RTÜK Baþkaný Þahin'den gündüz kuþaðý programlarý için son uyarý: Ya kendilerine gelecekler veyahut da biz gereðini yapacaðýz
ABONE OL

Sakarya Uygulamalý Bilimler Üniversitesince (SUBÜ) Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "SUBÜ Konuþmalarý"na katýlan Þahin, kurumun iþleyiþi ve çalýþmalarý hakkýnda öðrencilere bilgi verdi.

Türkiye'nin iletiþim alanýndaki mevzuatýnýn birçok Avrupa ülkesinden, ABD, Fransa, Almanya'dan çok daha ileride olduðunu vurgulayan Þahin, düzenlemelerin sadece ceza veya müeyyide olarak algýlanmamasý gerektiðini kaydetti.

RTÜK'ün bu konuda þanssýzlýðý olduðuna deðinen Þahin, þöyle konuþtu:

"Sosyal medya bizi sevemedi çünkü nihayetinde ceza veren bir kuruluþuz. Ceza veren veya müeyyide uygulayan kurumlar sevilmez. Bunun da bilincindeyiz ama bir de bunun yanýnda yanlý olarak yayýn yapan bir sistematikten geldikleri için, çok sevemediði için bizi, hep sanki hiç baþka iþ yapmýyor da sabah kalkýyor RTÜK Baþkaný, 'Ya bugün de kime ceza vereyim, bu Kýzýlcýk Þerbeti de fazla oldu, Kýzýl Goncalar da nereden çýktý?' deyip durmadan onlara ceza verecek bir yapýda veya bu kafada olan bir zihniyet gibi gösterdiler size. Ama aslýnda bakacak olursanýz bu yaptýklarýmýzýn tamamýný nihayetinde kanun ve yönetim çerçevesinde yapýyoruz."

Þahin, cezai iþlemlerin demokratik ortamda aldýklarý karar doðrultusunda kanallara uygulandýðýný belirterek, buna itiraz olmasý durumunda kararý idari yargýnýn verdiðini dile getirdi.

- "HABERLERE ÝÞARET KOYACAÐIZ"

Konuþmasýnýn ardýndan öðrencilerin sorularýný yanýtlayan Þahin, ana haber bültenlerinde çok fazla þiddet içerikli haberlerin yer aldýðýnýn belirtilmesi üzerine, þu ifadeleri kullandý:

"Biz normalde haber bültenlerine çok karýþmýyoruz. Herkes kurallara uyduðu sürece o kendi alanýyla ilgili haber bültenini versin istiyoruz. Ama burada da çýðýrýndan çýktý iþ. Þimdi Radyo ve Televizyon Üst Kurulunda bir ilke kararý aldýk. '+18, +13' koyacaðýz saatine göre. O saat dilimleri içerisinde onu aþan þeyler olursa yeni ceza sistemi getirdik.

Þimdi yayýmlanmasý için Cumhurbaþkanlýðýna gönderdik. Resmi Gazete'de yayýmlandýktan sonra bu uygulamayý yapacaðýz. Maalesef bu bizim için çok heyecan verici bir þey deðil, övünecek de bir þey deðil ama Radyo ve Televizyon Üst Kurulu olarak haberlere 'bip' koyacaðýz, yani iþaret koyacaðýz. 'Bunu 13,18 yaþýndan küçükler izlemesin.' diyeceðiz veya 'Ýþte burada þiddet var.' diyeceðiz. Bu haberlerde yoktu. Bunu ilk defa yapmak zorunda kaldýk. Çocuklarýmýz da izliyor. Bununla ilgili önlemimizi aldýk. Yönetmelik çýkarsa ki yakýn zamanda çýkacak, o zaman bu sisteme baþlayacaðýz."

- "ÝZLETMEYELÝM, BÝLÝNÇLENDÝRELÝM"

Gündüz kuþaðý programlarýyla ilgili soru üzerine Þahin, bunlarýn en fazla uðraþtýklarý problemli bir alan olduðunu dile getirdi.

Þahin, Türkiye'de en çok para kazandýran ve reyting alan programlarýn gündüz kuþaðý programlarý olduðuna dikkati çekerek, "Çünkü çok geniþ bir sektör. Bunun içerisinde kadýn hijyeni, kadýn eðitimi, kadýnlarýn meslek edinmesi, çocuk bakýmý veyahut da el becerileri veyahut çok özür diliyorum, buralardan uzak olsun ama istismar edilen bir çocuk varsa ailede 'Nasýl istismar edildiðini anlarýz, ne yaparýz, nereye müracaat ederiz?' çoðu bilmiyor. Herkesi kendiniz gibi düþünmeyin." diye konuþtu.

Çeþitli olaylarýn yaþandýðýný aktaran Þahin, þöyle devam etti:

"Öyle olaylar var ki þimdi bunlarý anlatan programlar olsun istedik buralar ama olmuyor. Topluyoruz. Yapýmcýlarýmýz buna 2-3 ay uyuyor, daha sonra yine tabiri yerindeyse zývanadan çýkýyor. Neden? Ýzlenmiyor, reyting almýyor. Bu çok enteresan bir döngü. Ben þunu demiyorum, ben buna katýlmýyorum, 'Reyting almýyor, o zaman bunlarý yapmaya devam edelim.' Hayýr. 'Halk bunu istiyor, bunu yapalým.' Hayýr. Halk bunu istiyor, evet. Halk sen daha güzel bir þey yaparsan onu da ister. O bakýmdan daha güzel bir þey yapana kadar devam edeceðiz."

Þahin, gündüz kuþaðý programlarý ile dizilere çok ceza verdiklerini ancak yapýmcýlarýn devam ettiðini anlatarak, þunlarý kaydetti:

"Kaldýrabilir miyiz? Kaldýrabiliriz. Ne olacak, güç elimizde. Üç kere bunun üzerine üst üste ceza verirsin, dayanamaz kalkar. Ne olacak peki? O program YouTube'a giderse internette daha baþka mecralara giderse ne yapacaksýnýz? Burasý elimizin altýnda. Ver para cezasýný, kapat programý. Ýnce bir çizgideyiz. Burada önemli olan net söylüyorum, biz görevimizi yapacaðýz RTÜK olarak, yapýmcýlar görevini yapacak ama izleyici de görevini yapacak. Ýzlemesin, izletmeyelim, bilinçlendirelim. Belki mecrayý deðiþtirmemiz lazým. Ne yapmamýz lazým? Gençlere hitap eden birçok yapýmcý var. Ama þunu söyleyeyim RTÜK olarak son raddedeyiz. Gündüz kuþaðý programlarýyla ilgili buradayýz çünkü artýk bunu kaldýracak durumumuz yok. Ya kendilerine gelecekler veyahut da biz gereðini yapacaðýz. Dizilerle ilgiliyse zaten gereðini yapýyoruz."

Programýn sonunda SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarýbýyýk, Þahin'e tablo hediye etti.

Programa, AK Parti Sakarya Milletvekili Çiðdem Erdoðan da katýldý.

Þahin, daha sonra Sakarya Valisi Yaþar Karadeniz'i ziyaret ederek, çalýþmalar hakkýnda görüþ alýþveriþinde bulundu.

  • Ebubekir Þahin
  • RTÜK
  • gündüz kuþaðý programlarý