Kız Kulesi'nin üzerinde hangi padişahın tuğrası bulunur?
ABONE OL

Hadi ipucu sorusu 7 Kasım: Kız Kulesi'nin üzerinde hangi padişahın 1832 tarihli tuğrası bulunur? Hadi cevabı
Hadi ipucu sorusu az önce instagram hesabı üzerinden duyuruldu. Saat 20.30'da canlı olarak yayınlanacak Hadi yarışmasının ipucu sorusu, "Kız Kulesi'nin üzerinde hangi padişah'ın Hattat Rasim'in kaleminden çıkmış 1832 tarihli tuğrası bulunur?" oldu. İşte Hadi ipucu sorusu yanıtı.

Hadi ipucu sorusu belli oldu. 7 Kasım saat 20.30'da canlı olarak yayınlanacak olan Hadi yarışması öncesi yarışmacı adaylar için ipucu sorusu yayınlandı. Bugünki Hadi ipucu sorusu, "Kız Kulesi'nin üzerinde hangi padişahın 1832 tarihli tuğrası bulunur?" oldu. İşte ipucunun yanıtı...

HADİ İPUCU SORUSU VE YANITI 7 KASIM

Hadi resmi instagram hesabı üzerinden yaptığı duyuruda;

Hadi bu akşam 20 zor soruyla 20:30'da

Ödül 10.000 TL

"Zor Hadi'nin ipucu bu hafta Kız Kulesi'nden geliyor. Kız Kulesi, hakkında çeşitli rivayetler anlatılan, efsanelere konu olan, İstanbul Boğazı'nda yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş bir yapıdır. Peki Kız Kulesi'nin üzerinde hangi padişahın Hattat Rasim'in kaleminden çıkmış 1832 tarihli tuğrası bulunur biliyor muyuz?" denildi.

Hadi ipucu sorusu cevabı: Sultan II. Mahmut

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hadi bu akşam 20 zor soruyla 20:30'da Ödül 10.000 TL Zor Hadi'nin ipucu bu hafta Kız Kulesi'nden geliyor😍 Kız Kulesi, hakkında çeşitli rivayetler anlatılan, efsanelere konu olan, İstanbul Boğazı'nda yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş bir yapıdır 🤗🤗 Peki Kız Kulesi'nin üzerinde hangi padişah'ın Hattat Rasim'in kaleminden çıkmış 1832 tarihli tuğrası bulunur biliyor muyuz?🤓🙄 . . . . . . . . . . . . . . . . #hadi #kazandıranuygulama #hadihayırlısı #ödüllüyarışma #trivia #test #hadibilgiyarışması #hadioynalive #heyecanlı #canlı #mobil #yarışma #gercekpara #appstore #playstore

Hadi (@hadioynalive)'in paylaştığı bir gönderi ()


GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KIZKULESİ

Geçmişi 2500 yıl öncesine dayanan bu eşsiz yapı, İstanbul`un tarihine eş bir tarih yaşamış ve bu kentin yaşadıklarına görgü şahitliği yapmıştır. Antik çağda başlayan geçmişiyle, Eski Yunan`dan Bizans İmparatorluğu’na, Bizans`dan Osmanlıya, tüm tarihi dönemlerde var olarak günümüze kadar gelmiştir.

M.Ö. Kızkulesi

İstanbullu bir Rum olan araştırmacı Evripidis’in anlattığına göre önceleri Asya sahillerinin bir çıkıntısı olan kara parçası zamanla sahilden kopmuş ve Kızkulesi’nin üzerinde bulunduğu adacık oluşmuştur. Kızkulesi’nin üzerinde yer aldığı kayalıktan ilk kez M.Ö. 410’da söz edilir. Bu tarihte Atinalı komutan Alkibiades, Boğaz’a girip çıkan gemileri denetlemek ve vergi almak amacıyla bu küçük ada üzerine bir kule inşa ettirir. Sarayburnu'nun bulunduğu yerden, kulenin bulunduğu adaya zincir gerilir ve kule böylece Boğaz’ın giriş ve çıkışlarını kontrol eden bir gümrük istasyonu halini alır. Bundan yıllar sonra yani M.Ö. 341’de Yunan Komutan Chares, kulenin bulunduğu adacığa eşi için, mermer sütunlar üzerine bir anıt mezar yaptırır.



Roma Dönemi

M.S. 1110’lara gelindiğinde ise bu küçük adacığın üzerindeki ilk belirgin yapı (kule), İmparator Manuel Comnenos tarafından inşa ettirilir. 1143 – 1178 yılları arasında hükümdarlık süren İmparator Manuel, şehrin savunmasına yardım için iki tane kule yaptırmıştır. Bunlardan birini Mangana Manastırı yakınına (Topkapı Sarayı’nın sahili) diğerini ise Kızkulesi’nin bulunduğu yere inşa ettiren İmparator Manuel, hem düşman gemilerini Boğaz’a sokmamak, hem de ticaret gemilerinin gümrük vergisi vermeden geçişine engel olmak için, iki kule arasına zincir bağlatmıştır.

Bizans Dönemi

Daha önceleri zaman zaman harap olan ve yeniden onarılan Kızkulesi, İstanbul’un fethi sırasında Venedikliler tarafından üs olarak kullanılır. Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u kuşattığı sırada Bizans’a yardım etmek için Venedik’ten Gabriel Treviziano komutasında gelen bir filo burada üslenmiştir.