Oytun Erbaþ: Bu ülkeyi geliþtirecek insanlar Anadolu çocuklarý olacak
ABONE OL

24 TV'nin her bölümü merakla beklenen programý Arafta Sorular'ýn bu haftaki konuðu Prof. Dr. Oytun Erbaþ oldu.

'BU ÜLKEYÝ GELÝÞTÝRECEK ÝNSANLAR ANADOLU'NUN ÇOCUKLARI OLACAK'

Biz geliþmek istiyorsak, bu ülkeyi geliþtirecek insanlar Anadolu'nun çocuklarý olacak. Anadolu'nun örf ve adeti ile büyümüþ, oradan irfaný almýþ üstüne de okumuþ, bilim yapmýþ olacak. Ben sýçanlarýn altýný temizliyorum, Allah'ýn dýþkýsýný. Eskiden ineðin dýþkýsýný temizliyordum. Þimdi bana daha kolay geliyor. Ben onlarýn altýný temizliyorum, suyunu veriyorum. Sonra birisi geliyor hemen diyor ki 'Eldivensiz ellemem.' Kardeþim ne eldiveni, biz zaten eldivensiz her þeye giriþmiþiz. Bu sefer bana diyor ki 'Oytun Hoca eldivenle ellemiyor.' Ama ellemiþim ben bunu zaten. Biz Kurban Bayramý'nda kurbaný eldivenle mi kestik? Bizim nasýldý biliyor musun? Bizim Kurban Bayramý ayin gibiydi. Bir yanda etin kesilmesi bekleniyor bir yandan piþmesi bekleniyordu. Babaannem kan akacak telaþý içindeydi. Biz her anýnýn baþýndaydýk. Hayvan doðururken baþýnda toplanýrdýk. Organlarýný öðrenirdik. Þimdi çocuklar okula giderken cama yapýþarak gidiyor. Camdan bir dünya. Bir gerçeklikleri yok. Bu çocuk gelecekte gerçek bir bilim adamý olamaz.

'EN BÜYÜK SAVAÞ ÝNSANLIKTA'

Ben arabaya binerken ve inerken mutlaka besmele çekerim. Allah'ým bana öðrenme gücü ve dil gücü ver diye dua ederim. Anlayabileyim ve anlamlandýrabileyim diye. Saðlýk ve huzur ver diye dua ederim. Tüm bunlarý isterken bir yandan çalýþýyorum. Tevekkül etmek gerekiyor. Her kitapta iyi düþünenler iyi yaþýyor yazýyor. Akýllýlar kötümser oluyor. 1 hücre delirirse pankreas hastasý olunuyor. Bir hücrenin delirmesiyle oluyor bunlar. Allah sapýtmasýn.

'NARSÝSÝZM VÝRÜSÜ BÜTÜN TOPLUMA SÝRAYET ETTÝ'

Çocuðu anne babasý yerine cep telefonu büyüttüðü için biriyle sözel ya da sözel olmayan iletiþim kurmamýþ. Mesela bir ortama gittiniz ne demeniz lazým? 'Merhaba, nasýlsýnýz?' Bu, seni dikkate alýyorum demektir. Bazen bir muhallebiciye gidiyorum. Çocuðun üzerinde adý yazýyor. 'Ahmet bir baksana, bize bir menü getirsene, peki sen ne tavsiye edersin, sen burada ne yerdin?" diyorum. Çocuk 'Beni kâle alýyor', diyor. Bu esasýnda narsisizm virüsü, bütün topluma sirayet etti. Çünkü cep telefonu denen aletten devamlý kendinizi çekebilirsiniz. Çektikçe çekesiniz geliyor. Normalde günde kaç defa aynaya bakýyorsunuz? Bir ya da iki kere sabahtan çýkarken bakarsýn. Þimdi millet açýyor telefonu ve devamlý çekiyor. Filtrelerden sonra yalancý kiþiliðe kendi inanýyor. Yavrum, o filtre sen deðilsin. Mesela þu an da Ýnstagram'da gördüðünüz, sosyal medyada gördüðünüz herkes yalan. Çünkü herkesin derisinde gözenek var, ama orada yok. Herkesin derisinde yað var, orada yok. Çünkü herkes peri masalýndan çýkmýþ gibi. Herkes nur içinde. Böyle bir insan yok.