Komisyon ''Instagram'' için toplanýyor! Meta yetkilileri de davet edilebilir
ABONE OL

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Baþkaný ve AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nun en yakýn zamanda bu hafta içinde veya haftanýn baþýnda 'Instagram' gündemiyle veya 'dijital' gündemle toplanacaðýný söyledi.

AA muhabirine konuþan Yayman, dijital að saðlayýcýlarýnýn Türkiye'nin hukukuna, kurallarýna, kanunlarýna, geleneklerine ve kamu düzenine uygun davranmasýný istediklerini söyledi.

Yayman, sansüre ve yasaklamalara karþý olduklarýný ancak dijital að saðlayýcýlarýndan da sorumluluklarýný yerine getirmesini beklediklerini ifade ederek, Instagram'a eriþim engeli getirilmesi hususunda da müzakerelerin devam ettiðini belirtti.

Müzakerelerin tabiatý gereði herkesin bir adým geri atmasý gerektiðine iþaret eden Yayman, þunlarý kaydetti:

"'Instagram bugün açýldý' ya da 'Instagram þu saat açýlýyor' þeklindeki ifadeler beklentiyi daha da yükseltiyor. Taraflarýn farklý bir psikoloji içerisine girmesine yol açýyor. Eðer Instagram hemen açýlacaksa neden Türkiye Cumhuriyeti Devletinin taleplerine uyma noktasýnda öyle davransýn? Bir müzakere yürütülüyor. Bir 'dijital diplomasi' yürütülüyor. Bu dijital diplomasi tabiatý gereði biraz daha sonuç odaklý olmayý, ekranlardan uzak bir biçimde bu konunun ele alýnmasý gerekiyor. Instagram'ýn ve Meta'nýn Türkiye'deki kurallara uyduðu takdirde bu meselenin çok daha kolay bir biçimde çözüleceði kanaatindeyim."

Yayman, TBMM Dijital Mecralar Komisyonunda 2 defa Meta yetkililerini dinlediklerini ve Türkiye'de temsilcilik açýlmasý noktasýndaki talepleri dile getirdiklerini anýmsatarak, onlarýn da bu talepleri olumlu karþýladýklarýný, milletvekillerinin sorularýna ikna edici ve samimi cevaplar verdiklerini söyledi.

- META YETKÝLÝLERÝ DE KOMÝSYONA DAVET EDÝLEBÝLÝR

Bundan sonraki süreçte de çifte standart konusunda talepleri olduðunu belirten Yayman, þöyle konuþtu:

"Dijital aðlar, herkesin kendini özgürce ifade edeceði yerlerdir. Buranýn birtakým ideolojik, dini ve birtakým deðer yüklü kavramlarla farklý bir biçimde ele alýnmasý asla doðru deðil. Dijital aðlarda baþta Meta olmak üzere kadýna þiddet, cinsel içerikli suçlar, sanal kumar... Biz aslýnda Ýsmail Heniyye meselesini konuþuyoruz ama aslýnda buzdaðý arkada. Cinsel içerikli paylaþýmlar, baðýmlýlýkla mücadele, uyuþturucunun yaygýnlaþtýrýlmasý ve özendirilmesi, ergen mobbingi, ötekileþtirme, nefret suçlarý... Bunlarý maalesef Türkiye de konuþmuyor, dünya da konuþmuyor. Meseleyi çok daha farklý bir noktadan ele alýyor.

Bizim temel yaklaþýmýmýz þudur; Biz hükümet olarak sansüre ve yasaklamaya karþýyýz. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bütün að saðlayýcýlarýnýn Türkiye'nin hukukuna uygun bir biçimde davranmasýný istiyoruz. Asla çifte standart istemiyoruz. Bir taraftan terör örgütlerinin paylaþýmlarý bir taraftan LGBT paylaþýmlarý, cinsiyetsizleþtirme özendirilirken Ýsmail Heniyye gibi bu toplumun deðer atfettiði bir kiþi ile yapýlan paylaþýmlarýn sansürlenmesi asla doðru deðil. Müzakerenin kurallarýna uygun bir biçimde iþlemesi gerektiðini düþünüyoruz."

TBMM Dijital Mecralar Komisyonuna yapýlan toplantý çaðrýsý konusunda ise Yayman, þunlarý kaydetti:

"Ben komisyon baþkaný olarak milletvekillerimiz ile görüþüyorum. En yakýn zamanda bu hafta içinde veya haftanýn baþýnda Instagram gündemiyle veya dijital gündemle TBMM Dijital Mecralar Komisyonu toplanacak. Bizim komisyonumuz, Anayasa Komisyonu, Adalet Komisyonu, Plan ve Bütçe Komisyonundan sonra en fazla toplantý yapan komisyon. TikToku 4 defa dinledik. Diðer að saðlayýcýlarýný da dinledik, dinlemeye devam edeceðiz. Dijital müzakerenin en önemli þartýnýn bu görüþmeler olduðuna inanýyoruz. Meta yetkililerini daha önce dinledik. Komisyon üyelerimiz milletvekillerimiz Meta yetkilileri de gelsin derlerse de onlarý da davet edeceðiz. Þu anda böyle bir talep yok."