Necip Fazıl Ödülleri 2016 jürisi toplandı
ABONE OL
Necip Fazıl Ödülleri Jürisi ESMEYDA binasında bir araya gelerek ödül değerlendirmesinde bulundu. Toplantıya jüri üyeleri Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Turan Karataş, Nurcan Yurdakul, Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Prof. Dr. M. Fatih Andı, şair Osman Konuk’un yanısıra ESMEDYA İcra Kurulu Başkanı Ahmet Bayraktutar, Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, ESMEDYA Kurumsal İlişkiler Direktörü Fatih Uysan ve Star Gazetesi Kültür Sanat Editörü Bedir Acar da katıldı.

 

CUMHURIYET devri Türk edebiyat ve düşünce hayatının mimarlarından şair-mütefekkir Necip Fazıl Kısakürek adına Star Gazetesi tarafından verilen Necip Fazıl Ödülleri jürisi dün ilk toplantısını yaptı.

ESMEDYA binasında gerçekleşen toplantıda yılın eser ve isimleri değerlendirildi. Toplantıya jüri üyeleri yazar Beşir Ayvazoğlu, Prof. Dr. Turan Karataş, Nurcan Yurdakul, Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Prof. Dr. M. Fatih Andı, şair Osman Konuk katıldı. Uzun liste halinde adayların belirlendiği toplantının devamı önümüzdeki hafta gerçekleşecek ve adaylar kesinleştikten sonra kamuoyuna açıklanacak.

Dünkü toplantıda Necip Fazıl Ödülleri’nin kamuoyundaki yankıları da konuşuldu. Jüri üyeleri, ödüllerin edebiyat ve sanat dünyasında hak ettiği yeri kazandığını ve kamuoyunda bulduğu yankı göz önüne alındığında, yılın en önemli sanat olaylarından biri haline geldiğini söyledi.

GEÇMİŞTEN GELECEĞE

Necip Fazıl Ödülleri her yıl şiir, hikaye, araştırma inceleme, tercüme veya jürinin belirlediği diğer alanlarda kültürel zenginliğimize katkı sağlayan eserlere ve kişilere veriliyor. Ayrıca Necip Fazıl Saygı Ödülü ise, geçmişten günümüze eserleri ve fikirleriyle topluma ışık olmuş, edebiyat ve sanat hayatımız adına önemli çalışmalara imza atmış duayen isimlere takdim ediliyor.  Dünkü jüri toplantısında ödül verilen dalların, gerekli görülmesi halinde genişletilebileceği de vurgulandı.

KİMLERE VERİLDİ?

Eserleri ve fikirleriyle nesillere öncülük eden büyük sair ve fikir adamı Necip Fazıl’ın kültürel ve manevi mirasını gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla ilki 2014 yılında verilen Necip Fazıl Ödülleri şiirde Hüseyin Atlansoy, hikayede Güray Süngü, Fikir Araştırma’da Gülru Necipoğlu, İsmail Erünsal ve Saygı Ödülü ise Nuri Pakdil’e takdim edilmişti.

Geçen yılın Necip Fazıl Ödülleri ise şiirde Cevdet Karal, hikayede Sibel Eraslan, fikir araştırmada İlhan Kutluer, tercümede Senail Özkan’a verilirken Saygı Ödülü Rasim Özdenören’in olmuştu. Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleşecek olan Necip Fazıl Ödülleri, jürinin titiz değerlendirmelerinin ardından önümüzdeki günlerde açıklanacak.