Tarihçi Yazar Prof. Dr. Afyoncu: Türkiye'de topluma hakaret etmek moda oldu
ABONE OL

24 TV'nin her bölümü merakla beklenen programý Arafta Sorular'ýn bu haftaki konuðu, Tarihçi Yazar Prof. Dr. Erhan Afyoncu oldu.

"TÜRKÝYE'DE TOPLUMA HAKARET ETMEK MODA OLDU"

'Türkiye'de topluma hakaret etmek moda oldu. Gerçek bir aydýn toplumun deðerlerinden kopuk olamaz. Halk kendinin deðerlerine hakaret edilmesin istiyor. Türkiye'de aydýn dediðimiz kiþiler entelektüel, gerçek manada aydýnlanmýþ kiþiler deðil. Gerçek bir aydýn kendi toplumundan, deðerlerinden kopuk olamaz.

Türkiye'de aydýn diye nitelendiren 2 tip var. Birinci toplumun deðerlerine karþý çýk, ikincisi yöneticilerden nefret et. Ýktidar düþmaný olacak. Bizim toplumda genelde bu öyle. Ne kadar küfredersen, o kadar entel oluyorsun. Her þeye ideolojik olarak yakýnlaþýldýðý için böyle oluyor. Gerçek bir aydýnýn yöneticilere, iktidara yanlýþ yaptýðýný söyleyebilmesi lazým. Ama bunu nefret ögeleriyle yapmamalý. Bizde nefret ögesi var.

"ATEÞKES YAPILSA O BÖLGELERDE ÝNSANLARIN ESKÝ YAÞANTILARINA DÖNMESÝ ÇOK UZUN YILLAR ALIR"

'O bitecek noktayý bilemeyiz. Fakat bizim eskilerimiz ne derler hep; 'Zulümle iktidar olamazsýn.' Bir yere kadar gider ve bir yerde kendi aleyhlerine döner. Tabi Ýslam dünyasý zayýf. 20. yüzyýlýn tek bir Ýslam devleti vardý. Türkiye Cumhuriyeti. Baþka yoktu. Yani baþka devlet yoktu ve hepsi esaret altýndaydý. 1950'lerden beri bunlar arttý. Fakat devlet kurulmayla devlet olmuyor. Bunlarýn kendi iktidarlarýný kurmalarýný saðlamalar kolay bir hadise deðil. Sömürge altýnda yaþamýþlar. Ýsrail bu zulmü, katliamý o bölgedeki demokratik yapýyý deðiþtirmek için kullanýyor. Bu kadar tepkinin olduðu bir yerde Amerikan seçimlerinin olduðu bir dönemde bu kadar pervasýzca hareket etmeleri, fýrsatý bulduk diyerek demokrafik yapýya müdahale edebildiði kadar edecek. Sadece burada insanlarý öldürmeyle kalmýyor. Þu anda ateþkes yapýlsa o bölgelerde insanlarýn eski yaþantýlarýna dönmesi çok uzun yýllar alýr. Bütün altyapý, þehirler, hastaneler gitti. Bu korku yaratma metodudur. Ýnsanlarýn mezarlara kadar tahrip ederdesiniz ve insanlarý orada yaþayamayacaðý havasý verdirmeye çalýþýrsýnýz. Ýsrail'in de yaptýðý budur.'