-2022 yýllarý arasýnda, kuduz riskli temas sayýsý ortalama 260 bin iken, 2023 yýlýnda bu sayý 438 bine yükseldi. Yine son 5 yýlda hayvana çarpma þeklinde 3 bin 534 trafik kazasý, 55 ölüm, 5 bin 147 yaralanma vakasý gerçekleþti." bilgisini verdi.

Bunun ötesinde, çok daha vahim, çok daha acý tablolarla karþýlaþtýklarýný anlatan Erdoðan, "Ankara Keçiören'de Tunahan çocuðumuz köpekler tarafýndan parçalandý. Antalya Serik'te Mahra kýzýmýz köpek saldýrýsýndan kaçarken kamyonun altýnda kaldý ve hayatýný kaybetti. Bitlis Adilcevaz'da 10 yaþýndaki Mustafa evladýmýz kuduza baðlý olarak maalesef acýlar içinde can verdi. Muþ'ta, 79 yaþýndaki Medine teyzemiz yine köpekler tarafýndan yaralandý. Daha çok sayýda böyle örnek var." diye konuþtu.

- "CANLIYA, ÝNSAN OLSUN, HAYVAN OLSUN, BÝTKÝ OLSUN, HER ZAMAN MERHAMETLE YAKLAÞTIK"

Hemen her gün baþýboþ köpeklerin sebep olduðu bir saldýrý, bir yaralanma ya da bir trafik kazasý haberi aldýklarýný ifade eden Erdoðan, sahipsiz köpeklerin, diðer evcil hayvanlara, koyun-keçi sürülerine, koruma altýndaki hayvanlara, geyiklere, alacalara saldýrdýðý haberlerinin geldiðini söyledi.

"Geliþmiþ hiçbir ülkede olmayan bir baþýboþ köpek sorunumuz var." ifadesini kullanan Cumhurbaþkaný Erdoðan, þöyle devam etti:

"Maalesef, bazý ülkeler, Türkiye'ye gelecek turist vatandaþlarýný kuduz ve sahipsiz köpekler için uyarmaya baþladý. Kuduz riski açýsýndan Türkiye; þu an Afrika ve Asya ülkeleriyle ayný risk kategorisinde yer alýyor. Bunun yanýnda, 'zoonoz', yani hayvanlardan insanlara bulaþan hastalýk riski de giderek yükseliyor. Þimdi bir konuda dikkatlerinizi çekmek istiyorum; bizim medeniyetimiz bir merhamet medeniyetidir. Biz, doðum yapacak bir köpek için ordusunun yolunu deðiþtiren, köpeðe zarar gelmesin diye baþýna nöbetçi diken bir Peygamberin ümmetiyiz. Canlýya, insan olsun, hayvan olsun, bitki olsun, her zaman merhametle yaklaþtýk.

Vakýf medeniyetimize baktýðýnýzda, hayvanlarý korumak, hayvanlarý tedavi etmek, göç eden kuþlara sahip çýkmak adýna vakýflarýn kurulduðunu görürsünüz. Batýlýlarýn bitmeyen savaþlarda birbirlerini boðazladýklarý bir dönemde, bizim medeniyetimiz, örneðin Gurabahane-i Laklakan yani Düþkün Leylekler Evi kurarak, göç eden leylekleri, bunun yanýnda tüm hayvanlarý tedavi ediyordu."

- "BU MESELEYÝ ÇÖZMÜÞ ÜLKE ÖRNEKLERÝNÝ ÝNCELÝYORUZ, TÜM TARAFLARLA ÝSTÝÞARE HALÝNDEYÝZ"

Erdoðan, siyaset ilkelerinin belli olduðunu kaydederek, "Yaratýlaný severiz, yaratandan ötürü. En baþta, hiç kimse bizim merhametimizi sorgulamasýn. Kimse bize merhamet üzerinden ders vermeye kalkmasýn. 2004 yýlýnda Hayvanlarý Koruma Kanununu biz çýkardýk. 2021 yýlýnda bu yasada deðiþiklik yaptýk, hayvanlarý 'mal' statüsünden çýkarýp, 'can' statüsüne aldýk. Sahipsiz köpek sayýsýný 'yakala-kýsýrlaþtýr', bu metodla çözmek istedik, ama bu bir çözüm olmadý." dedi.

Bu metodun, dünyanýn diðer ülkelerinde de sahipsiz hayvan nüfusunu azaltmadýðýný gösterdiðine iþaret eden Erdoðan, "Þu anda bizim artýk bu sorunu köklü þekilde bir çözüme kavuþturmamýz gerekiyor. Bu meseleyi çözmüþ ülke örneklerini inceliyoruz, tüm taraflarla istiþare halindeyiz. Tarým Bakanlýðýmýz, sahipsiz köpek sorununu tüm boyutlarýyla uzun bir süredir zaten en ince ayrýntýsýna kadar çalýþmaktaydý. Gerçek þudur; toplumun çok büyük bir kesimi, bu meselenin bir an önce çözülmesini, sokaklarýmýzýn baþta çocuklarýmýz olmak üzere herkes için güvenli hale gelmesini istemektedir. Bu talebe, bu çaðrýya, hatta bu çýðlýða kayýtsýz kalmamýz düþünülemez." ifadelerini kullandý.

- "BÝZ ÝSTÝYORUZ KÝ, BARINAKLARA ALINAN TÜM HAYVANLAR SAHÝPLENÝLSÝN"

Erdoðan, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Burada þu hususun altýný özellikle çiziyorum; mevzuatta yapacaðýmýz deðiþiklikle, biz, sahipsiz köpeklerin sahiplenilmesini amaçlýyoruz. Bu deðiþiklikteki yegane hedefimiz budur. Hazýrlýklarý devam eden kanun teklifiyle, köpek bakýmevi olmayan yerlerde, hemen bakýmevleri kurulacak. Sahipsiz hayvanlar bu bakýmevlerinde tutulacak. Ayrýca sahiplenilmeleri için kampanyalar yapýlacak. Sahiplenilen hayvanlar kýsýrlaþtýrýlacak, aþýlanacak ve çip takýlarak sahibine teslim edilecek. Bundan sonra da çok sýký takip edilecek. Biz istiyoruz ki, barýnaklara alýnan tüm hayvanlar sahiplenilsin."

Özellikle hayvanseverlerin bu süreçte, barýnaklardaki köpekleri sahiplenmek suretiyle daha fazla sorumluluk alacaklarýna inandýðýný bildiren Erdoðan, "Ayný þekilde belediyelerin yasanýn kendilerine yüklediði görevleri en güzel þekilde yerine getirerek sürece olumlu katký saðlamasýný bekliyoruz. Eðer bunu baþarabilirsek, bir sonraki adýma da ihtiyaç kalmayacaðýný düþünüyoruz. Böylece, bu önemli sorunu hep birlikte, en geniþ mutabakatla, milletimizin arzu ve beklentileri yönünde çözmüþ olacaðýz." deðerlendirmesinde bulundu.