RTÜK tarafýndan haber bültenleri baþta olmak üzere þiddet içerikli yayýnlara dair "son uyarý" niteliðinde açýklama yapýldý. Kurul'da görevli meslek uzmanlarýnca yapýlan içerik analizlerinde þiddet içeren görüntülerin ekranlarda çok fazla yer aldýðýnýn tespit edildiði belirtildi.
Þiddet içerikli yayýnlarýn sadece haber bültenleriyle sýnýrlý kalmadýðý kaydedilen RTÜK açýklamasýnda, dizi ve filmlerde de þiddet içerikli görüntülere yer verildiði, ekranlardaki þiddetin toplumsal yapýyý tehdit eden bir olgu olduðu anlatýldý. Þiddet içerikleri yayýnlara iliþkin þikayetlerin geldiði hatýrlatýlarak, bu yayýnlarýn izleyicilerde ciddi bir psikolojik travmaya neden olduðu aktarýldý.
RTÜK tarafýndan þiddet içerikli yayýnlarýn önlenmesi hususunda birçok kurum ve kuruluþa önemli sorumluluklar düþtüðü vurgulanýrken, RTÜK'ün ekranlarý þiddetten arýndýrmak için yalnýzca cezalandýrma deðil her türlü mücadeleyi gösterdiði dile getirildi.
Yapýlan açýklamada RTÜK tarafýndan önemli görülen noktalara þu cümlelerle dikkat çekildi:
"Milletimizin son zamanlardaki en büyük þikayetlerinden olan þiddet olaylarýnýn özensizce gösterimi konusunda medyamýzdan azami hassasiyet bekliyoruz. Gerçek yaþamda þiddet dahil her türlü olayla karþýlaþýrýz ancak, burada önemli olan ve üzerinde durulmasý gereken konu, þiddet içeren görüntülerin ekrana hangi amaçla, ne kadar ve nasýl yansýtýldýðýdýr. Çeþitli iletiþim kanallarý üzerinden ya da sosyal medyadan elde edilen amatör kayýtlarý veya þehir güvenlik kamera görüntülerini hiçbir süzgeçten geçirmeden yayýnlamak hiçbir etik deðere sýðmaz. Reyting kaygýsý asla insanlýk onurunun önüne geçmemelidir. Cinayet, kavga ve kötümser olaylarý haberleþtirmek ve bu görüntüleri hiçbir elemeden geçirmeden olduðu gibi yayýnlamak hem ülkemize hem de milletimize büyük bir haksýzlýktýr. Televizyonlarda bu kadar yoðun olarak karþýmýza çýkan þiddet, maalesef toplumun tamamýný kuþatmýþ gibi gösterilmekte ve insanlarýn yaþamýndaki güvenlik algýlarýný deðiþtirmektedir."
Açýklamaya gelinen durumda yeni bir düzenlemenin þart olduðu not düþülerek þöyle devam edildi:
"Özellikle son dönemlerde canýmýzý emanet ettiðimiz, fedakar saðlýk çalýþanlarýmýza yönelik asla olmamasý gereken þiddetin ve bu görüntülerinin fütursuzca haber bültenlerinde yer almasý kesinlikle kabul edilemez. Saðlýk çalýþanlarýnýn güvenli bir ortamda hizmet vermelerini saðlamak, þiddeti caydýrmak ve suçlularýn hak ettikleri biçimde cezalandýrýlmasýný temin etmek için devletimiz elinden geleni yapmaktadýr. Hizmet ortamýnýn güvenliði ve hasta-hekim iletiþimi aleyhinde algý oluþturan yayýnlarýn gündelik hayatýn bir parçasýymýþ gibi sunulmasýný anlayýþla karþýlamamýz mümkün deðildir. Haberler, genelde olumsuzluklarý içerir diye bir olgu ile hareket edilmemelidir. Olumlu geliþmelerin de haber niteliði taþýdýðýný haberci dostlarýmýza altýný çizerek tekraren be ýsrarla hatýrlatýyoruz. Uluslararasý medyanýn çok önceden bir standarda baðladýðý ölüm, kaza ve þiddet olaylarýnýn ekranlara getirilme biçimine iliþkin yayýncýlarýmýzýn gerekli önlemleri almamasýndan dolayý haber programlarý ve bültenleri için yeni bir uygulamayý baþlatýyoruz. Bugüne kadar genel izleyici kategorisinde görülen ve özel bir uyarýcý akýllý iþaret kullanýlmayan haberlerde, son zamanlarda þiddet görüntülerinin sýklýkla yer almasý, ne yazýk ki, ailece izlenen bültenlerde, þiddet görüntülerini içeren haberlerin aðýrlýk kazanmasý yeni bir düzenlemeyi zorunlu kýlmýþtýr. Haberlerin de akýllý iþaretler uygulamasý çerçevesine alýnmasý kaçýnýlmaz hale gelmiþtir. Çalýþma tamamlandýðýnda artýk yayýncýlar, haber bültenlerinde akýllý iþaretler kullanmak ve izleyicileri bilgilendirmek zorunda olacaklar."
RTÜK'ün açýklamasýnda, þiddetle alakalý yayýnlarýn titizlikle takip edileceði belirtilerek "Bu bilgilendirme, Üst Kurul olarak daha önce defalarca yaptýðýmýz hatýrlatmalarýmýzýn ardýndan yayýncýlarýmýza son kez ikazýmýzdýr" ifadeleriyle yayýncýlara uyarý yapýldý.