''Bu ödülle Necip Fazýl'ýn hatýrasý yaþatýlýyor''
ABONE OL

Star Gazetesi tarafýndan düzenlenen 10. Necip Fazýl Ödülleri, 30 Aralýk'ta görkemli törende sahipleriyle buluþacak.

Necip Fazýl Ödülleri'nin 10. Yýlý münasebetiyle bu yýla özel olmak üzere ilk kez mimarlýk alanýnda bir ödül veriliyor. Ödüle layýk görülen eser ise Samsun Üniversitesi Mimarlýk ve Tasarým Fakültesi binasý oldu.

Akþam Gazetesi'nden Bedir Acar, þehir hafýzasýnda önemli bir yeri olan TEKEL sigara fabrikasýnýn bir parçasýyken eðitim yuvasýna dönüþen projenin hikayesini A. Asým Divleli ve Emin Selçuk Taþar'dan dinledi.

Necip Fazýl Ödülü'ne layýk görülen Samsun Üniversitesi Mimarlýk ve Tasarým Fakültesi binasýnýn özellikleri nedir?

A. ASIM DÝVLELÝ: Mimarlýk ve Tasarým Fakültesi, Üniversitenin 19 Mayýs ilçesindeki Ballýca Kampüsü'de yer almaktadýr. Burasý özelleþtirilmeden önce TEKEL sigara fabrikasýnýn bir parçasý olan tütün depolama ünitelerinin bulunduðu hangarlar bölgesindedir. Kampüs alanýnda her biri bin metrekareden oluþan altmýþ, beþ bin metrekareden oluþan üç olmak üzere toplam 63 hangar bulunmaktadýr. Tamamlandýðýnda dokuz hangarlýk bir külliyeye dönüþecek olan Mimarlýk ve Tasarým Fakültesinin ilk iki hangarý Necip Fazýl Ödülleri mimarlýk kategorisinde ödüle layýk görüldü. Projenin tasarýmýna rektörlük bünyesindeki Samsun Üniversitesi Tasarým, Mimarlýk Ve Þehir Çalýþmalarý Uygulama ve Araþtýrma Merkezi akademisyenlerinden Halil Ýbrahim Düzenli, Emin Selçuk Taþar ile baþladýk. Projenin hem tasarým hem de uygulamaya iliþkin kýsmýnýn zenginleþtirilmesi ve ete kemiðe bürünmesi için Mi'mar Mimarlýk firmasýnýn sahipleri Mimar Ýbrahim Hakký Yiðit, Ahmet Yýlmaz ve Bekir Sami Ateþçi ile beraber çalýþmaya baþladýk. Bu dönüþümdeki maksadýmýz Samsun ve yakýn çevresindeki coðrafyada tütün endüstrisinin oluþturduðu mekânsal hafýzayý korumak olduðu kadar, bu yapýlarda kullanýlmýþ olan çelik ve ahþap gibi malzemelerin de birtakým iþlemlerden geçirerek yeniden iþlev kazanmasýnýn önünü açmaktý.

■ Bu dönüþüm projesinin mimari ve kültürel açýdan önemi nedir?

EMÝN SELÇUK TAÞAR: Bu dönüþüm projesi, Samsun'un eski tütün depolarýnýn yeniden hayat bulmasýnýn ötesinde, bir tarih yeniden yazma hikâyesi aslýnda. Mimarlýk ve kültürel miras açýsýndan, bu proje adeta geçmiþle gelecek arasýnda bir köprü kuruyor. Eski depolar, modern ihtiyaçlara cevap verirken, ayný zamanda tarihi dokularýný da koruyor. Bu, sadece bir yapýsal dönüþüm deðil, ayný zamanda kültürel bir diriliþ. Kültürel açýdan bakýldýðýnda ise, bu dönüþüm, þehirlerin tarihi dokusunu korumak ve kültürel mirasý sürdürülebilir bir þekilde gelecek nesillere aktarmak için bir örnek teþkil ediyor.

■ Projenin tamamlanmasýnýn þehre ve üniversiteye ne gibi katkýlarý olacak?

EMÝN SELÇUK TAÞAR: Projemizin tamamlanmasý, sadece üniversitemiz için deðil, ayný zamanda þehir için de büyük bir deðer taþýyacak. Þehir hafýzasýný zenginleþtirecek ve tarihi dokuyu canlandýracak. Üniversitemiz içinse, modern eðitim ve araþtýrma alanlarýyla donatýlmýþ, tarihi bir mirasý içinde barýndýran bir kampüsün kapýlarýný açacaðýz. Bu, hem öðrencilere hem de akademisyenlere büyük bir fýrsat sunacak.

■ Mimarlýk alanýnda ödülün size tevdi edilmesi hakkýnda neler söylersiniz?

A. ASIM DÝVLELÝ: Öncelikle uzunca bir süre hem tasarýmý hem de inþasý için emek verdiðimiz bir yapýnýn ulusal ölçekte bir ödülü layýk görülmesi büyük bir mutluluk. Kuþkusuz Necip Fazýl Kýsakürek hatýrasýna düzenlenmiþ bir ödüle layýk görülmek de bu mutluluðu ziyadeleþtiriyor. Nihayetinde ödüle layýk görülen çalýþmamýz Ýstanbul ya da Ankara gibi bir þehirde deðil. Çalýþmamýzýn böylesi bir uzaklýktan fark edilip ödüle layýk görülmüþ olmasý da bizim için çok deðerli.

  • Necip Fazýl Ödülleri
  • Samsun Üniversitesi Mimarlýk ve Tasarým Fakültesi
  • 10 Necip Fazýl Ödülleri